Virüsün alınması ile ilk bulguların ortaya çıkması arasında geçen inkübasyon süresi kuduz virüsüne maruz kalan kedilerde genellikle 4-8 hafta kadardır. Bu inkübasyon süresi sona erdikten sonra semptomlar görülmeye başlar. İlk semptomlar görüldükten sonra ise yaklaşık 7-10 gün içinde ölüm gözlenir.
Diğer bir deyişle "kedilerde kuduz belirtileri kaç günde çıkar?" sorusunun yanıtı 30 - 90 gün arasında değişiklik gösterebilir. Bu süre zarfında vücuda giren virüs sinir sistemine ve son olarak beyne ulaşır. Kedilerde kuduz belirtileri standart olarak kuluçka süresinden sonra ortaya çıkar.
Kuduz virüsü kişiye bulaştıktan sonra beş farklı aşamada ilerlemektedir. Boyun ve baş kısmından ısırılan kişilerde hastalık daha hızlı ilerlemektedir. Kuduz hastalığının kuluçka dönemi genellikle 3 ile 12 hafta arasında değişebilmektedir. Ancak bazı durumlarda 5 gün ile 2 yıl arasında sürebilmektedir.
Neredeyse %100 yaşamsal risk taşıyan bu hastalıkla enfekte olan hayvanların uzun süreli tedavi görmesi ve iyileşmesi güçtür. Veteriner hekimler, kedilerde görülen semptomlara dayanarak kuduz hastalığından şüphelendikleri durumlarda ancak kadavradan alınan beyin dokusu testinin ardından kesin teşhis koyabilirler.
Isıran hayvan Veteriner Hekim kontrolünden sonra 10 gün süre ile kontrol altında tutulmalıdır. Gözetim süresi olan 10 gün içinde ölen hayvanın başı kuduz yönünden incelenmesi için laboratuara gönderilmelidir.
İlgili 31 soru bulundu
Hastalık hayvanlarda saldırgan davranış ve/veya letarji ve felç belirtileri gösterebilir. İnsanlarda kuduzun ilk bulguları baş ağrısı, ateş, kaygı ve karıncalanma veya ısırık bölgesi yakınlarında değişen duyarlılıklar olabilir.
Isırık bölgesinde herhangi bir kızarıklık, şişme veya iltihaplanma olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Eğer ısırık ciddi görünüyorsa veya enfeksiyon belirtileri ortaya çıkarsa (kızarıklık, şişme, ağrı, ateş vb.), derhal bir sağlık profesyoneline başvurun.
Kuduz, salya yolu ile bulaşan bir hastalıktır. Bu sebeple ısırılma sonucu görülür ancak bulaşma olasılığı daha fazladır. Hayvan pençesini yaladıktan sonra tırmaladıysa kedi tırmalaması ile kuduz bulaşma olasılığı oldukça yüksektir.
Hiçbir evcil hayvan kuduz virüsünü bu hastalığa yakalanmadan taşıma yoluyla insana bulaştıramaz.
Kuduz immun globulini ve ilk doz kuduz aşısı, sağlık kuruluşu tarafından ısırılma sonrasında mümkün olan en kısa süre içinde uygulanmalıdır. Diğer aşı dozları ilk dozdan 3, 7 ve 14 gün sonra uygulanır. Bazı durumlarda proflaktik aşılama (ısırılma öncesi korunma ) önerilebilir.
Erken müdahalenin son derece önemli olduğu bu hastalıkta semptomlar görüldüğünde hemen hemen her vakada ölüm yaşanır. Bu sebeple kuduza yakalanma riski olan kişilerin korunmak için kuduz aşısı yaptırması zorunludur. Peki kuduz insanı kaç günde öldürür? Ölüm, kişide belirtilerin başlamasıyla günler içinde yaşanır.
Kuduz hastalığının inkübasyon dönemi genel olarak 1-3 ay arasıdır. Nadir olarak hastaların 10-20 gün içinde de belirti gösterdiği vakalar da mevcuttur. Kuduz aşısının ve diğer tıbbi önlemlerin erken dönemde yapılmaması durumunda hastalık gelişerek beyin iltihabına ve ölüme neden olur.
Virüs beyine ulaşıp semptomlar görülmeye başladıktan sonra ise etkilenen canlı genellikle 7-10 gün içerisinde ölür. Bu yüzden kuduz hastalığı şüpheli durumlarda ısırılmanın hemen ardından müdahale etmek oldukça önemli ve hayatidir.
Fakat tırmalayan bir sokak kedisi ise hastalık taşıma riski bir ev kedisine göre daha fazla olacaktır. Bunun için her ihtimale karşı hastaneye gitmekte fayda olacaktır. Ama siz bunun öncesinde tırmalanan bölgeyi bol su ile yıkamalı ardından batikon veya kolonya yardımı ile temizlemelisiniz.
Kuduz sıcakkanlı hayvanlarda görülen, merkezi sinir sistemini etkileyen ve ölüme neden olabilen viral bir hastalıktır. Evde bakılan kedi veya köpeğime kuduz aşısı yaptırmama gerek yok zaten hiç dışarı çıkmıyor diyorsanız yanılıyorsunuz.. Evet; her zaman evde beslenen kedilerde kuduz virüsü alma riski düşüktür.
Kedi Tırmalaması İle Kuduz Bulaşır mı? Evet kuduz kedi tırmığı yoluyla da bulaşabilir. Tırmalama anında yaraya kuduz etkeninini taşıyan salya bulaşırsa bu yollada kuduz bulaşabilir. Kuduz sinir sistemini etkileyen viral bir hastalıktır ve tedavi edilmezse ölümcüldür.
Eğer hayvanınız aşılıysa ve yukarıdaki sıralanan şeylerden herhangi birisi gerçekleşmediyse size kuduz bulaşması imkansızdır. Hiçbir evcil hayvan kuduz virüsünü bu hastalığa yakalanmadan taşıma yoluyla insana bulaştıramaz. Kuduz olmayan bir evcil hayvan kuduz virüsünü taşıyarak insana bulaştıramaz.
Bu, yaranın dış etkenlere karşı korunmasına yardımcı olur. Tetanos Aşısı: Eğer tırmalama veya ısırma yarası nedeniyle uzun süre tetanos aşısı yaptırmadıysanız, enfeksiyon riskini azaltmak için tetanos aşısı yaptırmanız gerekebilir.
Kuduz aşısı belirli dozlarla deri altından bireye enjeksiyon yardımı ile yapılır. Korunma yılı ise genellikle 3 sene sürer. Tek bir doz gerekli korumayı sağlamayacağı için yapılması gereken bütün dozların aksatmadan yaptırılması gerekir.
SONUÇ: Sınırlı sayıda olguyla yapılan bu çalışmada; eş zamanlı uygulanan tetanoz aşısı, kuduz antikor yanıtını olumsuz yönde etkilediği saptandı.
yaralı deri ile temas etmesi ile, Kuduz hayvan tarafından tırnaklanarak meydana gelen yaralanmalar ile, (hayvanın tırnağı kendi salyası ile bulaşıktır.) Kuduz hayvanın eti ve sütünün çiğ olarak yenmesi ile, Kuduza yakalanmış bir insan ile yakın temasta bulunulması ile bulaşabilir.
Kuduz aşısı yan etkileri ciddi olmamakla birlikte güvenli bir aşıdır ve kuduzun ölümcül sonucu göz önünde bulundurulduğunda aşı olunması doğru bir karardır. “Kuduz aşısı kaç yıl korur?” sorusu da aşı yaptıran kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır. Bu durum kişiler arası değişmekle birlikte ortalama 1-3 yıldır.
Doktorlar hayvan ısırıklarının potansiyel tehlikelerine karşı uyarıyor. %80'i enfeksiyon kapan kedi ısırıkları zamanında müdahale edilmezse kan zehirlenmesine kadar gidebiliyor.
Köpek ısırığı ve kedi ısırığı hayvan ısırığı olgularının çoğunu oluşturur. Kedi ısırığında daha fazla enfeksiyon görülür, bunun sebebi kedi dişlerinin daha keskin ve sivri olmasıdır; bu da daha derin yara demektir.
Hayvanların ağızları çok çeşitli mikroplarla doludur. Bunlar ısırıklarla vücuda girdiğinde bakteri dokulara yerleşip büyümeye başlayabilir, sonucu da enfeksiyon olur. El ve parmaklar yüksek risk bölgeleridir. Bunun sebebi karmaşık anatomileri ve bazı derin doku yapılarına az olan kan akışıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri