Beyin MR'ında leke veya lekeler saptanmış ve bu lekeler ilaç tutmuşsa metaztaz denilen kanserin beyne yayıldığı tanısı konur. Beyin MR'ında görülen lekelerin tedavisi var mıdır? Beyin MR'ında görülen iskemik gliotik odak denilen küçük damar tıkanıklıkları ortadan kaldıracak veya düzeltecek tedavi yoktur.
Bir MS plağı, kılıfını kaybetmiş sinir hücresi topluluğudur. Sınırlı bölgedeki hücre kılıfı hasarı olduğu için çekilen beyin veya omurilik MR'ının T2 ve FLAIR dediğimiz kesitlerinde beyaz leke şeklinde bir görünüme sebep olur. MS plaklarının büyüklüğü ve sayıca çokluğu hastalığın seyir ve şiddetini belirler.
Beyin Mr'ında lekeler saptandığı zaman bu lekeler 3-6 ayda bir nörolojik muayene ve MR ile takip edilir. Çünkü bu lekeler birden fazla ise Multipl skleroz (MS) hastalığının veya beyin damar iltihabının başlangıcı olabilir. Ayrıca leke büyük ise beyin tümörünün ilk belirtisi olabileceği için takip edilir.
beyaz lekeler eklem iltihabının kesin kanıtıdır.
Beyin ve omurilikte ak maddeyi (beyaz cevher) tutan değişik büyüklükte çok sayıda normalde olmaması gereken gri, sarı renkte, Magnetik Rezonanas (MR) da plak diye tanımlanan oluşumların ortaya çıkardığı belirti ve bulgulardan oluşan bir hastalık veya hastalıklar grubudur.
İlgili 22 soru bulundu
Tanı alan yenidoğanların hemen tümü doğumdan hemen sonra beliren hızlı nörolojik bozulma ve nedeni açıklanamayan koma ile kliniğe yansırlar. Diğer bulgular arasında beslenme intoleransı, hipotoni, nöbetler, apne ve ağır solunum sıkıntısı yer alır. Kesin patogenez bilinmemektedir.
Çocukluk çağının en yaygın kalıtımsal lökoensefalopatilerinden biri olan kaybolan beyaz cevher hastalığı oldukça geniş bir fenotipik varyasyona sahiptir.
Deriye rengini veren melanositleri uyarmak için ışık tedavisi (fototerapi, excimer lazer), oksidan stresi azalmak için antioksidanlar, otoimmuniteyi azaltmak için. Bulaşıcı bir hastalık olmayan vitiligo tedavisinde beyaz lekeleri tekrar eski rengine dönüştürecek yöntemler kullanılıyor.
Melanin, deride bulunan melanosit hücrelerin ürettiği bir pigmenttir. Derinin açık veya koyu renkte olmasını belirleyen bu pigmentlerin, melanosit hücrelerinin ölmesi ya da zarar görmesi sonucunda yok olmasıyla ciltte beyaz lekeler ortaya çıkar.
Vitiligo, deride yer yer beyaz lekelerin meydana gelmesine sebep olan bir cilt hastalığıdır. Halk arasında ala hastalığı veya alaca hastalığı olarak da bilinir. Her yaşta görülebilen ve bulaşıcı olmayan bu hastalık, vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Belirtiler genellikle 20 yaş öncesinde ortaya çıkar.
Baş ağrısı, nörolojik bozukluklar, nöbetler, görme sorunları ve kanamalar gibi semptomlar görülebilir. Semptomlar, vasküler lezyonun büyüklüğü, konumu ve etkisiyle ilişkilidir. Genellikle cilt üzerinde anormal renk değişikliği, şişme veya ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir.
Beyinde damar tıkanıklığı, sıklıkla genellikle ateroskleroza bağlı damar içinde plak birikimi sonucunda görülür. Buna halk arasında damar sertliği de denmektedir. Bu birikme zamanla damarları daraltabilir ve beyne giden kan akışını azaltabilir. Beyne giden kan akışı azaldığında da felç riski doğar.
Plaklar büyüyerek, arteri ciddi şekilde daraltabilir ve beyindeki kan akışını azaltabilir. Plaklı yapı arter duvarını pürüzlendirip deforme edebilir ve kan pıhtılarının oluşmasına neden olabilir.
Beyaz madde veya ak madde, sinir sisteminde bulunan nöronların aksonlarının oluşturduğu topluluklara denir. Rengi beyaz olan ve ismini buradan alan maddenin renginin beyaz olma sebebi miyelinli sinir liflerini içermesidir; miyelinin rengi beyazdır.
İlk olarak lekenin bulunduğu beyaz kıyafete bir yemek kaşığı karbonat dökülmesi gerekmektedir. Eğer leke bölgesel ise yalnızca oraya dökülebilmektedir. Bölgesel olarak dökülen karbonatın üzeri, limonun yarısıyla kapatılmalıdır. En az 20 dakika bekledikten sonra beyaz kıyafet, normal su ile yıkanıp kurulanmalıdır.
Beyin MR, beyinde oluşan tümörlerin, felç, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıklarını tespit etmek için yararlanılır.
Vitiligo Hangi Vitamin Eksikliğinden Kaynaklanır? Hastalığın genellikle B12 ve D vitamini eksikliğine bağlı olarak ortaya çıktığı belirtilmektedir.
Günümüzde vitiligo tedavisinde, fototerapi ve ultraviyole tedavisiyle birlikte D vitamini kullanıldığında önemli sonuçlar elde edilmiştir.
Vitiligonun kesin bir tedavi yöntemi henüz yoktur. Bazen hastanın lezyonları kendiliğinden de gerileyebilir (yaklaşık yüzde 15-25). Tedavi şansı ise yüz lezyonlarında daha yüksektir, uç noktalara gittikçe başarı şansı genellikle azalır (el parmakları, ayak, genital gibi).
İnsan cildinde var olan lekelerin yalnızca kozmetik kremlerle ve leke serumları ile tedavi edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle önerilen, lekelerin tamamen tedavi edilmesi ve cildin tek renk görünüm elde etmesi için medikal cihazlardan ve teknolojik leke tedavilerinden yardım alınmasıdır.
Kişinin cildinde oluşan lekenin çeşidi, oluşma nedeni ve durumuna göre süresi değişmekle birlikte ortalama bir leke tedavisi 3 - 4 ay sürer.
Leke tedavisinde en sık hidrokinon, C vitamini, arbutin, kojik asit, glikolik asit içeren kremler kullanılır. Ayrıca retinol içeren kremlerde ciltte soyulma etkisi gösterir ve leke tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Güneş koruyucu kremler: Leke tedavisi sırasında mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
Beyinde gri cevher (boz) dışta, beyaz cevher içtedir. Omurilikte gri cevher içte, beyaz cevher dıştadır.
Beyaz cevher ise nöronların miyelinli aksonlarından oluşmaktadır. Afferent (duyusal) nöronlar, m.spinalise arka (dorsal) kökten giriş yaparlar. Efferent (motor) nöronlar, m.spinalis'i ön (ventral) kökten terk eder. Efferent ve Afferent sinir birleşerek ilgili seviyenin spinal sinirini oluşturur.
Medulla oblongatanın üstünde, orta beynin altında ve beyinciğin önünde yer alır. Pons ön ve arka olarak iki bölümde incelenir; ön bölümde çoğunlukla lifler bulunur. Arka kısımda ise çekirdekler vardır. Beyaz cevheri beyinden beyincik ve medullaya bilgi gönderen yolları ve talamusa duyu sinyali taşıyan yolları içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri