Mayayı süte karıştırmadan önce 9 misli 18°C -22°C nötral (klorsuz ve içilebilir) bir su ile iyice karıştırılıp, ardından süt içinde homojen dağılımı sağlanmalıdır. Mayanın kullanımdan önce kuvvetinin saptanması gerekir.
5 litre sütü ocağa alıp ILIK olacak şekilde ısıtın sakın sıcak olmasın. Daha sonra 1 çorba kaşığı peynir mayası ekleyip karıştırın üzerine kapakla kapatıp 2 saat dinlendirin. Jel kıvamını alınca temiz bir tülbent ve ince bir çuval içinde altına süzgeç ve büyük bir kap koyup süzdürün. Peynir altı suyunu sakın dökmeyin.
3-Her 5 litre süte piyasada satılan 1/16000 kuvvetindeki standart peynir mayalarından bu mayanın kendi kapağının ¼ ü kadar(Dörtte biri) peynir mayası katılır. Maya katılmadan kendi miktarının 5 katı soğuk suda sulandırılır öyle katılır. Maya katılır üzeri bir battaniye ile örtülür 1 saat bekletilir.
Peynir mayası, sütü katı kesmiğine (peynir yapımı için) ve sıvı peynir altı suyuna ayırmak için kullanılır ve bu nedenle çoğu peynirin yapımında gereklidir.
İlgili 38 soru bulundu
Sirkeyi ilave ettikten sonra güzelce karıştırın. Sikeyi ilave ettikten sonra yoğurdunuzda kesilmeler olmaya başlayacaktır. Bir süre daha kaynattıktan sonra dilerseniz içerisine tuz ilavesinde bulunabilirsiniz. Sirke yoksa limon suyu ilave ederek de yoğurdunuzu kesebilirsiniz.
ilave edilerek ilk pıhtının görülmesine kadar geçen süre belirlenir.Ortalama 100lt.30°-35°C'deki süte cinsine ve hava şartlarına göre 6-10ml maya kullanılması tavsiye edilir.Basit bir hesapla ortalama 1/16.000 kuvvetindeki şirden mayamız uygun şartlarda (ortam sıcaklığı sütün uygun ph değerleri vb) 250'gr ı ,1,5 ton ...
Fazla maya katılması kesinlikle gerekli değildir. Üründe enzim kalması yanında ürün çeşitliliğinin değişmesine de sebebiyet verir. Beyaz peynirlerde şirden her zaman çok iyi sonuç verir. Pıhtısı sonradan haşlanmayan peynirlerde fermantasyon mayası kullanılması arzu edilmez.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Ev yapımı köy peyniri yapımı için; 2 litre günlük sütü tencereye döküp, ocağa koyun. Sütü parmağınızı yakmayacak dereceye kadar ısıtın. Sütü daha sonra ocaktan alın. İçine 1 çay kaşığı peynir mayası ekleyin.
Bu tarifte çiğ süt kullanımı önemli. 3 litre çiğ sütü vücut sıcaklığına ulaşana dek ısıtın (35-37 derece) içine eczaneden veya organik marketlerden bulabileceğiniz 1 tatlı kaşığı peynir mayası ekleyin ve yoğurt mayalama yönteminde olduğu gibi bir bezle sıkıca sararak 3-4 saat mayalanmasını bekleyin.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur. Hangi cins olursa olsun peynirlerin yağı alınmamış, saf ve taze sütle yapılmış olması lâzımdır.
Dilimlediğiniz peynirleri kaya tuzu ve suyu karıştırarak tuzlu su içerisinde saklayabilirsiniz. Ev yapımı peynir, katkı maddesinden uzak olduğu için az miktarda yapılıp kısa sürede tüketilmelidir.
Agroscope'a göre bu bulgular, son 15 yılda modern süt sağma yöntemlerinin yaygınlaşmasından sonra peynirlerde deliklerin azalmasını da açıklıyor. Araştırmacılar, bu sonuca süte az miktarlarda saman tozu ekleyip peynir yaparak vardılar.
Mozzerella peyniri imal edilirken eğer sitrik asitlikle ph düşürülüyorsa sütün mayalama sıcaklığı 30-31 derece olmalı ve 20 dakikada pıtı kesilecek kadar maya katılmalıdır. Pıhtı küçük parçalanmalıdır. Sert peynirler ise 45 dakikada kırılacak şekilde mayalanmalı, pıhtı daha küçük parçalanmalıdır.
* 10 litre süt için yarım kapak peynir mayası bir bardakta sütle karıştırılarak süte ilave edilir.
Doğal bir peynirin rengi, otlardan gelen karotenin süt yağına yerleşmesi ve sarı pigmentlerin üretim sürecinde açığa çıkması ile oluşur.
Normalde az tuz kullanırsanız peynir ortamdaki suyu çeker ve erir. Biz bu çalışmada, salamura suyunu kıvam artırıcılar ekleyerek peynire geçecek suyu bağladık. Bu sayede de peynir erimiyor, lezzeti de güzel.
Peyniri açtıktan sonra suyunu dökmeyin. Saklama kabınıza peyniri suyu ile birlikte alın. Suyu dökülen peynir lezzetini kaybetmeye başlayacak ve küflenecektir.
Öncelikle tutmayan yoğurdunuzu ocağa alıp içine tuzunu da atıp iyice topak topak olana kadar kaynatalım. Zaten kaynamaya başladığı zaman suyu üstüne çıkacak daha sonra yavaş yavaş topaklar oluşacaktır. Topaklar oluştuktan sonra bir beş dakika daha kaynatıp, ocaktan alalım.
Günümüzde beyaz peynirlerin bir çoğunun çiğ sütten üretildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Demirci, çiğ sütten üretilen peynirlerde 4 aylık olgunlaşma süresi beklenmemiş ise brusella ve tüberküloz gibi hastalıklara neden olabilecek patojenik organizmaların peynir aracılığıyla insana geçebileceğini ifade etti.
Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır. Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.
Maya kuvveti şu formülle hesaplanır; Maya kuvveti = (Vx2400) / (txv) V = Alınan süt miktarı, ml. t = Pıhtılaşma süresi, sn. v = Kullanılan maya miktarı, ml. Yalnız burada ilk pıhtının görülme süresi (pıhtı oluşum süresi) ile kesilebilir bir jel oluşuna kadar geçen süre arasında belli bir oran vardır.
GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) içermez.
Helal ve kosher sertifikalıdır.
1 ml pipet ile 0,1 ml maya direkt alınarak 25 ml işlenecek olan süte veya 1 ml maya 250 ml işlenecek olan süte ilave edilerek maya testine başlanabilir. Sonrası hemen kronometre çalıştırılmalıdır. Bu testi iki kişinin yapmasını tavsiye ederim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri