Kefile kefalet: Kefile kefil denilen kişi, alacaklıya karşılık olarak kefilin taahhüdünü temin etmiş olmaktadır. Kefilin ödemediği borcu üstlenen kişiye kefile kefil denmektedir. Rücua kefalet: Alacaklıya ödemede bulunup borçlunun ödediği tutarı alamayan kefile bir başka kişinin kefil olması durumuna verilen isimdir.
İlgili Kanun gereğince, bir kefalet sözleşmesinin geçerli olabilmesi için bir takım şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu koşullar; mevcut ve geçerli bir asıl borcun bulunması, kefalet sözleşmesinin yazılı bir şekilde yapılması ve eşin rızasının alınmasıdır.
Kefil, öncelikle kefil olunan borcu aslından sorumludur. 9 Kefalet sözleşmesinin söz konusu olabilmesi için geçerli bir asıl borcun varlığı zorunludur. Bu sebeple kefalet, asıl borcu güvence altına alan fer'i ni- telikte bir borçtur.
Buna göre kefalet sözleşmesi noterde veya adi yazılı şekilde yapılabilir. Ancak sözleşmede kefilin, sorumlu olacağı azami miktarı, kefalet tarihini ve eğer müteselsil olarak kefalet olacaksa bu hususu kendi el yazısıyla yazmış olması gerekli ve zorunludur.
Banka kredisi için kefillik şartlarını taşıyan herkes kefil olabilir. Kefil olabilmek için kişinin düzenli gelire sahip olması ve bankacılık sisteminde temiz bir sicili olması gerekir. Ayrıca kefilin kredi notunun yüksek olması gerekir. Evli olan kişilerin kefil olurken eşinin imzalı rızasını almaları zorundadır.
İlgili 22 soru bulundu
Kredi notu ve geliri yetersiz olan kişiler kefil olamaz, Bankalara göre değişmekle birlikte farklı ilde ikamet eden kişiler kefil olamaz, Kefil olarak gösterilen kişinin kefillik şartlarını gösteren belgeleri imzalamayan ve onay vermeyen kişiler kefil olamaz.
Bir krediye kefil olmak, aslında kendi adına kredi çekmek gibidir. Kefil olan kişi, kredinin geri ödemesinden en az borçlu kadar sorumludur. Kefil, kredi ödemelerinde aksama olduğunda ya da kredinin kapatılamaması halinde borçlunun yerine krediyi bankaya ödemeyi garanti eden kişidir diye de açıklanabilir.
Kefilin sorumluluğunun kapsamı esas olarak kefil olunan borcun aslına yani kefil olunan asıl borç ilişkisinde yer alan borca göre belirlenir ve bu borcun ifa edilmemesi halinde söz konusu olur.
Bunu 4 aylık taksitle; 118,96:4=29,74 TL aylık kesilecek giriş aidatıdır.) Aylık aidat; (100) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutardır. Aylık aidat, giriş aidatının tamamının kesilmesini izleyen aydan itibaren her ay maaş veya ücretten kesilir.
Kefalet Kanunu gereğince kefalete tabi memurların aylıklarından, kefilli görevleri devam ettiği sürece her ay kefalet aidatı kesilecektir. Kefalet aidatı kesilmediği takdirde kefalet aidatının kesilmeme sebebi bir yazı ile bildirilmelidir.
Adli kontrol olarak kefalet
Ceza Muhakemeleri Kanunu; bir suç sebebiyle yürütülen soruşturma veya kovuşturmada tutuklama sebeplerinin varlığı halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilmesi yerine bu kişilerin adli kontrol altına alınmasına karar verilebileceğini düzenlemiştir.
Buna göre borçlu borcunu ödemezse kefil ve aynı durumdan eşte dolaylı yoldan etkilenebilmektedir. · Yine, TBK 589. maddesine göre kefil azami borç miktarı kadar sorumlu tutulmuştur. Yani borcun ödenmeyen kısmının tamamından sorumlu tutulacaktır.
Kefaletleri kabul edilmeyen kişiler: 1- Emekli, çiftçi, Bağ-Kur' a kayıtlı olmayan meslek sahipleri, Bağ-Kur'a kayıtlı ev hanımları, 2- Yedek subay, öğrenci, er ve erbaşlar, 3- Yasa hükümlerine göre kefil olamayacak diğer şahıslar, 4- lgilin eşi, 5- Karı kocanın ikisi aynı anda, 6- Her türlü tüzel kişilikler.
Türk Borçlar Kanunu'nda kefalet çeşitleri m.585-588 arasında düzenlenmiştir. Buna göre asıl olarak üç kefalet türü mevcuttur. Bunlar: adi kefalet, müteselsil kefalet ve toplu kefalettir.
Kefalet; kefilin borçlunun borçlarını yerine getirmemesinden doğan sorumluluğu alacaklı lehine kabul ettiğini gösteren sözleşmeye verilen isimdir. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu kapsamında kefalet sözleşmesi açıklanmaktadır. Kanunen geçerli olan bir borç üzerine kefalet sözleşmesinin hazırlanması gerekmektedir.
KEFALET SÜRESİNDE 10 YIL SINIRI
Bir kişi tarafından verilen her türlü kefalet, 10 yıl geçmesiyle kendiliğinden ortadan kalkacak. Kefalet, 10 yıldan fazla bir süre için verilmiş olsa bile, uzatılmış veya yeni bir kefalet verilmiş olmadıkça kefil, ancak 10 yıllık süre doluncaya kadar takip edilebilecek.
06.06.1934 tarih ve 2489 sayıl Kefalet Kanunu ile kanun kapsamındaki idare ve kuruluşlarda para ve kıymet ayniyatı alıp veren ve elinde tutan; memur, sözleşmeli personel ve işçiler (geçici işçiler hariç) için müteselsil kefalet usulü kabul edilmiştir.
Tutuklu olan sanığın serbest bırakılması için sanık tarafından ödenen kefalet bedeli, sanık tarafından iade alınabilirmi.
Kefalet aidatı; giriş aidatı ile aylık aidattan meydana gelir. Giriş aidatı; (1500) gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan tutardır. Giriş aidatı, ilk taksiti kefalete bağlı görevde tam olarak alınan ilk maaş veya ücretten başlamak üzere dört eşit taksitte kesilir.
Kredinin vadesinde ödenmemesi halinde kredi taksit tutarı faiziyle birlikte Bankaca doğrudan kefil olan kooperatifin Bankadaki blokeli hesaplarından kesilmektedir.
Borçlunun iflâsı halinde alacaklı alacağını iflâs masasına kaydettirmek ve kefili durumdan haberdar etmekle yükümlüdür. Aksi halde zarar oranında kefile karşı sorumludur. Alacaklı borcun muaccel olması halinde kefil tarafından yapılan ifayı kabul etmekle ve onu borçtan kurtarmakla yükümlüdür.
Kişisel teminat türlerinden olan kefalet; kefilin alacaklıya karşı, asıl borçlunun borcunu ifa etmemesi halinde, bundan sözleşmede gösterilen meblağla sınırlı olarak sorumlu olmayı üstlendiği bir sözleşmedir.
Kefalet sözleşme- sinin amacı ise alacağın teminat altına alınmasıdır. Kefalet sözleşmesi niteliği itibarı ile tek tarafa borç yükleyen ve ivazsız bir sözleşmedir. Kefalet borcu asıl borçtan bağımız bir para borcu olarak karşımıza çıkar.
Netice olarak, TBK 598 hükmü kefalet sözleşmesindeki gerçek kişiyi koruyan yeni düzenlemeler içermektedir. Özellikle yasal üst sınır süresi ve bu sürenin hukuki niteliği bakımından dikkat çekicidir. Gerçek kişi kefil, kefalet sözleşmesinin akdedildiği tarihten itibaren on yıl süreyle sorumludur.
Kefillerin yurt içinde çalışıyor olması gerekmektedir. Mevsimlik veya geçici işçi kefil kabul edilmez. Eşler birbirine kefil olamaz. Eşlerin ikisi de aynı kişiye kefil olamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri