Kekik yağı: Kekik, çok güçlü antibakteriyel, antifungal ve antioksidan özelliklerinden dolayı sinüzite iyi gelen bitkilerdendir. Kekik yağını, günde iki kere dilinizin altına 1-2 damla damlatarak ya da suyunuza da damlatarak tüketebilirsiniz. Aynı zamanda sinüzit ağrılarınız için kekik çayı da içebilirsiniz.
Bir tatlı kaşığı kurutulmuş kekiği bardağa koyun ve üzerine kaynar su ekleyip çay şeklinde tüketin, içine az miktarda çam balı eklerseniz sinüzite karşı daha da etkili bir çay elde edersiniz çünkü çam balı antimikrobik etkisi en yüksek bal.
Sinüzite iyi gelen bitkiler içerisinde; papatya, fesleğen, zencefil gibi bitkiler bulunmaktadır. Sinüzite iyi gelen çaylar içerisinde; papatya çayı, zencefil çayı gibi çaylar sıralanabilir.
Araştırmalar, burun deliklerini günde iki kez salin solüsyonu ile yıkamanın (her bir burun deliğinden art arda tuzlu su akıtarak) sinüziti tedavi edip önleyebileceğini göstermiştir. Ayrıca, burun boşluğuna günde birkaç kez tuzlu su püskürtmek tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir.
İlgili 25 soru bulundu
1- Tuzlu - karbonatlı su: Sinüzitin çok daha kısa sürede geçmesini isteyenler tuz ve karbonat ile hazırladıkları suyu burunlarından içeri çekebilir. 4 -5 kere üst üste yapılması kafidir. 2- Burun spreyi: Burun tıkanıklığını gidermek ve sinüsleri rahatlatmak için kısa aralıklarla burun spreyi kullanılabilir.
Vicks merhemi, doğru kullanılması itibariyle sinüsleri açtığı bilinir. Sinüsleri ve tıkanan burun kanallarını açmada son derece etkili olan bu merhemin kullanımı da son derece basittir. Sinüslerin açılmasında etkili olan bu merhem, sinüzitten dolayı oluşan baş ağrılarına da iyi gelir.
3Histamin İçeriği Yüksek Besinler
Bu birikme ise hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi sinüzit semptomlarına yol açabilir. Histamin intoleransınız varsa, histamin içeren besinleri tüketmek semptomların kötüleşmesine neden olur. Histamin içeriği yüksek olan gıdalar; İşlenmiş etler: Salam, sosis, jambon.
İbrahim Saraçoğlu, sinüzit şikayeti olan danışanlarına papatyayı tavsiye etmektedir. Sıcak suda papatyayı demleyin ve bi havlu ile başınızı sarıp papatyanın buharını içinize çekin.
Yatış pozisyonunda yüksekte yatmak önemlidir. Bu yüzden bir yastık daha ekleyerek, yüksekte yatmak önemlidir. Alerjik tepkilere neden olabilecek, sigara dumanı, toz, küf gibi maddelerden uzak durulmalıdır. Çünkü, alerjenik maddeler de sinüzite neden olur.
Tavsiye edilen önerilerden ilki ılık tuzlu su yöntemidir. Bir bardak içinde 1 kaşık tuzu ılık suyla eritin ve bu suyla burnunuzu yıkayın. Tuzlu su, sinüslerin rahatlamasına yardım eden doğal yöntemlerden biridir. Eğer imkanınız varsa bu suyu her iki burun deliğine 1 defa olacak şekilde spreyle püskürtebilirsiniz.
Sinüzit tekabül için mukozal inflamasyon sinüslerin üstünde ya da burnun her iki tarafında yer alan boşlukların. Virüs kaynaklı olduğunda ilaçsız rahatlatmak mümkündür.
Kekik antimikrobiyal içeriği sayesinde grip, boğaz ağrısı, öksürük, burun tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara iyi gelir.
Antiviral özelliği sayesinde vücuttaki mikrobiyal yükü azaltabilen kekik çayı, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, romatoid artrit, haşimato, lupus, vertigo, kulak çınlaması ve multipl skleroz gibi hastalıklarla savaşta destek olur.
Kronik sinüzit durumlarında; kişinin yaşam tarzında değişiklikler yapılmakta (sigaranın bırakılması vs.), glukokortikoid içeren burun spreyleri, haplar, ilaçlar ve antibiyotikler kullanılmaktadır. Kronik sinüzitlerin ilaçla tedavi edilemediği durumlarda ameliyat gerekebilmektedir.
Limon, C vitamini kaynağıdır ve sinüs tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Limon suyu antibakteriyel ve anti inflamatuar özellikleriyle tanınır. Kısacası bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlara ve iltihaplanmaya iyi gelir. Daha kolay nefes almanıza yardımcı olur.
Genellikle tercih edilen antibiyotikler; Amoksisilin, amoksisilin-klavulinik asit, claritromisin, sefuroksim, sefprozil, lorakarbef, siprofloksasin ve levofloksasin olmaktadır.
Virüslere bağlı olarak ortaya çıkan akut sinüzit olguları genellikle 3-5 gün içerisinde gerileme eğilimindedir.
Araştırmalar kronik sinüziti olan kişilerin mukus (salgı, sümük) oluşturduğu için diyetlerindeki süt ve süt ürünlerini kesmeleri gerektiğini göstermiştir. Sıvılar salgılarınızı inceltmeye ve akıntıyı desteklemeye yardımcı olabilir.
Sinüslerin buruna açıldığı kanallar tıkanır. Kanallar tıkanınca sinüslerin ürettiği salgılar sinüs içine hapsolur. Sinüsün içi kendi ürettiği salgılar ile dolar. Tıkalı sinüsün bu ılık ve salgı ile dolu ortamı mikropların üremesi için mükemmel bir ortam oluşturur.
Sinüzit ve reflüden korunmak istiyorsanız:
Gün içerisinde en az 10 bardak su (2 litre) tüketin, Aşırı çay ve kahve tüketiminden kaçının.
Sinüslerin tıkanması durumunda temiz su ile hazırlanan tuzlu- karbonatlı sular ve okyanus suları ile burun yıkaması yapılmalıdır. Bu şekilde sinüsler de doğal yollar ile temizlenir.
Burnunuzu suyla sık sık nemlendirin, çok kurursa nemlendirici sıvılar ya da jeller kullanın. Kapalı ortama girince üzerinizi inceltin: Sinüzitten korunmak için dikkat etmeniz bir başka önemli nokta da, terliyken üşümemeniz ve kapalı ortama girince üzerinizi inceltmeniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri