Ticari hamburgerler, evde hazırladığımız içeriği bilinen hamburgerlere kıyasla çok daha fazla tuz, aroma verici katkı maddeleri, fazla miktarda trans ve doymuş yağlar içerir. Bu yüzden fazla ve sık tüketildiğinde başta kalp-damar sağlığı olmak üzere sağlık açısından risk yaratabilmektedir. Dikkat!
Hamburger de kilo aldıran besinler arasında yer almaktadır. Islak hamburger veya ev yapımı hamburger haftada bir kere tüketilse bile diyet sırasında kilo aldıran besinlerden birisi olarak sayılabilir. Bu durumda diyet esnasında hamburger tüketilmemesi önerilmektedir.
Hamburger Diyette Yenir Mi
Diyette her çeşit yiyeceği tüketebilirsiniz. Tüketmiş olduğunuz hamburgerin içerisinde aşırı yağ bulunmasından dolayı ve ilave edilen soslardan dolayı kalori değerinde de artış gözükmektedir. Bunlara dikkat edilmesi durumunda, köfte ve ekmek yemekten farklı bir durum olmamaktadır.
Hamburgerin içinde bulunan yüksek fruktozlu mısır şurubu ve sodyum minerallerinin etkinliğinde vücudumuz, yediğimiz hamburgere karşı daha şiddetli bir arzu duyar. Bu durum ilerleyen süreçte obezite, şeker ve kalp rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir.
Sorun insanların haftada iki veya daha fazla fast food ve hazır yemek tüketmesi. Hamburgerler, hazır yemek örneklerinden biridir. Yüksek oranda hayvansal protein, katkı maddesi, koruyucu, boya, tatlandırıcı, şeker, rafine yağ, sodyum içerir ve çok yüksek kalorilidir.
İlgili 44 soru bulundu
Pizzanın hamburgerden açık ara üstün olduğunu söyleyen Dr. Dizdar, "Pizza bizde lahmacun olarak tüketilen aslında pide olan gıdanın farklı bir biçimidir. Zincir hamburgercilerin sattığı ürüne göre çok çok daha iyi ve sağlıklıdır. Çünkü hamburger aşırı işlemden geçiyor.
Kalp krizi geçirme olasılığınız yükselir. Fast food, besin ve vitamin eksikliğine neden olur. Tip 2 diyabet hastası olma riskiniz artar. Sürekli fast food tüketmek kanser riskini yükseltir.
Buna göre fast food tarzı (hamburger, patates kızartması, pizza v.b.) gıdalarla beslenen insanların bağırsak kanserine yakalanma riski, lifli gıdalar tüketenlere göre çok daha yüksek çıktı. Üstelik sadece 15 gü boyunca fast food yenilmesi bile bağırsak kanserine yakalanma riskinin artmasına yetiyor.
Amerikada yapılan son araştırmalar, fast food türü yiyeceklerin bağımlılık yarattığına dair bulgular veriyor. Bilim adamları, hamburger, kızarmış patates gibi besinlerin içinde bulunan bazı maddelerin beyinde bağımlılık merkezini tetiklediğini belirtiyor.
Normal bir yiyeceğim vücudumuz 50-60 dakikada sindirilir. Hamburger tükettiğimizde de yaklaşık olarak 50-60 dakikada sindirebiliriz fakat içerisinde bulunan yüksek miktardaki transfer Doymuş yağlardan dolayı vücudun yavaş sindirimi başlar ve yediğimiz hamburgeri 3 günde sindirebiliriz.
Yapılan kıyaslamada döner, hamburger, sandviç gibi fast food yiyeceklerin kalori oranları dikkate alındı. Varılan sonuca göre hamburger ve patates kızartmasından oluşan menü yaklaşık 1000 kalori. Ayrıca bu yiyecekte 50 gram yağ bulunuyor. Buna karşılık ekmek arası döner 600 kalori ve 35 gram yağ içeriyor.
Glikojen depolarını doldurulduktan ve vücudun enerji ihtiyacı da karşılandıktan sonra, aldığın fazladan enerjiler ise yağ olarak depolanacaktır. Yani 1 kilo alabilmek için ortalama 7000 kalori daha fazla alman gerekiyor ve bunu da bir gecede yapman neredeyse imkansız.
Ev yapımı hamburger kalorisi yaklaşık olarak şu şekildedir; 1 küçük ev yapımı hamburger 250 (kcal) kaloridir. 1 orta boy ev yapımı hamburger 300 (kcal) kaloridir. 1 büyük boy ev yapımı hamburger 350 (kcal) kaloridir.
Çeşidine, etinin gramajına ve ekmeğine göre değişmekle birlikte ortalama 110 gramlık bir adet hamburger 240 kalori ediyor. Bu alınan kaloriyi yakmak için tempolu bir şekilde 2 saat yürümek gerekiyor.
Hamburgerin kilo aldırdığı inkar edilemez. Üstelik kısa sürede kilo aldırmakta ve bununla beraber insanların sağlığını da bozmaktadır. Zayıflamaya çalışıyorsanız ve kilolarınızdan bir an önce kurtulmayı hedefliyorsanız, hamburgerden kaçınmanız şarttır.
Aşırı Burger
Yumuşacık ekmeği arasında Zinger Fileto, çıtır marul, cheddar peynir, patates pane, 4 dilim turşu; acılı mayonez sosu, barbekü ve karabiberli sos. Dopdolu, tam da aradığın lezzet!
Hamburger içeriğinde 37,78 Karbonhidrat(g), 13,34 Protein(g), 11,62 yağ(g), 3,04 lif(g), 255,52 Sodyum(mg), 329,83 potasyum(mg), 48,02 Kalsiyum(mg), 119,92 A Vitamini(ui), 11,45 C Vitamini(mg), 2,50 ve Demir barındırır. Hamburger kalorisi ve besin değerleri…
Hamburgerler, patates kızartmaları, pizzalar ve benzeri birçok hazır gıda yüksek miktarda doymuş yağ ve tuz içermektedir. Yüksek tuz miktarı hipertansiyona yatkınlık oluşturur. Doymuş yağlar ise zaman içerisinde ana arter damarlarda birikerek tıkanmalara yol açabilir.
Uluslararası Kanser Dergisi tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, haftada en az bir kez pizza yiyenlerin kansere yakalanma riski daha az. Sık sık pizza tüketmek, yemek borusu kanseri gelişme riskini %59 oranında azalttığı gibi, kolon kanseri gelişme riskini %26, ağız kanserini ise %34 oranında azaltıyor.
Fast food yemek hangi sağlık sorunlarına neden olur? Aşırı kalori tüketimi obezite, kardiyovasküler hastalıklar, böbrek problemleri, tip 2 diyabet, karaciğer hastalıkları gibi birçok sağlık problemi yaratır. Aşırı sodyum tüketimi de hipertansiyon ve kardiyovasküler hastalıklara neden olur.
Diyette her türlü yiyeceği tüketebilirsiniz. Tükettiğiniz hamburgerin içerisine yağlı soslardan koydurmadığınız durumda, köfte ve ekmek yemekten çok da farklı bir şey yapmıyor olursunuz. Eğer hamburger 3 ekmek diliminden oluşuyor ise aradaki ekmeği çıkarabilir ve daha az kalori alabilirsiniz.
Marul yapraklarını huni olacak şekilde birleştirerek içerisine ısıttığımız hamburger köftesini ve bir ince dilim az yağlı kaşar peyniri koyalım. Kaşar marulların arasında erimeye başladığında hazırladığımız tost ekmeğinin üzerine marula sarılı köfte ve peyniri koyalım. Altı ekmek üstü marul diyet hamburgerimiz hazır.
Fast Food içinde bulunan aşırı sodyum, kolesterol ve özellikle doymuş yağ miktarı, diğer besin öğeleri yoğunluğuna göre daha yüksektir. Bu durum başta koroner kalp hastalıkları ve kanser olmak üzere, birçok kronik hastalık için risk faktörüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri