Yağlı kağıt kullanmak: Kek kalıbının tabanına yağlı kağıt veya pişirme kağıdı yerleştirilmelidir. Bu, kekin tabana yapışmasını önleyecek ve çıkarılmasını kolaylaştıracaktır.
Bu şekilde püf noktaları uygulamadıysanız çıkarması biraz zor bir durumda kalacağını baştan belirtelim. Kekinizi fırından aldıktan sonra bir tabağın üzerine ters çevirin ve üzerine nemli bir bez koyun. Çıkarır çıkarmaz nemli bir bezin üzerine de koyabilirsiniz. Bu şekilde de rahatlıkla çıkacaktır.
Kalıbın içini tereyağı, margarin veya sıvı yağ kullanılarak iyice yağlamalı ve ardından ince bir tabaka un serpilmelidir. Yağ miktarı çok az veya çok fazla olmamalıdır. Ayrıca kek kalıbının tabanına yağlı kağıt veya pişirme kağıdı yerleştirmek, kekin tabana yapışmasını engeller ve çıkarmayı kolaylaştırır.
Kek piştikten sonra bir süre kekinizi fırında bırakın. Sonra alıp oda sıcaklığında dinlendirin. Dinlenmeden kesip servis etmeyin, kendini toparlamasına zaman verin.
Kek harcını dökmeden önce borcamı yağlayabilirsiniz veya fırın kağıdı kullanarak kekin borcama yapışmasını önleyebilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Kek fırına, fırın ısıtıldıktan sonra konulmalıdır. Soğuk fırına kek koymak hamurun geç kabarmasına neden olur. Lezzetli kek yapmanın püf noktaları arasında yer alan bir diğer unsur ise fırının fansız çalıştırılmasıdır.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Özellikle pişirme derecesi ve dakikası büyük bir öneme sahiptir. Kek Fırında Kaç Derecede, Ne Kadar Sürede (Dakikada) Pişer? Keki pişirmek için fırın derecesi 180'e getirilmelidir. Bu ısıda kek istenilen kıvamı yakalar ve harika bir dolgunluk ile güzel bir lezzet sunar.
Kekinizi fırından çıkarın ve soğuması için bir ızgara üzerine alın, ama soğuyana kadar kalıpta dinlenmesine izin verin, çünkü kekiniz aslında bu aşamada hala içten pişmeye devam eder ve narindir. Kekiniz yaklaşık 10-15 dakika içerisinde oda sıcaklığına yaklaşır, bu aşamada keki kolaylıkla kalıbından çıkartabilirsiniz.
Önceden pişirme ayarlarına gelene kadar yaklaşık 180 derecede ısıtılan fırına kek karışımı verilir. Ortalama 35 dakika ya da 40 dakika gibi bir sürede kek pişmeye başlar.
Granit Kek Kalıbı
Granit kek kalıpları hem hafif hem de pratik bir kullanıma sahiptir. Birbirinden farklı modelleri ile mutfak severlerin tercihleri arasında yer alan granit kek kalıpları yanma yapışma yapmadığı için sıklıkla tercih edilir.
Keki fırından çıkardıktan sonra üzerine nemli bir bez serin ve kalıbı ters çevirerek bekleyin. Keki su dolu bir kaba oturtabilirsiniz. Suyun kekin yüzeyine çıkmamasına özen gösterin. Kalıbı ters çevirmeden önce bir bıçak yardımıyla kek ve kalıp arasında boşluklar oluşturabilirsiniz.
Kek hamurunun kek kalıbına yapışmaması için kalıbın duvarları ve dibinin kullanıcı tarafından iyi bir şekilde yağlanması gerekmektedir. Yağlamak istemeyen kullanıcılar pişirme kâğıdı kullanarak da hamurun kek kalıbına yapışmasına engel olabilmektedir.
Kalıbı hafifçe sallayarak veya döndürerek unun her yere eşit olarak dağılması sağlanmalıdır. Fazla un da kalıp ters çevrilerek dökülmelidir. Un, kekin yapışmayı önleyen ekstra bir bariyer oluşturacaktır.
KEK KALIBI TEREYAĞI VE MARGARIN İLE YAĞLANIR KALIP ÖLÇÜLERINDEKİ YAĞLI KAĞITLAR KALIBA YERLEŞTİRİLİR ETRAFIDA ORTA KISMIDA YERLEŞTİREREK HER TARAFI YAĞLI KAĞIT İLE KAPLANIR KEK KARIŞIMI IÇINE KOYULUR VE FIRINDA PIŞIRILIR.
Çok soğuk kullanılan malzemeler kekin yapısında sorunlar yaratabiliyor. Kekiniz çok kabarmayabiliyor ya da çok kabarsa da iç kısmı tam kıvamında pişmediği için fırından aldığınızda sönebiliyor. Bunun önüne geçmek için kek yapmaya başlamadan önce kek malzemelerinizi tezgaha çıkarın ve ılınmaya bırakın.
Hatta karbonatın içine 2 damla limon sıkarsanız uçar:) Bunlarda farklı püf noktaları. Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum. Yoğurt ile yaparsam aynı şekilde 1 tatlı kaşığı karbonat kullanıyorum.
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
Keki pişirirken fırına su dolu bir tepsi koymak da kıvamın yumuşak olmasını sağlar. Ayrıca katı ve sıvı malzemelerin oranı da çok önemlidir.
Fırını önceden ısıtmayı unutmayın
Keki yapmaya başlamadan önce fırınınızı klasik bir kekin pişme derecesine yani 180 dereceye getirin. Isıtmaya başlayın. Kekinizi soğuk bir fırına vermeyin. Sıcak fırında pişirilmiş kekler, hacimli, düzgün dokulu, iyi pişmiş keklere dönüşür.
Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında 35 dakika kadar pişirin. Ardından kürdan kontrolü yaparak fırından alabilirsiniz. Afiyet olsun.
Ancak kürdan testi yapılırken sadece üst kısımlarına batırırsanız kekiniz sadece üstten pişmiş olabileceği için mutlaka biraz daha uzunca bir kürdan testi yapmanızı öneririz. Kekinizin içinden kürdan temiz bir şekilde çıkıyorsa kek pişmiş demektir. Üzerine harç yapışmışsa henüz pişmemiş demektir.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
160 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 50 dk kadar kontrollü bir şekilde pişirilir. Pişirme esnasında ilk 30 dk kapağı açmayalım. 30 dk sonrasında da kabarmış ve üzeri pembeleşmiş kekimizi gözlemlemeye başlayabilirsiniz.
İki tepsi ile pişirme, tek tepsili pişirmeye göre ilave pişirme süresi gerektirir. Genellikle her iki tepsideki yiyecekler aynı anda pişmezler. Bunun için piştiğini gözlemlediğiniz tepsiyi fırından alarak, diğer tepsi için pişirme işlemine devam edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri