Kedi, köpek ve diğer hayvanlara dokunduktan sonra, Okuldan ve işten eve geldikten sonra eller mutlaka doğru yöntemle yıkanmalıdır. El Nasıl Yıkanmalı?
Bu nedenle dışarıda ya da nasıl beslendiği bilinmeyen herhangi bir kediyi sevdikten sonra ellerin dikkatli bir şekilde yıkanması gerekmektedir. · Kedi sahiplerinin kedilerini dışarı çıkartmamaya gayret göstermesi bu hastalığa kedilerinin yakalanmasını önlemek açısından mühimdir.
Özellikle hamile olanlar ve kedi besleyenler, kedilere dokundukları zaman elini yıkamayı ihmal etmemelidir. Bu hastalık kedilerin dışında başka hayvanlardan da bulaşabilir. Kedi dışkısı bir kaç hafta sonra bu paraziti taşımaz. Eldivensiz dışkı temizlediğiniz zaman ve elinizi yıkamadan yemek yediğinizde bulaşır.
Sokak kedileri toksoplazmayı genelde ufak oldukları dönemde geçirirler. Büyük kedilerin toksoplazma etkeni barındırma ihtimalleri azdır. Kedi tırmalaması çoğunlukla toksoplazma bulaşmasına neden olmayan bir durumdur. Kedi tüyü ise toksoplazma barındırmaz.
Suyun Sıcaklığı
Kediler banyodan sonra neden titrer sorusunun sorulmasında başlıca sebeplerden birisi olarak suyun sıcaklığını gösterebiliriz. Kedinizin üşümemesi ve buna bağlı olarak titrememesi için ilk önce su sıcaklığını sizin kontrol etmeniz gerekir.
İlgili 30 soru bulundu
Kedilerin temizliği konusunda kedi sahipleri kedilerin banyo yaptırılıp yaptırılamayacağını merak eder. Kedilerin normal şartlar altında yıkanmaları önerilmez. Düzenli olarak tüylerinin taranması ve kulak içi, göz çevresi gibi temizlikleri yapılır. Banyo mecbur kalınmadıkça kediler için önerilmez.
Bu şampuanlar gözlerini ve kulaklarını tahriş etmeyecek şekilde formüle edilmiştir; ancak yine de, bu bölgeleri korumaya çalışın. Duruladıktan sonra kedinizi kurulamak için yumuşak, sıcak bir havlu bulundurmalısınız. Kediniz sesten korkmuyorsa, onu saç kurutma makinesi ile kurutabilirsiniz.
Belirti görülebilenlerde ise dalgalı ateş, halsizlik, depresyon ve iştah kaybı söz konusudur. Bu bulguların dışında solunum problemleri, pankreatit, lenf bezlerinde nodül oluşumu, göz problemleri, çiğneme ve yutkunma güçlükleri, davranış bozuklukları veya felç görülebilir.
Toksoplazma enfeksiyonunun semptomları genellikle hafiftir veya hiç belirti göstermez. Ancak bazı insanlar grip benzeri semptomlar yaşayabilirler. Toksoplazma belirtileri arasında ateş, halsizlik, kas ağrıları, boğaz ağrısı ve lenf düğümlerinin şişmesi yer alabilir.
Toksoplazma Nasıl Bulaşır? Toxoplasma gondii adı verilen parazitin neden olduğu bir hastalık olan toksoplazma; genellikle kedilerin bağırsaklarında bulunan bu parazitin vücuttan atılarak çevreye yayılması sonucu insanlara bulaşır. Kişiler kedi kumu temizlerken veya toprakla temas ederek bu paraziti vücuduna alabilir.
Birçok hayvan gibi evcil kediler de hastalık taşıyabiliyor ve bunu zaman zaman sahiplerine bulaştırabiliyor. Hayvanlardan insanlara bulaşan bu hastalıklara zoonotik hastalık ismi veriliyor.
Toplumun bir kesiminde 'kedi, köpek tüyü akciğere, karaciğere yapışarak hasta eder' düşüncesi hakimken, Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, bunun yanlış olduğunu söyledi.
Çoğu zaman doktora gitme gereksinimi doğurmayan hafif bir soğuk algınlığı şeklinde atlatılır.” Diyerek sözlerini şöyle sürdürüyor: “Hafif kas ve eklem ağrıları, halsizlik, yorgunluk, lenf düğümlerinde şişlik gibi belirtiler görülebilir. Belirtiler birkaç hafta ile birkaç ay içinde kendiliğinden geriler.
Kediler tuvaletlerini yaparken kendilerini koruyamayacaklarını düşünüp çok zaman tedirgin de olurlar. Bunun için sahibinin de kendini savunmasız hissettiğini düşünürler. Sahibi tuvaletteyken başına herhangi bir şey gelmesin ve kendini yalnız hissetmesin diye kapının önünde beklerler.
Hali hazırda bir kedinin ya da köpeğin yaşadığı eve yeni bir kedi getirileceğinde alışma sürecinde kediyi odaya kapatmak önerilebilir. Bu öneri hem evin kıdemli evcilinin huzuru hem de eve yeni gelenin adaptasyonunun desteklenmesi adına önemlidir.
Kedi alerjisi olan kişiler bu alerjenlere maruz kaldığında genellikle hapşırma, burun akıntısı, gözlerde kızarma ve kaşıntı gibi semptomlar gösterir. Daha şiddetli vakalarda nefes almada zorluk da görülebilir. Kedi alerjisi çoğunlukla kişi bir kedinin deri döküntülerine maruz kaldığında tetiklenir.
Ellerinizi sık sık yıkayın. Ev kedisinden toksoplazma bulaşması son derece nadirdir ve hamile kaldığınızda evdeki kedinizi göndermeniz gerekmez.
Gebelikte Toksoplazma
Gebeliğin ilk üç ayında bebeğin enfeksiyonla teması halinde %75 oranında ciddi bulgular ortaya çıkarken, gebeliğin son üç ayında neredeyse hiç bulgu ortaya çıkmamaktadır. Gebelik ilerledikçe bebeğe geçiş olasılığı artar, ancak bebeğe olan etki azalır.
Kediler arasında oldukça yaygın olan bu parazit her kedide belirtiye neden olmaz. Yapılan araştırmalara göre bazı coğrafi bölgelerde yaşayan kedilerin yarısından fazlasında toksoplazma antikoru bulunur. Bu da kedinin hayatının bir bölümünde bu enfeksiyonu kaptığının göstergesidir.
Toksoplazma ile enfekte olan bebeklerde çoğunlukla işitme kaybı, zihinsel engellilik veya ciddi göz enfeksiyonları gibi belirtiler bulunur. Toksoplazmadan korunmak için hayvan dışkılarını eldivensiz temizlememeniz ve çiftlik hayvanlarının besinlerini çiğ olarak tüketmemeniz gereklidir.
Toksoplazma adı verilen bu parazit gebelik döneminde geçirilen enfeksiyonun seyrinde bebeğe bulaşabilir. Bunun sonucunda göz, beyin, karaciğer, barsak gibi organlarda hasara yol açabilir, gelişme geriliği oluşturabilir.
Evcil bir kedinin 1 veya 2 kere yıkanması idealdir. Kedilerin sık sık yıkanmasına gerek olmadığı için bu süre yeterlidir. Öte yandan uzun tüylü kediler daha sık yıkanabilir. Bunun dışında kedilerin vücutlarına pis bir şeyler bulaştığında yıkama işlemini gerçekleştirmeniz mümkündür.
Pire temizliğinde en doğal ve en etkili metot sirkedir. Kedide bulunan pireleri temizlemek adına ilk önce ”sprey şişesine” sahip olunması gerekir. Sprey şişesine sirke doldurulduktan hemen sonra kedinin bütün vücuduna dikkatli bir şekilde kedi tedirgin olmadan sıkılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri