Kekik tohumunu aktarlardan ve marketlerden rahatlıkla temin edebilir ya da evinizde de yetiştirebilirsiniz. Bu sayede kendi baharatınızı kendiniz yapabilirsiniz.
Kekik tohumları hafif bir şekilde sulanmalıdır. Kekik tohumu çimlenme süresi genellikle 2 haftadan başlayarak 2 aya kadar çıkabilir. Kekik bitkisinin kökleri sağlam olduğu için 15 cm yüksekliğe kadar çıkabilir.
Doğal kekik tohumu - 22,00 TL.
Kekik tohumlarını 5 cm derinlikte ekersek, büyük olasılıkla filizlenmeyeceklerdir. Kapalı yerin sıcaklığı 20 ° C'ye yakın olmalıdır. Aşırı nem oranı mantar gelişimini teşvik edeceği ve tohumlara zarar vereceği için hafifçe sulama yapmak gerekir. Tohumların çimlenme süresi 2 haftadan bir aya kadar sürebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Kekik bitkisi yetiştirmek oldukça kolaydır, sadece güneş alan bir yere ve süzek toprağa sahip olmamız gerekir. Kekik yetiştirmek için dikkate alınması gerekenler şunlardır: Kekik tohumdan veya çelik alınarak yetiştirilebilir. Çimlenme oranları düşük olduğu için tohumdan kekik yetiştirmek amatör bir kişi için zordur.
Kekik tohumu, sindirimi kolaylaştırır ve balgam söktürücü, kramp çözücü ve dezenfekte edici bir özelliğe sahiptir. Kekik geleneksel olarak iltihap önleyici, antiseptik, kas kasılmalarını önleyen, sindirimi düzenleyen ve sindirimi düzenleyen önemli bir bitkidir.
Gramaj seçenekleri: 60 gr415,00 TL/kg. 300 gr243,00 TL/kg.
Kekik yetiştireceğiniz saksıların altları mutlaka delik olmalıdır. Çünkü saksıda biriken su kekik bitkinizi çürütebilir. Her türlü toprakta yetişse de tinli, killi, gübreli , kumlu karışımlı topraklarda iyi gelişme göstermektedir. Kekik bitkinizi yılda iki defa azot ağırlıklı gübre verin.
Fide dikimleri ilkbaharda don riski ortadan kalktıktan sonra bölgelere göre Mart sonu ile Mayıs ayı ortalarına kadar yapılır. Fideler dikim makinası ile tarlaya şaşırtılır ve dikiminden sonra mutlaka can suyu verilmelidir. Kekik yetiştiriciliğinde 45*20 cm dikim mesafesi uygundur.
Zahter kekikle aynı familyadan, yani ballıbabagiller familyasından gelir. Halk arasında 'kara kekik' 'zahter kekiği' veya 'dağ kekiği' olarak da adlandırılır. Zahter kekik midir, evet, ama bilinen kekikten koku, tat açısından farklı olmasının yanı sıra daha yeşil ve daha uzun yapraklara sahiptir.
kekik fidesi, yerörtücü kekik fidesi, yayılıcı kekik fidesi - 17,60 TL.
Isparta'daki endemik bitki türlerinden Sütçüler kekiği, ilçedeki yüksek kesimlerden toplanıp kurutulduktan sonra, birçok ülkeye ihraç ediliyor. Türkiye'de sadece Isparta'nın Sütçüler ilçesinde yetişme alanı bulunan yayla kekiği, pazarda "Sütçüler kekiği" ya da "toka kekiği" olarak biliniyor.
Kekik bitkisi 50-100 cm boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir.
Saksı ve toprak seçimi: Kekik, toprak bakımından çok seçici olmayan bir bitki olduğundan elinizde varsa bahçe toprağı ya da karışım topraklar kullanabilirsiniz. Toprak temin edecekseniz killi, kumlu karışımlı, mümkünse gübreli toprakları tercih ederseniz daha çok verim alabilirsiniz.
En iyi kekik Toros Dağları'nda yetişiyor
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden emekli olan ve Akseki'de bitki türleri üzerine araştırma yapan Prof. Dr. Oktay Yeğen ise kekiğin güneşli iklime sahip yüksek rakımlı ve taşlı Toros Dağları'nda yetiştiğini söyledi.
Çeliğin üzerindeki yaprakların 2 / 3'ünü temizlemek (çıkarırız) gerekir (kabın içine konacak kısım). Birçok yetiştirici, köklenme oranını arttırmak için özel köklendirme hormonu kullanır. Saksıların içindeki karışımın 1/3'ü torf, 1/3'ü vermikülit ve 1/3'ü ticari toprak karışımından oluşmalıdır.
Ballıbabagiller familyasından olan kekik, tarla, çayır, orman kıyıları ve çimenlik alanlarda yetişen bir bitkidir. Taze çiçek olarak toplanan kekiğin en yaygın kullanımı, kurutulup baharat haline getirilmesidir.
Şifalı ot ve baharat tarhlarında, saksı ve balkonda, pencere önünde yetiştirmeye uygundur. Çok yıllık bitki, çabuk yayılır ve gelişim gösterir.
Kekik kurusu veya taze yaprak üretimi için kekik yetiştiriyor isek, ilkbahar sonu ile sonbahar başına kadar iki veya üç el hasat yapabiliriz.
Ülkemizde yüksek rakımlı yerlerde ve yaylalarda yaklaşık 40 farklı kekik türü bulunur.
Antiviral özelliği sayesinde vücuttaki mikrobiyal yükü azaltabilen kekik çayı, fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, romatoid artrit, haşimato, lupus, vertigo, kulak çınlaması ve multipl skleroz gibi hastalıklarla savaşta destek olur.
Uzmanlar, kekik çayının gün içerisinde en fazla 2 bardak içilebileceğini belirtirler. Daha fazla içilmesi durumunda, bazı yan etkiler görülebilir. Ayrıca kekik çayı devamlı olarak tüketilmemelidir. Kekik çayı aşırı tüketildiğinde çeşitli yan etkilere neden olabilir.
Kekik çayı yapmak için 2-3 dal taze kekik dalı veya 1 tatlı kaşığı kuru kekik kullanabilirsiniz. Bir fincan su kaynatın. Kaynar suyun içerisine taze kekik dalı veya kuru kekik (ikisinden biri) atın ve 10 dakika demlenmesi için bekleyin. Demlenen çayı süzdükten sonra bal ile tatlandırabilirsiniz.
Kekik çayı tüketimi vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayarak metabolizma hızını artırır ve vücudu dinçleştirerek zayıflamaya yardımcı olur. Ayrıca Toksin atımı ve yağ yakımını da hızlandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri