Propolisin yapısında birçok bileşik bulunur. Ona en önemli özelliklerinden biri olan antimikrobiyal aktiviteyi flavonoidler, aromatik asitler ve esterlerinin sağladığı düşünülmektedir. Ham halinin bozulması söz konusu değildir. Yapısı itibariyle herhangi bir bakteri,mantarvs oluşamaz ve üreyemez.
Polen bal karışımının buzdolabında saklanması gerekir. Propolis bal karışımı ya da sade propolis oda sıcaklığında ışık görmeyen yerde tutulabilir. Sade arı sütü, sade polen derin dondurucuda tutulmalıdır.
SAKLAMA ŞEKLİ: Teknik olarak gerçek Propolisin son kullanma tarihi yoktur, ömürlüktür. Ancak kanunlar gereği üretim tarihinden itibaren 3 (üç) senedir.
Polenlerin içeriğindeki bileşenleri koruması ve fayda sağlaması için doğru koşullarda saklanması gerekir. Kurutulan polenler, oda sıcaklığında aylarca saklanabilir.
Propolis ekstraktının raf ömrü 24 aydır.
İlgili 41 soru bulundu
Su Bazlı Propolis Damla Bozulur Mu? Su bazlı üründe alkol gibi ekstra bir koruyucu olmadığı için ürün dış etkenlerden daha fazla etkilenebilir. Tam olarak bozulur denilemez ama muhafazasına ve kullanım süresine daha çok dikkat etmek gerekir.
Aşırı propolis tüketimi mide ve karaciğeri yorabilir, bunların yanında bal alerjisini tetikleme durumu görülebilir. Aynı zamanda gebelik ve emzirme dönemlerinde tavsiye edilmemektedir. Astım ilaçları ile tüketilirse çeşitli komplikasyona sebep olabilir.
Pratik olarak kurutulmazdan önce tartılan polen dolayında ağırlık kaybedince kuruduğu anlaşılır. Bu şekilde kurutulan polen uzun süre saklanması gerekiyorsa hava almayacak şekilde ambalajlandıktan sonra sıfır derece veya daha düşük sıcaklıklarda saklanmalıdır.
Propolis Nasıl Saklanır? Ürün nemden uzak bir ortamda, 18-24 derecede yani oda sıcaklığında saklanabilir. Bu koşullarda muhafaza edildiği sürece 3 yıl boyunca bozulmadan güvenle tüketilebilir.
Saklama Koşulları:
Ürünü, kapağı kapalıyken oda sıcaklığında kuru ve serin bir ortamda saklayınız. Kapağı açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza ediniz.
Propolisin Yan Etkileri Nelerdir? Propolis ağızdan alındığında veya cilde uygun şekilde uygulandığında güvenlidir. Ancak arılara veya arı ürünlerine alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Propolis içeren pastiller tahrişe ve ağız ülserlerine neden olabilir.
Bir ürünün SKT'sini nerede bulabilirim? Son kullanım tarihi, ambalajın üzerinde ve ürünün teknik veri sayfasında açıkça görünmelidir, üretim tarihine göre aylar veya yıllar cinsinden ifade edilir.
Ancak keçi boynuzu, arı sütü, propolis, meyan kökü ve aktar ürünlerinde bu miktar daha fazla. Dolayısıyla bu ürünlerin aşırı tüketimi kanda östrojen seviyesini artırarak erken ergenliğe yol açabiliyor” ifadelerini kullandı.
Propolisi yüksek dozda kullanmaktan kaçınmalısınız. Aksi halde midede yanma meydana gelebilir. Kimi kişilerde bulunan bal alerjisi propolis kullanımı için de risk taşır. Uzun süreli kullanılırsa alerji durumu meydana gelir.
Güçlü bir antioksidan olan propolisin hem antiviral hem de antibiyotik etkisi bulunur. Propolis; enfeksiyonların, bakterilerin, mantarların oluşumunu önlemeye destek olur. Ayrıca bakteri gelişmesini durdurabilir.
Propolislerin aynı zamanda kapsül veya tablet formları da bulunur ve bu formlar genellikle bağışıklığı güçlendirmek amacıyla kullanılsa da uyku problemleri yaşayan kişilerde de oldukça etkilidir. Aç veya tok karna kullanılabilir fakat 11 yaşından küçük olan çocukların kullanması uygun görülmez.
Doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde, koyu renkli cam şişelerde birkaç ay muhafaza etmek mümkündür. Kurutulan polenler 5 dereceli buzdolabında 1 yıl boyunca saklanabilir. Aynı şekilde kurutulan polenler -15 dereceli derin dondurucu ve buzluklarda uzun yıllar boyunca besin değerini kaybetmeden saklanabilir.
Toz propolisi aç ya da tok karnına kullanmak mümkündür. Suda eridiği için su, süt veya meyve suyu içerisine eklenerek rahatlıkla tüketilebilir. Katı formda olan toz propolis; bal, pekmez, yoğurt gibi gıdalara eklenerek de kullanılabilir.
Suda çözünür olanı su, süt, meyve suyu, çay, kahve vb. içeceklerinize damlatarak tüketebilirsiniz. Suda çözünmeyen propolisi de bal, yoğurt, ekmek, pekmez vb. gıdalara damlatarak tüketebilirsiniz.
Arı poleninde bulunan polifenoller, flavonoidler ve diğer antioksidanlar, serbest radikallerin vücutta zarar vermesini önleyerek cinsel fonksiyonları artırabilir.
Propolis içerdiği bileşenleri ile birlikte çocuklar için boy uzamasına destek sağlayabilir.
Sprey formda olan propolis boğaz enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olarak boğaza sıkılarak, şurup ise öksürük ve ağız yaraları için uygulanır. Toz formunda olan propolisin ise bal ile birlikte tüketildiğinde daha etkili olduğu bilinir. İçeceklere ve yoğurda eklenerek tüketilebilir.
Maalesef hayır. Propolis yapışkan reçinemsi bir ürün. Rengi de açık kahverengiden koyu kahverengiye doğru değişiyor. Gerçek propolisi analiz yapmadan ayırt etmek mümkün değil.
Saf propolisin tadı acı olduğu için takviye olarak hazırlanmış propolis kapsül, propolis efervesan, propolis sıvı şeklinde formları mevcut. Ayrıca propolisin belirlenmiş bir üst sınırı yok.
Bu özellikleri ile propolis ağız yolu ile tüketiminin yanı sıra yağ olarak cilde sürüldüğünde cilt lekeleri üzerinde olumlu etkiler göstermektedir. Propolisi birkaç damla su ile seyrelterek direkt olarak yüzünüze sürebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri