Diş eti iltihabı, aft yaralarına iyi gelerek ağızdaki bakterileri yok eder. Durulama suyunda kullanılan kekik suyu saç derisindeki kepek, pullanma ve kuruluk sorunlarına iyi gelir.
Ağızda ortaya çıkan lezyonlar için karbonat sıklıkla kullanılır. Karbonatın iltihapları azaltmaktaki etkisi ile hem yara iyileşir hem de ağrı diner. Bir çay kaşığı karbonat ile bir miktar ılık su karıştırılarak macuncu bir kıvamda hazırlanan karışım yaranın üzerine sürülerek bir süre lezyon üzerinde bekletilmelidir.
Kekik: Ağız yaraları için kullanabileceğiniz bir diğer doğal gıda ise kekiktir. Kekik yaraları temizleyici özelliği bulunan doğal bir gıdadır. Ağız yaraları için en doğal çözümlerden biri olarak biliniyor. 1 tatlı kaşığı kekiği ağzınıza atıp çiğneyerek ağız yaralarınızdan kurtulabilirsiniz.
Küçük çaplı yaraların iyileşmesi 1-2 hafta sürebilir. Daha büyük yaraların iyileşme süresi ise uzun olacaktır. Ağız yaraları için antimikrobik ve analjezik içerikli ağız gargaraları ya da spreyler kullanılır. Tedavi sürecinde yarayı tahriş edecek asit oranı yüksek içecek içilmemeli ve asitli besinler tüketilmemelidir.
İlgili 22 soru bulundu
1) İbrahim Saraçoğlu
Anadolu'da yoğurt otu olarak bilinen bitkiyi alıp bitki çayı olarak içilmesini öneriyor. Bu çay ile gargara yapılmasının da etkili olduğunu ekler. Ayrıca limon ile gargara yapılmasının da ağız içi yaralarını iyileştirmede etkili sonuçlar verdiğini belirtir.
Demir ve vitamin eksikliği ve özellikle de B3, B9 (folik asit) ve B12 vitaminlerinin eksikliği ağızdaki yaraları tetikliyor olabilir. Bu vitaminler, cilt sağlığını ve sinir sistemini desteklemek, hormon ve kan hücresi üretmek gibi, eksikliğinde ağız yaralarının görülebileceği konularda yardımcı olurlar.
Kekik çayı antibakteriyel, antimikrobiyal ve mantara karşı direnç özelliği taşır. Kekik bitkisindeki ana yağlardan timol, vücutta antiseptik rol oynar. Karvakrol yağı ise yine vücuttaki iltihabı azaltmada yardımcıdır.
Bakterilere karşı etkilidir
Ayrıca içerdiği timol sayesinde güçlü bir antiseptik olduğundan elinizde başka bir şey yoksa bu çayı yara veya kesiklerde kullanabilirsiniz.
İltihap söktürücüdür
Kekik çayı, antispazmodikhücreler üzerindeki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olan yüksek antioksidan içeriği nedeniyle vücuttaki inflamasyonu azaltmaya ve iltihap söktürmeye yardımcı olduğunu göstermiştir.
Ağız yaralarından kurtulmak için ne yapmak gerekir?” sorularını Dr. Feridun Kunak canlı yayında cevapladı. Feridun Kunak, içerisinde papatya, karbonat ve adaçayı olan ağız yaraları ve kokuları için gargara tarifini izleyiciyle paylaştı. Kunak, bu karışım ile bir dakika kadar ağızın çalkalanmasını tavsiye etti.
Geçmeyen ağız yarası halk arasında aft veya stres sonrası çıkan yaralar olarak bilinir. 21 gün - 1 ayı geçen yaralar olursa durum farklı olabiliyor. 21 günü geçen ağız yaraları devam ediyorsa vücutta oluşan bir kanserin habercisi olabilir, hekime danışmak gerekmektedir.
Evde doğal yöntem olarak kullanılan yöntemler arasında en sık tercih edileni elma sirkesidir. Elma sirkesi birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Oluşan bakterileri giderme de ve önlemede başarılı olan elma sirkesi, ağız içi yaralarının iyileşmesinde de oldukça etkilidir.
Sirke bir miktar su ile karıştırılarak damak için gargara suyu olarak kullanılabilir. Sirkenin haricinde kuru üzüm, anason ve bal karıştırılarak yaralara uygulanabilir. Limon sirke gibi damak yaralarını iyileştirici özelliğe sahiptir. Limon suyu ağızda oluşan bakterilerin kısa süre içerisinde kaybolmasını sağlar.
Karbonat: Antibakteriyel özelliği ve yaralar üzerindeki iyileştirici etkisi nedeniyle karbonat, ağız yaralarının iyileştirilmesi için sıklıkla tercih edilen evde bakım yöntemlerinden bir tanesidir. 1 çay kaşığı kadar karbonatı az miktarda su ile karıştırarak hazırladığınız bu su ile gargara yapabilirsiniz.
Ağız içi yaralar olarak bilinen oral aftlar ya da ağız ülserleri bazı durumlarda oluşmadan önce ağız içinde karıncalanma ve kızarıklık ile kendini hissettirir. Herhangi bir tedavi uygulanmadığında 1-2 hafta içinde kendiliğinden geçer.
Kekik suyunu gargara şeklinde tüketmek ise hem diş eti hastalıklarına iyi gelir hem de ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olur.
Kekik suyu antioksidan özelliğine sahip olduğu için vücuttan toksin atılmasına yardımcı olmaktadır. Hücreleri yenileyen kekik suyu yaşlanma etkilerinin ve yaşlanmanın giderilmesini sağlar. Kekik suyu açık yaralarda antiseptik özelliğe sahiptir.
Anti-aging etkiye sahip olan Thymol bileşeni sayesinde hücre yenilenmesini destekleyerek yaşlanma etkilerini azaltır. Antiseptik etkisi bulunan kekik suyu açık yaralar üzerinde bulunan mikropları temizleme yardımcı olur. Ağızdaki bakterileri yok etmeyi sağlayan kekik suyu diş eti iltihabı tedavisinde oldukça etkilidir.
Doğal ve güçlü bir antibiyotik olan kekik, yağ olarak da sıklıkla kullanılmaktadır. Kekik yağı ise, Thymus vulgaris olarak bilinen bitkinin yapraklarından elde edilir.
Bir bardak suyun içerisine kekikleri ekleyin ve kaynatmaya başlayın. 5 dakika kaynattıktan sonra kekileri alın ve ılımaya bırakın. Her gün bu su ile dişlerinizi fırçalayın ya da gargara yapın.
KEKİK ÇAYI, PEK ÇOK SİSTEMİ HAREKETE GEÇİRİYOR
Özellikle sindirim sistemi ve bağışıklık sistemine inanılmaz katkılar sağlayan kekik çayı; stresi azaltmak, cilt sağlığını iyileştirmek, kan şekerini düzenlemek ve diş etlerine iyi gelmek gibi pek çok ek fayda da sunuyor.
Sıcak içecek ve yiyeceklerden, baharatlı, tuzlu yiyeceklerden ve turunçgillerden kaçınılmalıdır. Tuzlu su ve soğuk su ile gargara yapılmalıdır. Meyve aromalı buzlu çubuklar ağızda yanık varsa faydalıdır. Karbonatlı su ile günde 3-4 defa gargara yapılması pamukçuk yaralarına iyi gelir.
Halk arasında ağız yarası olarak da adlandırılan aftın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak, darbe, ağız içini ısırma, gıdalara karşı hassasiyet, vitamin eksikliği, stres, ağız ve diş sağlığına dikkat etmeme, bazı hastalıklar ve hormonal değişimlerin aft ile bağlantılı olduğu söylenebilir.
Aft kremi, aft olarak da bilinen ağız yaralarının tedavisinde kullanılan bir kremdir. Aftlar, ağız içindeki yumuşak dokuların (dil, dudak, yanak vb.) üzerinde görülen küçük yaralardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri