Pastırma gibi ince dilimlenerek veya rendelenerek pişirilmeden ve ısıtılmadan atıştırmalık olarak tüketilebiliyor. Yunanistan, İtalya ve İspanya'da yetiştirilen kefal yumurtaları Türkiye'de Dalyan'da Köyceğiz Gölü'nden göçen balıklardan üretilen bottarga balık sofraları için alternatif bir meze oluşturuyor.
Havyar bir kaba alınır, yumurta, un, maydanoz, tuz, karabiber konulur karıştırılır. Tavaya yağ konulur kızdırılır. Çorba kaşığıyla dökerek havyarlar arkalı önlü kızartılır.
Balık yumurtası olmasından kaynaklı olarak havyarın en öne çıkan faydası, ciddi bir doğal protein deposu olmasıdır. Bununla birlikte içerdiği b12 vitamini sayesinde hafızayı ve beyni güçlendiriyor, özellikle unutma problemi olan kişilerin bu sorunlarını ortadan kaldırıyor.
Havyar veya kürü, gastronomide her çeşit balık yumurtasına verilen addır. Bazı balıkların yumurtaları özel bir yiyecek olarak ayrıca değerlidir. Bunlar özellikle Hazar Denizi'nde yaşayan mersin balığından ve bir mersin balığı türü olan çirozdan elde edilen yumurtalardır.
Saklama Koşulları:
Hijyenik tesislerimizde, sterilize bir şekilde uluslararası gıda kodeksine uygun vakumlu poşetler içerisinde satışa sunulur. Mumu açılmamış ambalajları üretim tarihinden itibaren 1 yıl süreyle buzdolabında 0+4C'de saklayabilirsiniz. Açılmış ambalajların 1-2 gün içerisinde tüketilmesini öneririz.
İlgili 30 soru bulundu
Oldukça hassas olan havyar mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir. Derin dondurucuda saklamaya uygun değildir ve çözüldüğünde hem tadı hem de görüntüsü özelliğini kaybeder.
ÜREME DÖNEMİ : Erkekler 6-7 yaşında, 28-30 cm iken; dişiler ise 7-8 yaşında 33-34 cm iken eşeysel olgunluğa erişirler. Haziran-Eylül döneminde ürerler. Bir defada 3.500.000- 7.000.000 adet arasında yumurta verirler. 4-5 günlük kuluçka süresinden sonra larvaları yumurtadan çıkar.
Sıcak balmumuna daldırılan kefal yumurtasının üzerinde oluşan kabuğun donmasını beklenir. Yeneceği zaman dilimlenir ve etrafındaki balmumu kabuğu atılır. Genelde limon ve zeytinyağı gezdirilerek tüketilen bottargaya, ekşi krema ve blini ekmeği iyi bir eşlikçi olabilir.
Hazar Denizi'nden çıkarılan en kıymetli ve en kaliteli havyar olarak bilinmektedir. Çiroz ve Mersin balığı gibi türlerdeki balıklardan çıkarılan havyarlar en fazla lezzetli olan kıymet içeren havyarlar arasında yer alır.
Kilosu 35.000$'dan Satılan Dünyanın En Pahalı ve Lüks Yiyeceklerinden Biri Siyah Havyarın Üretim Süreci.
Kefal balığı omega yağları ve A ile E vitamini açısından çok zengindir. Besleyici ve tok tutucu özellikleri mevcuttur. Aynı zamanda potasyum açısından da zengin bir balık türüdür.
Kefal, beyaz etli ve son derece lezzetli bir balıktır. Özellikle sarıkulak olarak bilinen ve 1 kilogram üzeri kefallerin tadına doyum olmaz. Bu balığın marinesi ve pişirme şekli gerçekten çok önemlidir. İşin ehli birisinin elinde bu balık gerçekten çok lezzetli bir öğün olabilir.
Karadeniz'de balıkçılar tarafından avlanan kefalin yumurtalarının tuzlanıp kurutulmasıyla yapılan havyar, kilogramı 600 liradan alıcı buluyor.
Taze bir balığın gözleri bombeli, canlı ve parlak olur. Bayat balığın gözleri ise içe çökmüş, daha kuru, buz mavisine doğru dönen bir renkte ve mat olur. Bayat balığın göz çevresinde az da olsa kanlanma görülür, bu nedenle gözlerinde kanlanma olan balıkları almanız tavsiye edilmez.
Kimine göre kefal balığı tavada pişirilmelidir. Kimine göre ise bu balığı fırında pişirmek daha doğrudur. Yani burada insanların damak tadı devreye girmektedir. Kefal balığını fileto olarak pişireceğiniz zaman tavayı tercih etmeniz dada doğru olacaktır.
Balıklar tuzlanır ve sıra ile fırın tepsisine dizilir. Üzerine tuz, kekik , kırmızı biber ve sıvı yağ gezdirilir. Alüminyum folyo ile tepsinin üzeri kapatılarak 180 derecede 20-25 dakika pişirilir daha sonra folyo alınarak üstlerinin de kızarması sağlanır.Afiyet olsun.
Rusya ile Çin sınırındaki Armur Nehri'nden çıkan bu havyar taneleri, Beluga'dan daha ufak ve koyu renkte ve ayrıca tadı da cevize benziyor. Dünya üzerinde en iyisinin Rusya ve İran'da bulunduğu havyarların en lezzetlisi için kış mevsimini beklemek gerektiğini unutmamak lazım.
Mezgit havyar da bunlardan biridir. Ekonomik bir fiyata sahip olması ve aynı zamanda lezzeti nedeniyle sıklıkla sofralarda yerini alır. Mezgit havyarını mısır unu ile harmanladıktan sonra tavaya koyup üzerine de bir miktar tereyağı ekleyerek iyi bir sonuç elde edilir.
Ancak diğer balık türlerinden kırmızı ve turuncu yumurtalar da vardır. Somon Havyarı daha büyük yumurtaları ve sulu tatlılığıyla ödüllendirilir, dolayısıyla suşi ve deniz ürünleri yemekleri için harika bir garnitürdür. Somon Havyarı çiğ olarak veya birçok yemekte pişirilerekte kullanılabilir.
Botarga, balmumuyla kaplanarak daha uzun süre korunması sağlanır. Mumlu balık yumurtası (botarga) 45°'lik açıyla (verev) kesilerek sofralarda daha şık görünecektir. Kesildikten sonra balık yumurtasının üzerindeki balmumu ayıklanarak atılır. Balmumu yenmeye uygun değildir.
Kalp ve damar hastalıklarına sahip kişilerin sıklıkla tüketmesi gereken gıdalardan biri oluyor. Şeker içermemesi sayesinde diyabet rahatsızlığı olanlar da rahatlıkla tüketebiliyor. Sık sık unutkanlık problemi yaşayanlar için tüketilmesi önerilen deniz ürünleri arasında levrek havyarı yer alıyor.
Geleneğimizde de güç, kuvvet, besin değeri ve keyif için tüketilen havyarı bugün farklı zamanlarda, farklı şekillerde tüketebiliyoruz. Balık yumurtası olmasından kaynaklı olarak havyarın en öne çıkan faydası, ciddi bir doğal protein deposu olmasıdır.
Akdeniz, Ege, Marmara ve Karadeniz'de sürüler halinde yaşar. Has kefal, sidikli ilarya, altınbaş kefal, mavri gibi adları olan değişik türleri vardır. Ortalama uzunluğu cinsine göre 25 ile 90 santimetre arasındadır. Ortalama ömrü ise 15 yıldır.
Çinekop, tekir, kefal, kırlangıç ocak ayında en bol dönemini yaşayan balıklardır. Şubat: Kalkan mevsiminin başlangıcıdır. Tekir, gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, levrek şubat ayında lezzetlidir.
Kefali avlamak için bir çok yem çeşidi kullanılabilir. Hiç ummadığınız zamanda çapariyle bile yakalayabileceğiniz kefalin işte budur denebilecek bir yemi yoktur. Ama klasik olarak kullanılan başlıca yemler kurt, tavuk eti, ekmek ve balık içidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri