Bir miktar asit içeren, ancak bunun hamuru tamamen kabartmaya yetmeyeceği bazı tariflerde ise karbonat ile kabartma tozu birlikte kullanılır. Örneğin pişireceğiniz kekin sünger kek gibi kabarmasını ve aynı zamanda sade kurabiye gibi hafif kahverengi olmasını istiyorsanız her ikisini de kullanabilirsiniz.
Eğer tarifinizde 1 paket kabartma tozu yer alıyorsa; karbonattan 2 çay kaşığı eklemeniz yeterli olmaktadır. Bazı uygulamalarda kabartma tozu ve karbonat aynı anda kullanılır. Bu gibi durumlarda siz de ikisini aynı anda tercih edebilirsiniz.
Karbonat bu malzemelerle tepkimeye girerek karbondioksit açığa çıkarır ve hamurunuzun kabarmasını sağlar. Evde kabartma tozu olmadığı durumlarda karbonat kullanmak isterseniz, tarifte yazan kabartma tozu oranı kadar kullanmamaya özen gösterir.
Kural: Hamurunuzun her yanının eşit miktarda karbonat içermesini sağlamak için hamurunuzu iyi yoğurun veya iyi karıştırın. Asidik bir madde ile tepkimeye giden karbonat karbondioksit açığa çıkarır. Mayada olduğu gibi hamurun içinde karbondioksit odacıkları oluşturarak hamurun kabarmasını sağlar.
1 paket karbonat 1 paket kabartma tozuyla aynı etkiyi yaratmaz. 1 paket kabartma tozu yerine yaklaşık 2 çay kaşığı karbonat ve etkisini göstermesi için üzerine birkaç damla limon suyu ilave edebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Karbonatlı Kek İçin Malzemeler :
1/2 su bardağı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı karbonat. 1 paket vanilya.
Eğer tarifinizde 1 paket kabartma tozu yerine ne kadar karbonat kullanılır diye bir çıkmaza girerseniz 2 çay kaşığından biraz fazla ortalama 3 çay kaşığı karbonat kullanabilirsiniz.
Karbonat, un gibi katı malzemeler elenerek harca eklenirse daha leziz bir kek elde edebilirsiniz.
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Karbonik asit kararsız bir bileşik olduğu için kısa zamanda karbondioksit ve su açığa çıkar. Hamur ısındıkça oluşan karbondioksit genleşerek hamur içinde kabarıklıklar oluşmasını yani hamurun kabarmasını sağlar.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Gluten pişme sırasında genleşen hava kabarcıkları sayesinde yay gibi uzayarak kekin çökmeden kabarmasını sağlarken belli bir sıcaklıktan sonra katılaşarak kekin dokusunu belirliyor.
Kek ve poğaça yapımında, kabartma tozu yerine 1 çay kaşığı tuz kullanabilirsiniz. Tuz, unlu karışımların kabarmasına yardım eder. Tatlı tariflerinde ise tatlının tadını dengeler ve kabarmasını sağlar.
Yumurta ve toz şekeri mikserle çırpalım. Üzerine sıvı yağı ekleyip çırpmaya devam edelim. Yoğurdu bir çukur tabağa alıp üzerine karbonat ekleyip, limon suyunu damlatarak karıştıralım. baloncuklar oluşunca kek harcımıza ekleyip tekrar çırpalım. Üzerine un ve vanilya ekleyip çırpalım.
Asit ile tepkiye giren karbonat kendini nötralize eder ve karbondioksit gazı oluşturur. Bu gazın etkisi ile hamurun kabarmasını sağlar. Kabartma tozu ise yapısında karbonat ve asit bulundurduğu için sıvı bir madde ile birleşmesi halinde kabarma gerçekleşecektir.
Karbonatlı pişi yapımı için; derin bir kaba 1 su bardağı yoğurt koyun. Yoğurdun üzerine 1 adet yumurta kırın. Ardından 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı karbonat ekleyin. Malzemeleri tel çırpıcı yardımı ile güzelce karıştırın.
Özellikle yumurtanın bayat olması kekin iyice kabarmamasına neden oluyor. Kabartma tozunun kullanım tarihinin geçmiş olması ya da uygun şekillerde saklanmamış olması da kekin sönmesine neden olur. Yapılan bir diğer hata ise kek pişince hemen dışarıya çıkarmak. Bu şekilde kekinizde aniden sönmeler görebilirsiniz.
Kek yaparken kullanılacak tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Kuru malzemeler (un, kakao, kabartma tozu, vanilin) elenmeli. Kek yaparken kullanılacak olan kase, çırpma teli, mikser ucu ya da mikser haznesi kuru olmalı. Yumurtaların, süt ürünlerinin ve kullanılacaksa kabartma tozunun taze olmasına dikkat edilmeli.
Eğer cupcake yapmak için kabarmamış, çatlamamış, üzeri düz bir muffin yapmak istiyorsanız düşük ısıda pişirmelisiniz. Pandispanyalarda sıvı kaynağı normal keklerde olduğu gibi süt veya yoğurt değil yumurtadır. Bu da kabarmanın eşit şekilde olmasını sağlar.
Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur. Ancak yağ dokusu kazanmış kek ağızda dağılarak yumuşak bir his bırakır. Bunun yanı sıra fırını ısıtmadan keki koymak da kekin kurumasının önünü açar. Lezzetli kek yapmanın püf noktaları arasında yer alan bir diğer unsur ise fırının fansız çalıştırılmasıdır.
Şeker ve yumurtanın az çırpılması kabarmasını olumsuz etkilerken şeker erimediği için kekin içindeki şekerin çıtır çıtır ağzınıza gelmesine neden olabilir. Yumurtanın fazla çırpılması ise içine olması gerekenden daha fazla hava girmesine, bu nedenler nemini kaybetmesine ve pişerken kekin çökmesine neden olur.
Keki yumuşak veya kuru yapan, tarifte kullanılan sıvı malzemelerdir. Kekin yumuşacık olması için tarifte verilen yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca pişirme süresi de uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır. Kekin yağı az gelirse, olması gerekenden daha kuru ve sert olacaktır.
Kekin içerisinde çok fazla sıvı malzeme kullanırsanız, kek harcı cıvıklaşır ve pişirme esnasında iç kısım çiğ kalabilir. Bu yüzden tarif ölçülerinden fazla sıvı eklemesi yaptıysanız, aynı miktarda un veya kakao ekleyerek dengeleyebilirsiniz. Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır.
Sade bir kek hamurunu yaparken temel malzemeler 4 yumurta, arzu edildiği kadar şeker, 1 su bardağı sıvı yağ, 3 su bardağı un ve bir paket hamur kabartma tozudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri