Bazı tefsir kaynaklarına göre peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in bir kediye “Müezza” ismi koyduğu geçmektedir. Kedinin siyah beyaz tüylere sahip bir Habeş kedisi olduğundan ve temizliği simgelediğinden bahsedilir.
Ve seferden döndüğünde o nöbetçiden kediyi istemiş ve sahiplenerek adını Müezza koymuş. Siyah beyaz bir Habeş kedisiymiş Müezza. Ağzının içinde üst damağında lekeleri varmış. Bu sık rastlanmayan damağında leke olan kedilerin Müezza`nın soyundan geldiği kabul edilir.
Müezza (Arapça: معزة), söylenene göre İslam peygamberi Muhammed'in kedisidir. Muhammed, Uhud seferinde önlerine yavrusunu emziren siyah-beyaz bir Habeş kedisi çıkınca askerin güzergâhını değiştirmiş; dönüşte de bu kediyi sahiplenerek Müezza adını vermişti.
Muhammed, kedisi Müezza'yı o kadar çok severmiş ki, Müezza bir gün sedirde oturan Hz. Muhammed'in giysisinin ucunda uyuya kalmış. Her kedi dostu gibi uyuyan bu güzelliğe kıyamayan Hz. Muhammed, Müezza'yı uyandırmaktansa giysisinin ucunu usulca keserek kalkmayı tercih etmiş.
Bir hadiste ise efendimiz 'kediler pis değildirler. Bırakın evinizde sizlerden biri gibi özgürce dolaşsın ' demiştir. Günümüzde de gözlemliyoruz, kediler her gün temizlenmek için saatlerini harcıyorlar. Kedi sevmek imandandır buyrulmuştur.
İlgili 25 soru bulundu
Evde kedi beslemek sevaptır, çocuğun merhamet duygusunu geliştirdiği ve eve bereket getirdiği için Peygamber Efendimiz (S.A.V) özellikle tavsiye etmiştir. Nice evliya zatların, çoğunun etrafında kedilerin olduğu düşünülürse bu bir rastlantı olmasa gerek… Kedi beslemek sünnettir.
Alo Fetva, evde kedi beslenmesinin caiz olduğunu belirtirken, köpek beslemenin bazı hadislerce ve mezheplerce (örneğin Şafii mezhebince) caiz olmadığını aktardı. Evde köpek beslemenin hoş görülmediği ve caiz olmadığı Buhari'den nakledilmiştir.
“Allah sizlere yalnız leşi, kanı, domuz etini, bir de Allah'tan başkası adına kesilenleri haram kıldı.” (Bakara, 2/173; Nahl, 16/115) “Leş, kan, domuz eti, Allah'tan başkasının adı anılarak kesilen… hayvanlar sizin için haram kılınmıştır.” (Mâide, 5/3)
Sahipsiz kedi yavrularını besleyip büyütmesinden dolayı Kedicik babası anlamına gelen Ebu Hureyre ismiyle anılırdı.
Müezza, Arapça kökenli bir isimdir. Dilimize Arapçadan geçmiş olan bu isim Kur'an'da geçmez. Müezza, TDK sözlük anlamı dünyanın en masum yaratığı, temiz kalpli ya da saf anlamındadır.
peygamber efendimiz uhud seferinde ordunun önüne yavrularını emziren bir kedi çıkınca, kedinin ve yavrularının ezilmemesi için başlarına bir nöbetçi dikip koca bir orduyu o kedilerin etrafından dolaştırmış. sefer dönüşü nöbetçiden kediyi isteyip, sahiplenmiş ve adını müezza koymuş.
Müezza'nın karamel rengi bir Habeş kedisi olduğu söylenir. Peygamberimiz, Ebu Hureyre'ye kedi dostu olduğu için iltifaten 'Ebu Hureyre' (kedi babası) adını vermiştir. Yine Efendimiz, “Kediyi sevmek imandandır” (Buhari, 2161) ve “Bir insan, eve hapsettiği bir kedi yüzünden cehenneme gitti.
Burada kedilerin bereketinden istifade ettiğini ifade ederken zikirlerini de deşifre ediyor. Bu deşifre çok ehemmiyetli olduğu gibi, başka yerde böyle bir keşfe, böyle bir bilgiye sahip olamadığımız düşünüldüğünde kıymeti bir kez daha anlaşılır.
İslam geleneğinde, kediler temizliklerinden dolayı hayran kalınan hayvanlardır. Ritüel olarak temiz oldukları düşünülmektedir ve bu nedenle evlere ve hatta Mescid-i Haram dahil camilere girmelerine izin verilmektedir.
Yapılan araştırmalar kedilerin kolesterolü de düşürdüğünü gözler önüne sermiştir. Yapılan araştırmalar kedilerle birlikte yaşayan insanların kalp hastalıklarına yakalanma ve kalp krizi geçirme riskinin diğerlerinden %30-40 daha az olduğunu ortaya koymuştur.
Hz. Muhammed, kedisi Müezza içtikten sonra kapta kalan su ile abdest alacakken Sahabe-i Kiram Ebu Nuaym “Ya Resul o sudan kedi içti” deyince, Resulullah “Onlar en temiz ağıza sahiptirler” buyurmuş ve abdest almıştır.
Günümüze dek yapılan araştırmalara göre evcil hayvanlarla birlikte yaşamanın sağlık üzerinde çeşitli pozitif etkileri bulunuyor. Örneğin yapılan bir araştırma kedilerin kalp krizinden korunmaya yardımcı olduğunu, stres hormonu olarak da bilinen kortizol seviyesinin düşmesine katkı sağladığını gösteriyor.
Peygamber'in bazı hayvan etleri ile ilgili verdiği haram hükümlerinde habâisi esas aldığı anlaşılmaktadır. Kur'ân-ı Kerîm'de hayvan etleri ile ilgili yasaklar, leş, kan, domuz eti ve Allah'tan başkası adına kesilen olmak üzere dört çeşit ile sınırlıdır.
Eti yenmeyen kara hayvanları: Domuz, kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, leopar, panda, panter, çita, jaguar, puma, sincap, samur, sansar, kokarca, goril, maymun türleri [şempanze, babun, gibon, orangutan], sırtlan, fil, köpek, kedi, kunduz, porsuk, vaşak, çakal, tilki, gelincik gibi, avını köpek dişiyle yakalayan yırtıcı ...
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) - Hayvan giren eve, melek her gün girer... | Facebook.
Çünkü kediler nankör değildir, sadece diğer evcil hayvanlara göre daha özgürdür. Özellikle bir kedinin köpekle kıyaslanması durumunda kedilerin sadık olmadığı ve nankör olduğu algısı ortaya çıkmaktadır. Bu durum ise insanlarla kedilerin iç içe yarama hikayesinin köpekler kadar eski olmamasından kaynaklanır.
Kedinin yediği artıktan yenir, içtiğinden içilir" buyurduğunu dile getiren Efe, sözlerini şöyle sürdürdü: "Peygamber Efendimiz abdest alırken kedinin biri geliyor su içmek için. Peygamber Efendimiz abdest alacağı o tastaki suyu kediye ikram ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri