Kızgın kediler genellikle sağa sola hızlı şekilde kuyruklarını sallarlar. Ayrıca kızgın olduklarında kuyruklarındaki tüyler de kabarır. Kalçalarıyla beraber kuyruklarını sağa sola sallamaya başladıklarında ise hedefledikleri bir şeye atlamak üzeredirler.
· Kızgınlık döneminde kediler sık sık sürtünme ihtiyacı hisseder. · Erkek ve dişi kediler de geçerli olmak kaydıyla idrar püskürtme gibi özel davranışlar sergilerler. · Sürekli olarak bağırma, farklı sesler çıkarma ya da uluma gibi durumlar gözlemlenebilir. · Kediler bu dönemde sık sık kalça kemiğini yukarı kaldırır.
Kuyruğunu yavaşça sabit bir tempoda sallaması kedinin kendisini tehdit altında hissettiğini gösterir. Bu nedenle etrafını dikkatli bir şekilde analiz eder. Bu süreçte kuyruğunu sallarken hızını artırması onun sinirlendiğini gösteren önemli işaretlerden biridir. Ayrıca buna kuyruğunu yere vurması da eşlik edebilir.
Kızgınlık döneminde kediniz daha sevecen olabilir; mobilyalara, duvarlara ve sevdiği insanlara sürünebilir. Muhtemelen özellikle arka ayaklarıyla sürünecektir ve arka ayakları ile kuyruğunu kaldırarak sık sık çiftleşme durumu sergileyebilir.
Uzun zaman sahibi ile birlikte yaşayan bir kedi sahibinin neye kızdığını ya da neye sevindiğini çok az da olsa anlayabilir. Ancak bunu anladığını bize fark ettirmezler. Onlar bağımsız bir ruha sahiptir ve köpekler gibi eğitilmeye uygun değildirler.
İlgili 28 soru bulundu
Kızgınlık sırasında dişi kediler yüksek sesle ve sık sık miyavlama eğilimindedir, genellikle daha yüksek bir perdede. Dişi kedilerde kızgınlık belirtileri değişebilir, ancak bazı yaygın belirtiler arasında artan seslendirme, huzursuzluk ve daha fazla dikkat isteği yer alır.
Kediler insan dilini yorumlayabilecek bilişsel yetilere sahip değillerdir. Ne söylendiğini tam bir gerçeklikle anlayamazlar ancak kendileri ile konuşulduğunu ayırt edebilirler. Nitekim kedilerin kendi isimlerine reaksiyon gösterdikleri de yine farklı bir bilimsel çalışmada ortaya konmuştur.
Kızgınlık dönemine giren dişi kediler bu süreçte huzursuz ve gergin olabilirler. Dişi kedinizi sakinleştirmek adına oyuncak ve aktivitelerle dikkatini dağıtabilirsiniz. Bu dönemde ekstra sevgi ve ilgi göstererek rahatlamasını sağlayabilir, onunla daha fazla zaman geçirerek sevginizi hissetmesini sağlayabilirsiniz.
Kızgınlık dönemi 1-3 hafta sürer, bu da dişinin bir erkeği bulup bulmamasına bağlıdır. ilk 1-3 gün kediler daha çok idrar yapar, sonra davranış değişiklikleri başlar . Kafasını insanın avucuna koyması , ve sırt üstü yuvarlanmak gibi , 2-3 gün sonra kedi çiftleşmeye hazırdır.
Dişi kedi çiftleşmek istemezse; bu durum kedinin çiftleşme için hazır olmadığını gösterir. Çiftleşmeye hazır olmayan bir kediyi erkekle aynı ortamda bırakmak ve çiftleşmeye zorlamak dişinin psikolojisinin bozulmasına neden olacaktır.
Bunun için kedinize sevgi göstermeyi sıklaştırmalı, onunla daha çok konuşmalı ve oyun oynayarak onu yormalısınız. Kediniz yüksek sesle miyavlama, dışarı çıkma, agresif davranma gibi davranışlarda bulunduğu anda onun dikkatini oyun, ilgi ve kedi ödül mamaları ile dikkatini başka yöne çekebilirsiniz.
Geride tutulan kulaklar, sıkışmış kuyruk, diken diken olan tüyler ve bunlar gibi diğer vücut işaretleri, kedinizin üzgün olabileceğini gösteren sessiz iletişim biçimleridir.
Kediler kesinlikle sevildiği hissederler. Kediler sevildiği hissederken sesler ve bazı hareketleri ile bizlere belli ederler. Bunlardan bazıları ise şu şekildedir; -Gözlerini yavaşça kırpma. Bunun anlamı çok mutlu olduğunu, huzurlu olduğunu ve size öpücük gönderdiğini ifade etmektedir.
Anal keseler köpeklerde ve kedilerde anüsün her iki yanında bulunan dışkının daha rahat çıkış yapmasını sağlayan ve dışkaya aromatik kokusunu veren bezlerdir. Anal Kese Hastalığında, keseler genellikle tıkanma ve enfeksiyon nedeniyle şişerler. Hayvanların kızak hareketi yapmasına neden olurlar.
Erkek kedilerin kızgınlık dönemi, cinsel yetkinliğe ulaşmaları ve ergenliğe girmeleriyle birlikte başlar. Bu süreç, birkaç gün veya hafta sürebilir ve bu dönem boyunca erkek kediler oldukça huzursuz ve istekli olabilirler. Eğer bir erkek kediniz varsa, kızgınlık dönemi boyunca davranışlarına dikkat etmek önemlidir.
Yılda ortalama 3-4 defa kızgınlığa girerler. Bu dönem çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülür. Kızgınlık süresi birkaç gün ile birkaç hafta kadar sürebilir. Kızgınlık dönemi üreme ve çiftleşme isteğinin olduğu dönemdir.
Kedilerde kızgınlığın operasyonsuz ertelenmesi amacıyla bazı hormon preparatları kullanılmaktadır. Östrüs, proöstrüs, başlamadan önce yapılan ilaçlarla geçici olarak kızgınlık ertelenirken, anöstrüs döneminde yapılan ilaçlarla uzun süreli olarak kızgınlık ertelenebilir.
Bu ırka en güzel örnek ise Siyam kedisidir. Siyam kediler ergenlik dönemine girdiklerinde 3,5 ila 4 aylıkken çiftleşmeye hazır hissederler. Dişi kedi senede 9 ve 10 kez çiftleşmesi mümkündür. Kedilerin çiftleşebilmesi ve doğurganlık dönemi 12-14 yaşına kadar devam etmektedir.
Genellikle kediler ilkbahar ve sonbahar mevsiminde kızgınlık dönemine girerler. Bu kızgınlık dönemi birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişen bir zaman diliminde geçer. Bir kedi normal olarak yaklaşık 6 aylık olduğunda ilk kızgınlık dönemine girer. Ancak bazı kedilerde bu durum daha 4 aylıkken bile gerçekleşebilir.
Kedinin ilgi istediğinde miyavlamasını durdurmak için kedi miyavladığında ona tepki vermeyi kesmeniz gerekmektedir. Sadece sessiz olduğunda oyun oynayıp sevmek ve miyavlamaya başladığında uzaklaşmak aşırı miyavlamanın önüne geçebilir. Ancak kedinizi tamamen görmezlikten gelmemeniz gerekmektedir.
Fizyolojik olarak normal olan yılda bir dönem şeklinde yaşanmalıdır. Bu kızgınlık dönemi içinde de yaklaşık 1 hafta kızgınlık 1 hafta sakin dönem olmak üzere 3-5 kez artarda tekrarlar.
Japon bilim insanlarının ortaya koyduğu yeni bir araştırmaya göre, kediler hem sahiplerinin hem de diğer kedilerin isimlerini biliyor. Japonya'daki Kyoto Üniversitesi'nden araştırmacılar, bir aile evinde veya bir kedi kafesinde en az iki evcil hayvanla birlikte yaşayan toplam 48 kediyi inceledi.
Hali hazırda bir kedinin ya da köpeğin yaşadığı eve yeni bir kedi getirileceğinde alışma sürecinde kediyi odaya kapatmak önerilebilir. Bu öneri hem evin kıdemli evcilinin huzuru hem de eve yeni gelenin adaptasyonunun desteklenmesi adına önemlidir.
Yapılan araştırmalar sonucu kedi dostlarımızın onlara bakan kişilerin hislerine karşı duyarlı olduğu söyleniyor. Bu hisler genelde üzüntü gibi duygular yer alıyor. Bunu anlamaş için kedi dostunuzun yanında ağlıyor gibi yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri