Acve Hurma; siyah renkli, nispeten ufak taneli, diğer hurmalardan farklı olarak yuvarlak şekillidir. İlk Ağacını Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) mübarek elleriyle diktikleri rivayet edilmektedir. Yanmış hurma dalının yeşermesi mucizesine konu olmuş çok özel bir hurmadır.
Cennet Elması (hurması) Latince kaynaklardaki ismi ile 'Diospyros kaki L' olarak karşımıza çıkar. Diospyros adı Antik Yunanda Baş Tanrı Jüpiter'i simgeleyen 'Dios' ve 'pyros' (tane) kelimelerinin birleşmesi ile meydana gelmiş olan 'Kutsal Meyve' ya da 'Tanrıların Yiyeceği' anlamını taşır.
Bilinmeyen Yönleriyle Acve Hurmasının Hikayesi
Peygamberin eliyle aşıladığı yanık bir dalı dikmesi sonucunda yetiştiği rivayet edilir. Kendi eliyle diktiği için Peygamber hurması veya yanık hurma şekillerinde isimlendirilir. Dolgun bir meyve olmamasına rağmen kendine has özellikleri ve aroması bulunur.
Doğum sonrası ağrı ve acıyı en aza indirir.
Sarılık hastalığına yakalanma riskini düşürür. Kısırlığın önüne geçer. İçinde çok fazla fosfor bulunduğu için sadece engellemekle kalmaz, aynı zamanda kısırlık sorunu olanların iyileşmesinde kullanılabilir. Bağırsakları çalıştırır ve iştah açar.
Hurma Neden Kutsaldır? Hurma, İslam dininde kutsal bir meyvedir ve Ramazan ayında sık sık tüketilir. Hurmanın kutsallığı, peygamberimizin hurmayı sık sık tüketmesi ve hurmanın Kuran'da geçen birçok ayette bahsedilmesiyle ilgilidir. İslam'da hurma, bereket, sağlık ve şifa sembolü olarak kabul edilir.
İlgili 28 soru bulundu
Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmanın yaşına da, kurusuna da bereketli olması için duâ etmiştir. Hurmanın yaşını kurusuyla yemek de sünnettir. BAL: Peygamber Efendimiz buyuruyor: “– Üç şeyde şifa vardır: Bal şerbeti içmekte, kan aldırmakta ve dağlama yaptırmakta, fakat ben dağlamayı sevmem.
Acve hurması Medine'de Peygamber Efendimizin kendi eliyle diktiği ağaçların olduğu hurma bahçelerinde yetişiyor. Hurmanın en iyisi ve en makbulu Medine'de yetişiyor. Acve hurması ile ilgili Efendimizin bir tavsiyesi ve müjdesi de var...
Hz. Peygamberimiz günde 5 tane hurma yiyerek oruç tutardı | Prof. Dr. Raşit Küçük anlattı - YouTube.
Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum bakımından zengindir.
A ve C vitaminleri açısından zengin olan, kanın pıhtılaşmasını destekleyen manganez içinde bir kaynak olan cennet hurması, kalp sağlığını korumaya, iltihabı azaltmaya, göz sağlığını desteklemeye ve sindirim sistemini düzenlemeye yardım eder.
Acve Hurması; Peygamber Efendimizin (S.A.V.) mübarek elleriyle diktikleri, Medine ve çevresinde yetişen, bazılarının çekirdeklerinde, bazılarında ise hurmanın üstünde ALLAH (C.C. )'ın 99 ismi bulunan kutsal ve mucizeye konu olmuş en özel hurmadır.
Hurmanın içerisinde bulunan bu şeker kan şekerini hızla yükselten glikozdan farklı olarak meyve şekeri früktozdur. Bu da hem kan şekerini dengeler hem de tansiyonun düşmesini önler. - Aç karnına tüketilen 2 hurma bağırsak parazitlerini döküyor. - Hazımsızlık, problemlerinin giderilmesini sağlıyor.
Hangi Hurma Pahalı? En kaliteli hurma çeşitlerin Acve yani Peygamber hurması pahalıdır. Lezzeti, dokusu ve aromasıyla damakta farklı bir iz bırakan Acve hurması diğer çeşitlere göre yüksek fiyatlıdır.
Ancak çok fazla tüketildiği zaman bütün besinler gibi aşırı tüketmekten kaçınılmak gerekir. Cennet hurması fazla tüketildiği zaman içeriğindeki yoğun meyve şekeri sebebi ile şekeri çıkartabilir. Bunun ile beraber fazla tüketildiğinde bağırsak sağlığı için de iyi olmayan etkileri söz konusudur.
Cennet hurması içerdiği vitaminler sayesinde cinsel gücü yükselttiği bilinmektedir. Bunun yanı sıra erkeklerde sperm kalitesini de arttırmaktadır.
Hurma çekirdeğinin direkt ağız yolu ile yutulması tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Soluk borusuna kaçan hurma çekirdekleri nefes almayı güçleştirebilir. O nedenle hurma çekirdeği mutlaka öğütüldükten sonra tüketilmelidir. Bu çekirdekler öğütüldükten sonra kahve yapılarak tüketilebilir.
İklim ve toprak yapısından dolayı dünyada en lezzetli hurmalar Medine, Bağdat ve Kudüs'te yetişmektedir.
Günde kaç tane hurma yemek gerekir sorusunun cevabı kişinin sağlık durumuna, yaşına göre değişkenlik gösterir. Günde ortalama 1-2 adet yenilebilir. Sağlıklı bir yetişkin günde en fazla 5 tane hurma yiyebilir. Ancak bu kadar hurma tükettikten sonra gün içinde daha fazla meyve ve şeker tüketmemeye özen göstermek gerekir.
Hurma: Tamr (Hurma Arapça'da kadın anlamına geldiği için Hurma alımı sırasında Tamr denmesi yararlı olacaktır). 1.
Karpuz Peygamberimiz (asm)'in sevdiği ve yediği meyvelerdendir.
HURMA ÇEKİRDEĞİ VE BEREKET
Hurma hem faydalı hem de kutsal bir meyvedir ve Peygamber Efendimizinde severek yediği bir meyve olarak bilindiğinden değerli görülmektedir. İnanışa göre cüzdanda hurma çekirdeği taşımak bereket anlamına gelmektedir. Çekirdeği taşıyanların yokluk görmeyeceğine inanılır.
Hurmanın düzenli tüketimi, kansızlık riskini de düşürür. İçeriğindeki demir, kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini artırır. Bu sayede kansızlık riskini düşürür ve demir eksikliğiyle ilgili tedavi gören kişilerde de tedavi sürecini hızlandırır.
Hurma, taze ya da kuru olarak tüketilebilir. Hurma tüketmek isteyen kişiler, tatlı veya tuzlu yemeklerine ekleyebilmektedir. Hurmanın tüketim şekilleri şu şekilde sıralanabilir: Atıştırmalık hurma: Kişiler hurmaları badem, ceviz veya Antep fıstığı ile atıştırmalık olarak tüketebilir.
Hz. Âdem'in yaratıldığı toprağın arta kalan kısmından hurma ağacının yaratılması Rivayetlere göre, Hz. Âdem (as)'in yaratıldığı toprağın arta kalan kısmından hurma ağacı yaratılmıştır. "Halanız olan nahleye saygı gösteriniz. Çünkü bu ağaç, Âdem aleyhisselâmın çamurundan kalan artıktan yaratılmıştır."
Düşük riski yaşamayan hamileler hamileliğin ilk haftalarından itibaren hurma tüketebilir. Anne adayları 38. haftayı doldurduktan sonra günde 5-6 hurma tüketerek daha kolay doğum süreci yaşayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri