Meyvalardan kavun seviyormuş. Kavrulmuş, tuzlu leblebi, fıstık da sevdiği yiyeceklerden. Soğan, sarımsak, pastırma gibi kokulu yiyecekleri sevmiyormuş. İçkilerden rakı ve bira içiyordu.
Tatlılar arasından: İrmik helvası
Tatlı ile pek arası olmadığı bilinen Atatürk'ün tatlılar arasından en çok irmik helvasını sevdiği biliniyor.
Atatürk'ün atıştırmalık tercihi ise kavun, fıstık ve tuzlu leblebi olarak biliniyor. Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun Atatürk sofrası ile ilgili söylediği söz; 'Atatürk'ün sofrasından hepimizin ruhunda ve dimağında nice derin, tatlı ve ibret verici anılar, yaşama ve insanlığa dair, nice değerli dersler kalmıştır.
Atatürk'ün çok sevdiği yemekler arasında karnıyarık da yer alıyor. Selanik usulü annesinin eliyle hazırlanmış ıspanaklı böreği ve mezelerden favayı çok severmiş. Bir başka bilgi ise Yalova'daki köşkünün bahçesinde kuşkonmaz yetiştirilmesini istemesi. Haşlanmış kuşkonmaz Atatürk'ün sofrasında yer alan yiyeceklerden!
Atatürk, etsiz kuru fasulye ve pilav çok sevdiği yemek olmuştur. Atatürk toplantılarda fava yemeğini tercih edermiş. Diğer sevdiği yemekler arasında; etli bamya ve karnıyarık da yer alıyor. Mustafa Kemal, kuşkonmazı en çok haşlanmış olarak seviyordu.
İlgili 29 soru bulundu
Öğünlerinde ayrana sık sık yer veren Atatürk, böreğin yanında ayran içmeyi çok severdi. Hatta kahvaltının ve yemeklerin yanı sıra, ikindi vakitlerinde de bir kase ayran içerdi.
Ne yazık ki yemek olarak son isteği olan enginarı tadamadan 10 Kasım 1938'de aramızdan ayrıldı.
Kendisi bir konuşmasında ziyafetlerde çok yemek yenmesini tasarrufa aykırı bulduğunu ve sağlığa zararlı olduğunu söylemiştir. Sabah kahvaltısında; çay, kahve içiyor, fazla bir şey yemiyordu. Soğuk ayranla, bir dilim ekmek yerdi. Bazen bir kâse yoğurt yer, sonra sütlü kahve içerdi.
ATA İSMİNİ SEVMEZDİ
Manastır Askeri Lisesi'nde en sık çıkan yemek olan kuru fasulye-pilav, ömrü boyunca en sevdiği yemek oldu. Tatlıya düşkün değildi. Canı tatlı çektiği zaman gül reçelini tercih ederdi. Sabah kahvaltı etmeyi sevmezdi.
Atatürk'ün doğum tarihiyse 4 Ocak 1881 saat 11:58'dir bu da Oğlak burcuna tekabül eder.
Salih Bozok (1881, Selânik - 25 Nisan 1941, İstanbul), Türk asker ve siyasetçi. Mustafa Kemal Atatürk'ün çocukluk arkadaşıydı ve daha sonra yaverliğini yaptı. Atatürk'e en yakın kişi olarak bilinir.
ATATÜRK'ÜN SAKARYA İSİMLİ ATI ve ULUS'TAKİ HEYKEL ÜZERİNE - Dr.(E)Alb.Suat AKGÜL.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de Fenerbahçeli'ydi. Atatürk, 10 Ağustos 1928 günü, 3-3 berabere biten Gazi Kupası maçından sonra üçü Galatasaraylı ve ikisi Fenerbahçeli olan beş kişinin önünde aynen şunları söyledi: "Burada üçe üçüz... Çünkü ben de Fenerbahçeliyim!"
- Çok yüksek vatan ve millet sevgisi vardır. - Gerçeği arama gücüne sahiptir. - Eğitimcidir. - İyi kalplidir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk günde 5 saat uyuyordu.
Bol şekerli kahvesiyle. Gün içinde ve gece boyunca defalarca kahve içerdi. Çok sigara çer, genelde peş peşe yakardı. Sigarasını yakmadan önce kapattığı tabakanın üzerine birkaç kere vururdu.
Akşam yemeği: Akşam yemeğinin ayrı bir önemi var. Konuklarıyla birlikte yiyordu. Devlet görevi akşam yemeklerinde devam ediyordu. Omlet seviyormuş, özellikle gece geç saatlerde acıkınca peynirli omlet yermiş.
O yılların en popüler dansı olmasının da etkisi ile vals, Atatürk'ün en sevdiği dans olmuştur. Atatürk'ün bu tutkusu, dans müziğinin modernleşmesinde önemli bir rol oynamıştır.
1938 yılında Dolmabahçe'de hastalığı çok ilerleyen ve doktorlar tarafından sık sık kontrol edilen Mustafa Kemal Atatürk doktorlara "Neden bana enginar yedirmiyorsunuz hala?” diye sorar. Sonrasında Hatay'da taze enginar bulunabileceğini öğrenirler, hemen sipariş verirler.
Atatürk'ün gün boyu en az 15-16 kahve ve 40 kadar sigara içtiği biliniyor.
Mustafa Kemal Atatürk, her ne kadar kahve düşkünlüğü ile bilinse de - ki kendisi sabah kahvaltısında ayran, çay içmekle beraber günde 10-15 fincan orta kahve içermiş- aslında hem Türkiye'de çay içimini, hem de Rize'nin çay üretimini destekleyen biri.
Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün, Türk kahvesine düşkünlüğü herkes tarafından bilinir. Hatta Türk Cumhuriyeti'ni kahve içe içe kurduğu söylenir.
İmzalı fotoğrafı18 Eylül 1928'de müzeye gönderdi. Belgede, Mustafa Kemal Atatürk'ün Galatasaray için "Gönül verdiğim kulüp" ifadelerini kullandığı görüldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri