KEDİNİZİN STRESİNİ AZALTIN Dikkatini dağıtmak için ona sevdiği ödül yiyeceğinden vermek ya da onu sevmek, sarılmak ve ona kendini güvende hissettirmek işe yarayacaktır. Kedinizin sevdiği ve birlikte oynadığı oyuncakları bulun ve oynayın.
Kedi feromonları (çevreye salınıp hayvanların davranışını etkileyen kimyasal maddeler), stresi hafifletmeye yardımcı olan difüzörler ve spreylerde bulunur. Pek çok veteriner kliniği, kedi hastalarını sakinleştirmek için onları kullanır. Bir başka alternatif olarak, veteriner hekiminiz reçeteli ilaçlar da önerebilir.
Kediniz sakinleşmek için hızlı bir nefes alabilir. İşte rahatlaması için sakinleştirici bir durumu nasıl yaratabileceğiniz: Kediye sakinleşmesi için mümkün olduğunca çok zaman verin. Onu yalnız kalabileceği sessiz bir yere götürün - eğer evinizdeyseniz, bir banyo olabilir .
Bu durumda veteriner hekiminiz size bir tedavi yöntemi önerebilir. Kedinizin sakinleşmesine yardımcı anti-anksiyete ilaçları yazmanın yanında veteriner hekiminiz, davranış şartlandırma ve karşıt şartlandırma ile hem size hem de kedinize yardımcı olabilecek bir eğitmen veya hayvan davranış terapisti tavsiye edebilir.
Kedilerin bıraktıkları kokuları silmek ya da baskılamaya çalışmak onların kendilerini güvende hissetmelerinin önüne geçer. Tuvalet: Kedi tuvaletinin kedinin kendisini rahat ve güvende hissettiği bir yerde durması gerekir. Tuvaletin bulunduğu yerin çok gürültülü ve aşırı aydınlık olmaması önerilir.
İlgili 31 soru bulundu
Kedilerde, ruhsal açıdan oldukça büyük bir etkiye sahip olan stres, saklanma, idrarını tuvaletin dışına yapma, aşırı miyavlama, aşırı uyuma, diğer canlılara karşı agresif hareketler sergileme olarak kendini gösterebilir.
Bunun en kolay yolu kedinize sevgi göstermek, onunla konuşmak ve oyun oynamaktır. Kedinize sevginizi göstermek için onu okşamanız ve taramanız en basit yoldur. Ayrıca ona dokunmadan onunla konuşmanız da kedinizin sevildiğini anlamasını sağlar. Kediler için sevgi ve ilgi görmek kadar oyun da çok önemli bir ihtiyaçtır.
Depresyon. İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de depresif ruh hali benzer şekillerde kendini gösterebilir. İştah azlığı, fazla tüy dökme, uyaranlara karşı ilgisiz olma, aşırı korkma ve kalabalıktan kaçma en belirgin durumlardandır.
Çevresel zenginleştirme, kedilerde depresyonu hafifletmenin etkili bir yolu olabilir. Bol miktarda oyuncak, tırmalama direği ve saklanma yeri kedinin zihnini canlandırmaya, onu aktif ve meşgul tutmaya yardımcı olabilir. Kediler için tırmalama direklerini ve kedi evlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Oyun oynama, sevilme ya da onlarla konuşma ilgi ihtiyaçlarını giderecektir. Kedinin ilgi istediğinde miyavlamasını durdurmak için kedi miyavladığında ona tepki vermeyi kesmeniz gerekmektedir. Sadece sessiz olduğunda oyun oynayıp sevmek ve miyavlamaya başladığında uzaklaşmak aşırı miyavlamanın önüne geçebilir.
Kedilerde en sık görülen korku belirtileri arasında kaçma, zıplama, denge kaybı, saklanma, agresifleşme, olduğu yerde donakalma, idrar kaçırma, dışkılama ve kendi tuvaletini kullanmama gibi davranışlar sayılabilir.
Hırlama ya da tıslama, kedilerin gerçek anlamda tehdit altında hissettiği zaman çıkardığı bir sestir. Alçak perdeden ve gürleyen yapıdaki bu ses, karşıdakini korkutmak ya da uyarmak amaçlı kullanılır. Genellikle kedinin agresif davranışlar sergilemeden önce kullandığı son uyarıdır.
Bu, kedinizin bıraktığı “mutluluk mesajlarını” silebilir ve sonrasında kendilerini evlerinde gibi hissetmezler. Bu gerçekleştiğinde, kediniz kafası karışmış hisseder ve saklanma, tırmalama veya idrar püskürtme gibi belirtiler gösterir: Bu kedinizin dilinde, stresli olduğunun işaretidir.
Tabii öncelikle kedi anksiyetesi kavramını yakından tanımakta fayda var. Kedi Anksiyetesi Nedir? Kedilerde anksiyete, belirli zamanlarda kedilerin kendilerini çeşitli nedenlerle tehlike altında, korku ve endişe içinde hissetmelerinin kronikleşmesi durumudur.
Kuyruğunu yavaşça sabit bir tempoda sallaması kedinin kendisini tehdit altında hissettiğini gösterir. Bu nedenle etrafını dikkatli bir şekilde analiz eder. Bu süreçte kuyruğunu sallarken hızını artırması onun sinirlendiğini gösteren önemli işaretlerden biridir. Ayrıca buna kuyruğunu yere vurması da eşlik edebilir.
Kedinin sıkça tırmalama yapması, oyun oynamaya istekli olması, sahibine yönelik sevgi gösterilerinde bulunması da mutlu olduğunu gösteren işaretlerdir. Ayrıca, sağlıklı bir iştahla yemek yemesi ve çevresindeki nesnelere ilgi göstermesi de mutlu bir kedinin belirtileridir.
Kedilerde Kafa Travmasının Tedavisi. Kedinizin kafa travmasının ciddiyetine bağlı olarak tedavi yöntemleri değişebilir. İlk olarak, veteriner hekim kedinizi stabilize etmek için oksijen ve intravenöz sıvı sağlayarak başlayacaktır. Kedinin durumuna ve travmanın şiddetine bağlı olarak sedasyon da uygulanabilir.
Anksiyete, (kaygı- endişe durumu) şehirde yaşayan kedilerde en sık görülen davranış bozukluğudur. Kırsal kesimlerde yaşayan, insanlarla daha az ilişkide bulunan tıbbi olarak daha az incelenen kedilerde ise saldırganlık daha yaygındır.
Kedi dostlarımızda dinlenme durumu, onların iyi hissetmemesine vermiş olduğu tepki de olabilmetkedir. Halsizliğin en belirgin sebepleri ise depresyon, aşırı beslenme durumu, parazit enfeksiyonları, stres, egzersizi sık yapma, ilaç yan etkisi, obezite, kedi gribi, yaşlı kedilerde artrit gibi sebepler olabilir.
Kediler depresyona girdiğinde muhakkak daha fazla sevgi ve şefkat göstermelisiniz. Onu rahatsız ettiğini düşündüğünüz koşulları bir an önce değiştirmelisiniz. Kedilerin beslenme alışkanlarını değiştirmek veya bir hastalığa yakalanıp onu size anlatmaması, sorunun çözülmemesi de hastalıkla beraber depresyona sokabilir.
Geride tutulan kulaklar, sıkışmış kuyruk, diken diken olan tüyler ve bunlar gibi diğer vücut işaretleri, kedinizin üzgün olabileceğini gösteren sessiz iletişim biçimleridir.
Kedi sahipleri, kedilerinin sık sık kendilerine sürtündüklerini gözlemlemişlerdir. Kediniz zaman zaman kuyruğu dik bir konumda iken size yaklaşıp kafasını, yanaklarını ve tüm vücudunu size sürterek etrafınızda daireler çizer. Etrafınızda döndükleri süre boyunca sizinle teması kesmez ve kuyruğunu size dolar.
Enselerinden başlayarak kuyruklarına doğru kedileri yumuşakça dokunarak sevebilirsiniz. Ardından kuyruklarını kaldırıp size arkalarını dönüyorlarsa kuyruk diplerini de kaşıyabilirsiniz. Kediler göbeklerine ve kuyruklarına dokunulmasından hiç hoşlanmazlar. Bu doğrudan kedinin size saldırmasına neden olabilir.
Kedilerle bağ kurmanın en iyi, en pratik ve en etkili yolu şüphesiz onların neleri sevdiğini, nelerden keyif aldıklarını keşfetmektir. Bu süreçte ödül mamalarından oyuncaklara kadar birçok farklı yardımcı kedi ürünü devreye sokulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri