Kefir içeriğindeki triptofan sayesinde sinir sisteminin iyi çalışmasına yardımcı olur. Rahatlatıcı ve sakinleştirici etki sağlamaktadır.
Kefirin Sinirleri Yatıştırıcı Etkisi Var
Triptofan aminoasidi ve B vitamini içeriğiyle sinirleri yatıştırıcı ve depresyonu azaltıcı etkisi olan kefir, gevşeme ve uyku verici özelliğiyle de gece rahat uyumaya yardımcı oluyor.
YOĞURT VE KEFİR DEPRESYON DÜŞMANI
Deney sonunda kefir ve yoğurtta da bol miktarda bulunan probiyotik gıdalar ile beslenen farelerde travmanın izleri daha az görülüyor. Dr. Bridget Callaghan'ın yaptığı araştırmalar, yoğurt ve kefir gibi gıdaların depresyon ve kaygı bozukluğunu azalttığını gösteriyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Güneş “Kefir triptofan aminoasidi ve B vitamini içeriğiyle sinirleri yatıştırıcı ve depresyonu azaltıcı etkisi olan mucizevi bir içecek. Gevşeme ve uyku verici özelliğiyle gece rahat uyumaya yardımcı oluyor” diyor.
Sık sık tüketilmesi tavsiye edilen kefirin faydaları saymakla bitmiyor; Sindirim sistemini düzenler. Damar sertliğini ve kas kasılmalarını önler. Sinir sistemini güçlendirir.
İlgili 25 soru bulundu
Evde daha sağlıklı şekilde yapmak daha doğru tercih olur. Akşamlar geç saatlere kadar uyumuyorsanız; gece ara öğünü olarak kefir çok sağlıklı bir alternatif olabilir.
Kefirin bilinen bir zararı veya yan etkisi yoktur.
Hekiminiz veya diyetisyeniniz yasaklamadığı sürece kefiri güvenle tüketebilirsiniz.
Doç. Dr. Oğuz Gürsoy veriyor: 'Uluslararası Sütçülük Federasyonu'nun çalışmalarına göre gramında en az bir milyon yararlı bakteri olan kefirden en az 100 mililitre tüketilmeli. Yani bir gün içerisinde 100 ml de 300 mililitre de kefir tüketilebilir.
Kefirin içinde aktif bir şekilde büyümeye devam eden bakteri ve mayalar bulunduğundan enfeksiyonlara da sebep olabilir. Emziren ya da hamile kadınların da kefir içmeleri önerilmez. Sindirim sistemi rahatsızlığı yaşayan ya da hastalığı olan kişilerin ise doktor kontrolünde kefir tüketmeleri gerekir.
Kefir, sarhoş eden alkollü içkilerden değildir.
Bir içeceğin -sarhoşluk vermesi sebebiyle- haram olabilmesi için, bir insanın normal olarak içebileceği azami miktarı içildiğinde insanı sarhoş etmesi gerekir. kefirde böyle bir etki yoktur ve içilir, caizdir.
Kefir gibi mayalı gıdalarda bulunan bazı probiyotik bakteriler yeterli miktarda tüketildiklerinde, çeşitli kimyasal maddeler üretiyorlar. Bu kimyasal maddeler, duygusal durumun iyileştirilmesine, anksiyetenin azaltılmasına ve psikolojik rahatsızlıkların tedavisine olumlu etkiler gösterebiliyor.
Kefirin içilme zamanının yetişkin bir insan açısından önemi yoktur. Günün her saati bir bardak kefir içilebilir. Ancak her faydalı içecekte olduğu gibi kefirin tüketimi de abartılmamalıdır. Kefir günde maksimum 2 bardak içilmelidir.
Ancak en önemli faktör, kefirdeki maya sayısı olup alkol içeriği ile doğrudan ilişkilidir ve kefirin incelendiği çalışmalarda, tespit edilen etil alkol oranı, genelde %1,80 değerinin altında- dır.
Günün her saati bir bardak kefir içilebilir. Ancak her faydalı içecekte olduğu gibi kefirin tüketimi de abartılmamalıdır. Kefir günde maksimum 2 bardak içilmelidir. Ancak yetişme çağındaki çocuklarda kefirin yatmadan önce tüketilmesi tavsiye edilir.
İyi bir fosfor ve biyotin kaynağı olan kefir, B1, B12 ve K2 vitamini, kalsiyum, magnezyum, biotin, folik asit, amino asitler bakımından oldukça zengindir. Her yaştan kişi tarafından tüketilebilen kefirin insan sağlığı üzerinde pek çok olumlu etkisi bulunur.
Kefirin zararları yani yan etkileri olarak kabızlık ile birlikte, bağırsak ve mide kramplarından da bahsetmek mümkündür. Buna benzer belirtiler çok sık görülmez. Kişide bu tür yan etkiler, kefir ilk içilmeye başlanıldığında daha sık görülür.
Mikroorganizmalardan bazıları ise karbondioksit ve etil alkol meydana getirirler. Fermantasyon sonucu kefir adı verilen hafif ekşimsi, köpüklü, alkollü ve yoğurt kıvamında bir süt içkisi ortaya çıkar.
Kefir ilk olarak Orta Asya'da göçebe olarak yaşamlarını sürdüren Türkler tarafından 5000 yıl önce keçi sütünün fermente edilmesi ile bulunmuştur.
Kefir, bağırsakları rahatlatan metabolizmayı hızlandıran bir besindir. Kilo aldırır ifadesini net bir şekilde kullanamayız. Çünkü genellikle kefiri zayıflamak için tüketmek meşhurdur. Özellikle de diyet programlarında kahvaltı öncesinde ya da ara öğünlerde kefir önerilir.
Tüketilen besinlerden direkt olarak etkilenen bağırsak florasının desteklenmesi sağlığımız için ciddi önem taşır. Kefir tüketmek, bağırsak florasındaki yararlı bakterilere destek olur ve bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanında birçok farklı fayda sağlar.
Ayran içmek istemediğ1inizde krema kıvamında, hafif ekşimsi tadı olan fermante bir süt içeceği olan kefiri denemelisiniz. Kefir ayrandan farklı olarak daha güçlü bağışıklık sistemine sahip olmanızı sağlar. Kefir diğer süt ürünlerine göre kanser oluşumunu engelleyecek etki yaratır.
Sütün fermente edilmesi ile oluşan kefir, ayrana yakın bir tada sahiptir. Altınkılıç kefir, doğal ve prebiyotik yapısıyla vücudunuz için yararlıdır.
Kefir, su içeriği yüksek olan bir içecek olması nedeniyle kabızlık olarak bilinen konstipasyon şikayetine neden olmaz. Önerilen düzeylerden fazla kefir içmek ise konstipasyona sebep olabilir. Bu nedenle aşırı kefir tüketiminden kaçınılması gerekir.
Kefir Mayası Ne Kadar Dayanır? Kefir mayasını kısa süreli olarak yaklaşık 10 gün buzdolabında cam kavanozun içinde saklayabilirsiniz. Buzdolabında +4 derecede kefir mayasının ömrü 8 ile 10 gün arasında değişir.
Meyveli kefirde kalori oranı sade kefire göre yüksektir. Buda kilo vereyim derken almaya neden olabilir. Özellikle meyveli kefirin sahip olduğu tadı beğenen kişiler daha çok bu üründen tüketmektedirler. Bunun için meyveli kefir yerine sade kefiri tercih etmek daha mantıklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri