19. Üleştirme sayıları harfle gösterilir: Örnek: ikişer, yedişer, dokuzar, üçer üçer, onar onar, ellişer bin lira, yüz yirmi yedişer milyon… 22. Harflerle yazılan birden fazla sayının her biri ayrı yazılır.
Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir: 2'şer değil ikişer, 9'ar değil dokuzar, 100'er değil yüzer vb. Bu kelime genellikle 2'şer, 2şer şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ikişer şeklinde olmalıdır.
Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla yazılmaktadır. Rakamla yazılan üleştirme sayıları doğru değildir.
TDK sözlükte yer alan birleşik kelimeler arasında üçer beşer birleşik kelimesi de bulunur.
BİRER İKİŞER KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle birerikişer şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı birer ikişer şeklinde olmalıdır.
İlgili 18 soru bulundu
TDK kurallarına göre üleştirme sayılarını rakamla yazmamak, harfle yazmak gerekir. Yani "5'er kişi" değil "beşer kişi", "10'ar adım" değil "onar adım" yazmak gerekir.
Türk Dil Kurumu'na göre bitişik olarak yazılmalıdır.
Kırık dökük DEYİMİ AÇIKLAMASI
Eski çürük, sağlam olmayan, değersiz (şey). 2. Düzgün olmayan, parça parça, dağınık (söz). “Şu kırık dökük eşyaları ortadan kaldırın hemen!”
Pek çok kişi imla kuralları arasında bu soruyu araştırıyor. Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, gitgide şeklinde yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazıörneklerdegörülen "git gide" şeklindeki ayrı yazım ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gitgide"dir.
BENİBEŞER KELİMESİNİN ANLAMI
İnsan anlamına gelir. Bu kelime genellikle beni beşer şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı benibeşer şeklinde olmalıdır.
Açıklama: "Dedem kardeşimle bana 4'er elma verdi." cümlesinde 4'er yazımı bir üleştirme sayısı olduğundan böyle yazılması yanlıştır. Doğru yazımını da yazmak gerekirse; → Dedem kardeşimle bana dörder elma verdi.
2 şer ritmik sayma 0'dan başlamak üzere her seferinde 2 sayı artırılarak yapılan ritmik sayı sayma kuralı olarak ifade edilmektedir.
Beştaş kelimesi bir çocuk oyunun adıdır. Bu kelimenin doğru yazım şekli beştaş olarak belirtiliyor. Bitişik yazılan bu kelime ayrı olarak yazıldığında yanlış yazım yapılmış olur. Kelimenin doğru yazım şekli beştaş biçimindedir.
Üleştirme sayıları rakamla değil yazıyla belirtilir: 2'şer değil ikişer, 9'ar değil dokuzar, 100'er değil yüzer vb.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Fark Etmek Kelimesinin Doğru yazılışı
Fark etmek kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "fark etmek" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise farketmek şeklindedir.
Bükülmüş, kıvrılmış şeylerin oluşturduğu kat, büklüm. Kıvrılma sonunda oluşan toprak dalgası anlamına gelir. Bu kelime genellikle kıvırım şeklinde yanlış yazılmaktadır.
İkilemeler ayrı yazılır: adım adım, ağır ağır, akın akın, allak bullak, aval aval (bakmak), çeşit çeşit, derin derin, gide gide, güzel güzel, karış karış, kös kös (dinlemek), kucak kucak, şıpır şıpır, tak tak (vurmak), takım takım, tıkır tıkır, yavaş yavaş, kırk elli (yıl), üç beş (kişi), yüz yüz elli (yıllık) vb.
Türk Dil Kurumu'na göre 'başvurmak' birleşik olarak yazılır. Bu kelimenin cümle içerisinde kullanılmış doğru örneklerini burada bulabilirsiniz. Turnuvalara başvurmak için toplayacağımız ücret belli oldu. Bu liseye başvurmak için puanın yeterli mi?
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Baştan Başa Kelimesinin Doğru Yazımı
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı ayrı olarak ele alınmalıdır. Yani 'baştan başa' şeklinde kullanılmalı ve değerlendirilmelidir.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri