Hazırladığınız kekin ortasına malzeme koyacağınız zaman bıçak ile kesmenize gerek yok. Dikiş ipliğini kekin etrafina gerip dikkatlice çektiginiz zaman düzgün bir şekilde kesildigini göreceksiniz.
Kek piştikten sonra, hemen dilimlemeyin. Bunun yerine oda sıcaklığında en az 10 dakika dinlendirin. Bu sayede pişirme işleminden sonra da sıcaklığını koruyacak ve içinin çiğ kalma ihtimali düşecektir.
1- Öncelikle pastanızı düz bir zemine koyun. Pastanın kenarlarını 2 cm kadar derinlikte tercihen ekmek bıçağıyla kesin. 2- Daha sonra naylon oya ipi veya ince olta ipi de olur (misina) kesik yere geçirin. İki elinizle ipi tutarak kendinize doğru sağ sol yaparak pastayı kesin.
7) Piştiğinden emin olduğunuz pandispanyayı fırından hemen çıkarmayın. Fırını kapatıp kapağını aralıklı bırakın. 5 dakika sonra çıkarın. 8) Pişen pandispanyayı kullanmadan önce en az 2 saat hatta 1 gün bekletirseniz daha güzel kesilir ve şeklini daha iyi korur.
İlgili 43 soru bulundu
Keklerinizi yaparken kullandığınız malzemelerin aksi belirtilmediği takdirde oda sıcaklığında olması şart. Çok soğuk kullanılan malzemeler kekin yapısında sorunlar yaratabiliyor. Kekiniz çok kabarmayabiliyor ya da çok kabarsa da iç kısmı tam kıvamında pişmediği için fırından aldığınızda sönebiliyor.
Mutlaka kullanacağınız tüm malzemelerin oda sıcaklığında kullanılmasına dikkat edin. Özellikle sıvıların çok soğuk kullanılması kekin sönmesine neden olabilir. Kekin içinin pişip pişmediğini anlayabilmek için içerisine çatal ya da bıçak batırıldığında kekin sönmesine neden olabilirsiniz.
Pişirme işlemi sırasında fırının kapağını açmayın. Kek piştikten sonra, hemen dilimlemeyin. Bunun yerine oda sıcaklığında en az 10 dakika dinlendirin.
O çok severek yediğimiz yaş pastanın temeli ise “pandispanya“dır ve “pandispanya” adı İtalyanca “pandispagna” kelimesinden gelir. Anlamı İspanyol ekmeğidir. Günümüzün Türk mutfağında pastalar o kadar çeşitlendi ki, turtalar, tartlar gibi yeni tatlı çeşitlerini kabul etmenin zamanı geldi de geçiyor bile.
Tereyağı kreması pudra şekeri ve oda sıcaklığındaki tereyağının uzun uzun çırpılmasıyla hazırlanır. Bunu da hem pastanın içine hem de dışına kullanabilirsiniz.
Kek yaparken kullanılacak tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Kuru malzemeler (un, kakao, kabartma tozu, vanilin) elenmeli. Kek yaparken kullanılacak olan kase, çırpma teli, mikser ucu ya da mikser haznesi kuru olmalı. Yumurtaların, süt ürünlerinin ve kullanılacaksa kabartma tozunun taze olmasına dikkat edilmeli.
Tepside Pişen Kekler
Sadece orta kısmı biraz daha fazla kabarır ve çok hafifçe çatlar veya hiç çatlamaz. Bunun nedeni kekin ısıya maruz kalan alanının geniş olması ve ince bir katman halinde olduğu için kek kalıbındaki keklere nazaran daha kısa sürede pişmesidir.
Yoğurt, kekinizin daha nemli ve yoğun bir dokuya sahip olmasını sağlar, aynı zamanda kek hamurunda fazla yağ kullanımının önüne geçer. Yoğurtlu kekler de, aynı süt bazlı kekler gibi laktoz içerdiğinden glüten oluşumunu azaltarak kekin piştikten sonra kurumasına engel olur.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Kekinizi fırından aldıktan sonra bir tabağın üzerine ters çevirin ve üzerine nemli bir bez koyun. Çıkarır çıkarmaz nemli bir bezin üzerine de koyabilirsiniz. Bu şekilde de rahatlıkla çıkacaktır. Bu işlemi yaparken kenarlardan bir bıçak yardımıyla hafifçe yapışan yerleri ayırmaya da gayret edin.
İşte kekin kalıptan rahatça çıkması için yapmanız gerekenler: Kek karışımını kalıba dökmeden önce kalıbı yağlayın ve hem tabanına hem de çevresine gelecek şekilde kalıba un serpin. Keki fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez serin ve kalıbı ters çevirerek bekleyin.
Maya kullanılarak yapılan kekler daha çok ekmek gibiydiler ve bal, fındık gibi ürünlerle tatlandırılıyorlardı. Gıda tarihçilerine göre, Antik Mısırlılar kekin ilk mucitleri! Lakin pişirme yönteminin ilk mucitleri Antik Yunanlılar olarak tarihe geçmiştir!
Eğer yağınız akışkan olursa pandispanyanız ağır ve yoğun olur tam aksi olursa yani yağ soğuk ise karışıma homojen bir şekilde dağılması uzun sürer. Bu durumda kekin sert olması kaçınılmazdır.
Eğer unu az katıyorsanız kek hamurunuz cıvık olacak buda dağılmasına neden olabilir. İdeal olan un miktarı ise 3 su bardağı Un'dur. Kekin dağılmaması için kek hamurunuzun boza kıvamında olmasına dikkat ediniz. kek dağılmasının sebeplerinden önemlisi yazılan tarif miktarlarına uyulmamasıdır.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Eğer klasik bir kek harcı yaptıysanız, harcın içerisine kabartma tozu, soda gibi kabartıcı malzemeler eklemeden, yine üzeri sıkıca kapalı bir şekilde buzdolabında 1-3 saat arası kadar bekletebilirsiniz. Bu süre aralığı kekinizi bekletmek açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.
Fırını ısıtmadan keki pişirmek de kekin kurumasına yol açar. Dikkat edilecek diğer unsur ise fırını fansız çalıştırmaktır. Fansız çalışan fırında hava akımı azalır, böylece kek daha nemli ve yumuşak kalır. Keki pişirirken fırına su dolu bir tepsi koymak da kıvamın yumuşak olmasını sağlar.
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Yağlanmış ve unlanmış ortası delik kalıpta önceden ısıtılmış fırında 175 derecede pişirin. Bir yumurta ile ne kadar kabardığına inanamayacaksınız. Şeftali yoksa elma ile de olur. Afiyet olsun.
Sünger Kek Yapmanın Püf Noktaları
Yumurta beyazlarını kar gibi olacak şekilde ayrı bir kapta, sarılarını da yine kremamsı bir kıvam alana kadar bir diğer kapta karıştırmak ve büyük bir dikkat ile bu iki karışımı birbirine eklemek mükemmel sünger kekin anahtarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri