Kedilerin çoğu çimden hoşlanırlar. Sindirim sistemini rahatlatıcı etkisinin yanı sıra, kedi için ekstra vitamin de sağlar. Kedi çimi, yenilmesiyle kedinin kusmasını ve bu sayede midesinde biriken tüy topaklarından kurtulmasını, sindirim sistemini temizlenmesini sağlar.
*Kedinizin kusmasından sonra ki 4 ile 24 saat arasında mama vermeyi kesin. *Az miktarda olacak şekilde sık sık su vermeniz midesini rahatlamasına yardımcı olacaktır. *Yemek vermeye başlanacağı zaman ise küçük porsiyonlar şeklinde sevdiği ve yağı az olan yiyeceklerden verebilirsiniz.
Probiyotikler, bağırsak florasını dengeleyebilir ve sindirim sistemini destekleyebilir. Kedinizin düzenli egzersiz yapması sindirim sistemini hareketli tutar. Aktif kalmaları, kabızlık gibi sorunların önlenmesine yardımcı olabilir. Kediler, stres altında sindirim sorunları yaşayabilirler.
Kedilerde mide üşütmesi olduğu düşünülüyorsa ilk olarak rehidrasyon tedavisine başlanması tavsiye edilir. Bu tedavi evde oral yollarla yapılabilir. Kediye az miktarda olmak şartıyla sık sık su verilmesi, mide üşütmesine bağlı su kaybının kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Kusan bir kedinin kaybettiği sıvıyı yerine koymak gerekir. Hangi sorundan kaynaklanırsa kaynaklansın çoğu zaman kusma eyleminde bulunan kedilere sıvı takviyesi yapılır. Kediniz eğer fazla susuz kalmış ve zayıf ise genel olarak damar içi sıvılar tavsiye edilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Zencefil, zencefil çayı, rezene çayı, karanfil çayı ve nane çayı tüketin. Zencefilin yapısında bulunan gingerol adlı madde mide bulantısı ve kusma sorunlarının önüne geçer niteliktedir. Bununla birlikte zencefil çayı da kusmaya iyi gelen bitkisel çözümlerden biridir.
Zehirlenme durumunda ilk yardım olarak yapılması gereken en etkili müdahale kedinin kusmasını sağlamaktır. Aktif kömür bunun için etkili bir yöntemdir. Aktif kömür, toksinleri emerek kedinin kan dolaşımına girmesini engeller. Ancak bu işlem sadece veteriner hekim tarafından tavsiye edilmesi durumunda yapılmalıdır.
Bazı kediler, karın bölgesinde ağrı olduğunda huzursuz görünebilir veya yalnızca kıvrılıp yatar ve dertli görünür. Dikkat edilmesi gereken diğer işaretler kilo kaybı, iştahta değişiklikler, gaz, midede gurultu sesi veya dışkı yaparken zorlanmadır.
Genel olarak kedilerde karın ağrısı belirtileri şunlardır; kusma, iştah kaybı hatta idrar yapmada zorlanmalar en sık görülen belirtilerdir. Bunlara ek olarak kedinizde duruş ve ağrıyı hafifletmek için görünüm değişiklikleri de görülebilir.
Bu durumlar sonucu kediniz midesini rahatlatmak için büyük ihtimalle kusacaktır. Bu durumlarda kedinizde kusmadan bu sorunu ortadan kaldırmanız için tek yapmanız gereken kediler için üretilmiş olan kedi maltı ya da diğer adıyla malt macununu kullanmaktır.
Hasta da kusma, iştahsızlık, zaman zaman ishal veya kabızlık ve genel durumda bozulmalar ortaya çıkar. Tıkanmanın tam ve ani olduğu durumlarda çok hızlı gelişen bir kusma ve dışkı yapamama hali vardır. Hasta aniden sessizleşir ve tıkanmanın ilk 24-48 saati içinde sancı belirtileri gözlenebilir.
Gıda alerjileri, kedilerde bağırsak iltihabına ve kabızlığa neden olabilir. Kedinizin mamasının (tavuk, kuzu vb.) protein kaynağını değiştirmek kabızlığı azaltabilir ve bağırsakların daha normal hareket etmesini sağlar. Kısaca kedi maması değiştirmek kabızlığa iyi gelebilir.
İlk kusmasında hemen önünden mamasını alın ve birkaç saat sonra çok az mama vererek deneyin. Kusmalar tekrarlayacak olursa veteriner hekiminiz ile görüşmelisiniz. Ayrıca kedilerin sadece ihtiyacı kadar yediği doyduktan sonra yemediği konusunda bir yanılgı vardır.
Günlük hayatta kedilerin beslenmesinin süt ile bağdaştırılması, çizgifilmlerde ve karikatürlerde kedilere süt verilmesi bu düşüncenin pekişmesine neden olur. Ne yazık ki süt ve süt ürünleri kedilerin sindirim sistemleri için faydalı değildir ve hatta zararlı olabilir.
Günde 3 ten fazla kusuyor ve bu aşağı yukarı her gün gerçekleşiyor ise kronik kusma belirtisidir. Aralıklı olarak kusmaların meydana gelmesi ciddi bakılabilecek bir durumdur. Bu tip kusmaların nedeni yiyecek kaynaklı alerji, metabolik rahatsızlıklar olabileceğinden acil olarak veterinere götürmeniz gerekir.
O da kedilere verilen yoğurdun miktarıdır. Önerilen ve tavsiye edilen ölçülerden daha fazla yoğurt verilmesi, kedilerde kusma ve ishal gibi rahatsızlıklara yol açabilir.
Kedilerde karın ağrısı travmadan çeşitli rahatsızlıklara kadar birçok nedene bağlı olarak görülebilir. Bu yüzden kedinizin karın ağrısı çektiğini düşünüyorsanız muayene için veteriner hekime götürmeniz gereklidir. Söz konusu ağrı olduğunda kediler kendilerini ifade eden canlılar değildir.
Eğer kedinizin karın bölgesinde anormal bir şişlik fark ederseniz, vakit kaybetmeden bir veteriner hekime başvurmalısınız. Erken teşhis ve tedavi, kedinizin sağlığı için büyük önem taşır.
Kediniz gaz çıkardığında onu duyabilirsiniz ya da gazın kokusunu net bir şekilde alabilirsiniz. Genellikle kedilerde gaz problemini fark etmek oldukça zordur. Kedinin karnını okşarken bir şişkinlik ya da gerginlik hissedilmesi gaz probleminin yaygın belirtisidir.
Dışarıdan bakıldığında gözle görülen şişlikler bazı ciddi problemlerin sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Kedilerde karın şişliği, karnın normalden çok daha dolu ve geniş gözükmesi olarak tanımlanır.
Kediler kaslarında ağrı hissettiklerinde her zaman görmeye alışık olduğumuz atletik sıçramaları yapamazlar. Yanı sıra karın ağrısı olan kedilerin sırtlarını kamburlaştırarak bu bölgeyi korumaya çalıştıkları görülür.
Koyu renkli idrar, Kedinin kanlı dışkı yapması, Kedinin ağız veya burnundan kan gelmesi, Sürekli olarak öğürmeye devam etmesi, kedi zehirlenmesi belirtileri arasında yer alır.
Kedinizde zehirlenmeye dair bir belirti gördüğünüzde, sakin olmaya çalışmalısınız. Panik yapmadan, kedinize sakin bir yaklaşım sergilemeli ve onu rahatlatmak için çaba göstermelisiniz. Hemen veterinerinizi arayarak yola çıkmalı ve mümkünse zehirlenmeye yol açan maddeyi de yanınıza alarak kliniğe gitmelisiniz.
Hafif zehirlenme durumlarında kediniz ishal, kusma, bul su içme ve idrara sık çıkma ile zehri vücudundan 24 saat içinde atabilir. Ancak dışkısında veya idrarında kan görülmesi, titreme, nöbet gibi belirtiler zehirlenme durumunun acil olduğunu göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri