Gerilimi azaltan, mikrop öldürücü özelliği bulunan kekik aynı zamanda hastalıklara karşı direnci arttırır ve çocuklarda görülen kansızlığa iyi gelir.
Anemiyi önler
Kekik çok iyi bir demir kaynağıdır. Demir, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin büyümesi ve gelişmesi için hayati önem taşır. Demir eksikliği anemiye neden olabileceğinden, günlük diyetinizde kekik içeren anemi önlenmesine yardımcı olabilir.
Kekik çayı düzenli olarak tüketildiğinde toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayarak cilt hücrelerine yüksek oranda besin ve oksijen taşınmasına yardımcı olur. Kalsiyum, selenyum, potasyum, demir, manganez gibi mineraller ve E, A, K, folik asit, B ve C gibi vitaminlerden zengindir.
KEKİK ÇAYININ YAN ETKİLERİ VAR MI, ZARARLARI NELERDİR? Kekiğin çayı kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Bu nedenle kan sulandırıcı ilaç kullananlar kekik çayı tüketmemeli ya da içmeden önce doktorlarına danışmalıdır. Ayrıca ameliyat sırasında ve sonrasında da ekstra kanama riskini artırabileceği için tüketilmemelidir.
Kekik çayı adet söktürür mü? Kekik çayını diğer bitki çaylarından ayıran en önemli özelliği adet söktürücü özelliği olmasıdır. Bayanlar kekik çayının adet söktürücü özelliğinden faydalanabilirler. Kadınların adet dönemlerinde oluşan şişkinlik ve ödem sorunlarına kekik çayının iyi geldiği bilinmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Gördüğün gibi kekik doğanın mucizevi bitkilerinden biri. Ancak herhangi kronik bir hastalığın varsa, ilaç kullanıyorsan kekik tüketimin için doktoruna mutlaka danışmalısın. Kekiğin kan sulandırıcı özelliği olduğunu da unutma.
En çok bilinen ve tercih edilen adet söktürücü çaylar arasında kekik yer almaktadır.
- Yüksek tansiyonu olan kişilerin kullandıkları ilaçların etkilerini azaltabilir. - Mide bulantısı veya ishal sorunlarına yol açabilir. Kusma olması durumunda, uzman doktorlarla mutlaka görüşülmelidir. Kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler, emziren kadınlar, yaşlılar ve çocuklar kekik çayı içmemelidirler.
1- Günde iki kere: Bu mucizevi etkileri olan çay sabah ve akşam saatlerinde iki kere içilebilir. Aynı zamanda gece yatmadan önce içildiği takdirde yağ yakımını hızlandırdığı söyleniyor. Aşırıya kaçıldığı takdirde sindirim sorunlarına yol açtığı için günde iki fincandan fazla içilmemesi öneriliyor.
1 su bardağı su ile 4 çay kaşığı kekiğin 7-8 dakika kaynatılması ile elde edilen kekik suyunun sabahları gargara şeklinde kullanılmasını öneren Saraçoğlu bu kürün diş ve diş eti hastalıklarında mucizevi etkileri olduğunu söylemektedir. Ayrıca kekik çayı ağız kokusunu da engellemektedir.
Uykusuzluk Sorunu İçin Kekik: Uyku sorunu çekenler için de kekik alternatif tedavi olabilir. Kekiğin sinir sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğundan dolayı uykusuzluğa neden olabilecek sorunları ortadan kaldırabilir. Yatmadan önce tüketilen bir bardak kekik çayı iyi bir uyku çekmenize yardımcı olabilir.
Uzmanlar, kekik çayının gün içerisinde en fazla 2 bardak içilebileceğini belirtirler. Daha fazla içilmesi durumunda, bazı yan etkiler görülebilir. Ayrıca kekik çayı devamlı olarak tüketilmemelidir. Kekik çayı aşırı tüketildiğinde çeşitli yan etkilere neden olabilir.
Sindirim sisteminde ortaya çıkan sorunlar için kullanılabilen kekik suyu mide yanması, ekşimesi ve bulantısına faydalıdır. Ayrıca kekik suyu düzenli olarak tüketildiğinde hazımsızlığı önler ve şişkinlik ile kabızlığı engeller. Antiseptik ve antioksidan özelliğe sahip olan kekik suyu sivilce tedavisini destekler.
Lezzetli oluşu ve keskin hoş kokusu ile insanların sürekli tercih ettikleri kekik, Türkiye'de daha çok baharat olarak yemeklerde kullanılıyor. Vücudun genel işlevini artırmanın yanında, iltihap kurutucu özelliğine sahiptir.
Kekik çayının şifa dolu bir diğer özelliği gribal enfeksiyona iyi gelmesidir. Solunum yolları hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olan kekik çayı öksürük şikayeti olanlar içinde şifa kaynağıdır.
Kaynatılıp çay olarak tüketilen kekik anti-viral özellik taşıdığından baş ağrısı, öksürük ve ateşe iyi gelmektedir. Kekik çayı bağışıklığı güçlendirir, yüksek tansiyonu düşürür ve kalp sağlığını destekler. Mide gazının atılmasına yardımcı olur ve bağırsak kurtlarına karşı da etki sağlar.
-Kekik çayını içmek yerine gargara olarak kullanarak diş ve diş eti hastalıklarına karşı önlem alabilirsiniz. -Böbrek sağlığına olumlu etkileri varıdır. Kronik böbrek rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. -Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Soğuk algınlığını, öksürüğü ve boğaz ağrısını tedavi etmektedir. Taş kekiği, antiseptik ve antibiyotik özelliklerinde olup, öksürük ve soğuk algınlığı için kusursuz bir ilaçtır. Taş kekiği ayrıca bronşit tedavisi içinde de kullanılmaktadır. Kekik yağı en kuvvetli doğal antimikrobiyallerden birisidir.
Boğaz ağrısına iyi gelir ve öksürüğü engeller. Vücutta bulunan bakterilerle savaşarak antibiyotik görevi görür. Gaz ve şişkinlik şikâyetlerini en aza indirir. A, C ve E vitamini taşıdığından dolayı bağışıklık sistemini güçlendirerek sağlığın korunması noktasında önemli bir görev üstlenir.
Melisa çayı gibi yatıştırıcı etkisi olan bitki çaylarından biri olan kekik çayı dopamin ve serotonin seviyelerini artırmakla kalmıyor, aynı zamanda içerdiği karvakrol sayesinde kişinin ruh halini iyileştiriyor, rahatlatıyor, stresten ve kötü düşüncelerden arınmasını sağlıyor.
Kekik Suyu içmenin en önemli faydalarından birisi de adet söktürücü olmasıdır. Belirli nedenlerden ötürü geciken adetin sökülmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra regl döneminin daha az ağrısız ve daha hafif geçmesine yardımcı olur.
Kekik, çay halinde de insan sağlığı için çok etkili sonuçlar vermektedir. Özellikle de bazı hastalıkların tedavisine yardımcı olmak adına kekik çayı içilmesi önerilir. Kekik çayı, soğuk günlerde sıcak çay olarak içilmektedir. Yaz sıcaklarında da buzlu ya da limon dilimli haliyle vücudu rahatlatmak için tercih edilir.
Hemen adet olmak isteyen kişiler çeşitli adet söktürücü bitkilerden faydalanmaktadır. Gün içerisinde 2 bardak adaçayı ve rezene çayı tüketmek adet olmayı sağlayacaktır. Aynı zamanda çeşitli bitki çaylarının içerisinde doğal zerdeçal ve zencefil eklenmesi adet periyodunun bir an önce gelmesine yardımcı olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri