Latince adı “Thymus” olan Kekik, ballıbabagiller familyasındandır. Anavatanı Akdeniz'dir.
Kekik, Sibirya'nın soğuk iklimine bile dayanabilen çok yıllık bir bitkidir. Çok çeşitli iklim koşullarına sahip olan (Rusya, Polonya, İsviçre, Fas, İspanya, İran, Mısır, Güney Afrika) birçok ülkede ticari olarak yetiştirilmektedir.
Kekik, dünya çapında birçok ülkede (Rusya, Polonya, İsviçre, ABD, İspanya, Fransa, İtalya, Fas, Güney Afrika vb.) birçok değişik iklim koşullarında yetiştirilmektedir. Bitki, uçucu yağ bakımından zengin olan ve yemeklerde kullanılan aromatik yaprakları için yetiştirilir.
Toka Kekiği: Dünyada sadece ama sadece Isparta'nın Sütçüler ilçesinde yetişen bu kekik türü genellikle ihraç edilir. Beyaz Kekik: Alanya kekiği olarak da bilinen bu kekik türünün içerisinde bulunan karvakrol maddesinin akciğer kanserini tedavi ettiği bilimsel olarak ispatlanmış.
Isparta'daki endemik bitki türlerinden Sütçüler kekiği, ilçedeki yüksek kesimlerden toplanıp kurutulduktan sonra, birçok ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye'de sadece Isparta'nın Sütçüler ilçesinde yetişme alanı bulunan yayla kekiği, pazarda "Sütçüler kekiği" ya da "toka kekiği" olarak biliniyor.
İlgili 24 soru bulundu
En iyi kekik Toros Dağları'nda yetişiyor
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden emekli olan ve Akseki'de bitki türleri üzerine araştırma yapan Prof. Dr. Oktay Yeğen ise kekiğin güneşli iklime sahip yüksek rakımlı ve taşlı Toros Dağları'nda yetiştiğini söyledi.
Hatay'da dağlık bölgelerde doğal ve bir ekim veya gübreleme olmaksızın kendi kendine yetişir. çok sağlıklı ve lezzetli olur. Tavsiye ederim.
Bitkinin yaygın adı Arapça kökenli Zahter olmakla birlikte, yetiştiği yörelerde; dağ zahteri, iyi zahter, karabaş kekik, kara kekik, mor kekik, zater, çıprıka vb. isimler de verilmektedir.
Ülkemizde yüksek rakımlı yerlerde ve yaylalarda yaklaşık 40 farklı kekik türü bulunur.
Kekik çayı; antiviral ve antimikrobiyal özellikleri sayesinde soğuk algınlığına, gribe, öksürüğe, sindirim problemlerine, uykusuzluğa, adet kramplarına iyi gelmekle birlikte bağışıklığı güçlendirip kilo kaybına da destek olur.
İş o kadar ciddi boyuta ulaşır ki araştırma ekibi korkar ve araştırma yapmaktan vazgeçer. Çünkü kekiğin gündeme gelmesi dünya kimya sanayinin çökmesi anlamına gelmektedir. Tamamen doğaldır ve çok güçlüdür. Kekik yağında yaşayan 1 tek canlı özel bir enzim olduğunu fark eder.
KEKİK BİTKİSİNİN SİSTEMATİĞİ
Kekik bitkisi Lamiaceae familyasına bağlı olup, 5 farklı cinse (Origanum, Thymus, Satureja, Coridothymus ve Thymbra) bağlı türdür. Dünyada kekik uçucu yağında kar- vakrol/timol bileşenleri bulunan türleri kapsamaktadır.
Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında 'kara kekik' 'zahter kekiği' veya 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat açısından farklı olmasının yanı sıra daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahiptir.
Çok yıllık bir bitki olan kekiğin ekonomik ömrü 7 yıldır. Ancak iyi bakım şartlarında 10 yıla kadar ürün alınabilmektedir. Baharat, ilaç, kozmetik ve kimya sektörü başta olmak üzere pek çok kullanım alanı vardır. İklim ve Toprak İsteği: Kurağa ve soğuğa karşı dayanıklıdır.
Ortalama olarak uçucu yağ verimi, kekik kurusu verimin % 1 ila% 3'ü arasında değişir. Böylece, hektar başına 20 ila 60 kg esansiyel yağ elde etmeyi bekleyebilirsiniz. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg olduğunu unutmayın.)
Ürün Adı Hayfene Zahter Diğer İsimleri Dağ Kekiği, Sater, Kara Kekik Menşei Türkiye İngilizce Adı Thyme Botanik Adı Thymus vulgaris Ürün Hakkında Zahter kara kekik ya da dağ kekiği olarak bilinen ballıbabagiller ailesi ait bir ottur. Kekikten daha acı ve serttir.
Dağ Kekiği ile Normal Kekik Arasındaki Fark
Normal kekik ve dağ kekiği arasındaki farklar, yetişme ortamları, kimyasal bileşenler ve kullanım alanları üzerine odaklanır. Dağ kekiği genellikle daha yoğun ve zengin bir içeriğe sahiptir.
Kekik, uçucu yağlar ve antioksidanlar bakımından zengin olup, sindirim sağlığını destekleme, bağışıklık sistemini güçlendirme, öksürük ve soğuk algınlığı semptomlarını hafifletme gibi çeşitli sağlık faydaları sunabilir. Ayrıca, kekiğin içeriğindeki thymol adlı bileşen, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahiptir.
İyi bir antioksidan kaynağı olan kekik, yaşlanma karşıtıdır. Kekiği bir süre kaynattıktan sonra suyu cilde sürülerek kullanılabilir. Düzenli kullanıldığında sivilce ve akne oluşumunu engeller. Yorgun ciltlerde yorgunluğun önüne geçer ve cildin parlak görünmesini sağlar.
Zahter, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasının Tymbra spicata türüne ait olan, Filistin ve Cezayir başta olmak üzere orta doğuda yetiştirilen halk arasında kara kekik olarak ifade edilen şifalı bir bitkidir.
Halk arasında "Biberiye ve Zahter Aynı mı?” sorusu da yaygındır. Tat olarak olarak biberiyeye biraz benzetilse de zahter daha acı bir baharattır. Biberiye de zahter kadar baskın bir baharat değildir. Tat dışında doku olarak da birbirinden oldukça farklıdırlar.
Bir diğer adı da dağ kekiği olan yaban kekiği, kendine has kokusu ve hoş kokulu bir lezzete sahip olması ile daima ilgi odağı olan bir bitki çeşididir. Yaban kekiği çoğunlukla yemek çeşitlerinde bir baharat olarak kullanılmaktadır.
Kekik kurusu veya taze yaprak üretimi için kekik yetiştiriyor isek, ilkbahar sonu ile sonbahar başına kadar iki veya üç el hasat yapabiliriz.
Kara kekik, Datça dağlarında doğal olarak yetişen bitki türüdür. Kara kekik, baharat çeşidi olarak ya da çay haliyle de tüketilebilir. Yemeklerinize hoş bir tat ve koku veren kara kekik, aynı zamanda adeta bir şifa kaynağıdır.
Kekik yetiştiriciliğinde ilk yıl hasat yapılmamaktadır. İkinci yetişim yılından altıncı yıla kadar iyi verim alınabilmektedir. Altı yıl sonra, yeni fideleri dikmek için tarla sürülmelidir. Uçucu yağ verimini en üst seviyeye çıkarmak için, çiçeklerin % 50'sinin açmış olduğunda yılda yalnızca bir kez hasat yapmalıyız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri