Fesleğen, küçük yapraklı, güzel ve keskin kokulu bir bitkidir. Türk mutfağında az, İtalyan mutfağında ise sıkça ve bol kullanılır. Avrupa ülkelerinde domates salçası, soslar, köfte, çorba ve salatalarda tercih edilir. Tüm et yemeklerinde, salata ve sebze yemeklerinde kekiğin yerine de kullanılabilir.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Keskin, acı ve güçlü bir tadı olan kimyon tek başına kullanıldığı gibi çeşitli baharat karışımlarının içinde de kullanılır. Özellikle siyah etli balıkların kızartmalarında, bulamaçlarda, patatesli deniz ürünleri salatasında, fırın, ızgara ve çorbalarda tercih edilir.Tane ve toz olarak kullanılır.
Genel olarak yıldız anason, karanfil, tarçın, Sichuan biberi ve rezenenin karışımından elde edilir.
İlgili 25 soru bulundu
Bu karışımın farklı versiyonları da bulunur. Muskat, kimyon, yenibahar, karabiber, karanfil, tarçın ya da kişnişten oluşan yedi türlü baharat ya da kişniş, kekik, kimyon, yenibahar, kırmızı tatlı toz biber, acı toz biber veya nane şeklinde karışımlar da tercih edilebilir.
Köfte baharatı olarak bilinen yedi türlü baharat, aslında birçok yemeğin gizli kahramandır. Et sote, tavuklu sebzeli türlü, ciğer ezme, kâğıt kebabı, sini kebabı veya çiğköfte gibi birçok yemekte kullanılan yedi baharat, acuka yapımında ve kahvaltılık olarak da kullanılır.
Fesleğen
doğru miktarda kullanıldığı takdirde büyüleyici lezzetlere imza atan fesleğen, pişireceğiniz balığa da çok yakışacaktır.
Sarımsaklar soyulur . Bütün olarak hepsi birlikte tepsiye konulur . Üzerine 1 çay kaşığından biraz fazla tuz kara biber pul biber kekik ve kimyon serpilir ve elle hepsi birbirine karıştırılır .
Genellikle pirinçli tariflerde; pilav, iç pilav, dolma içi gibi tariflerde kullanılır. Sulu et yemeklerinde, köftelerde, hamburgerlerde kullanıldığında bambaşka bir aroma verir. Kırmızı ve beyaz ete de oldukça yakışır şefim. Kokusuyla mest eden yenibahar, zeytinyağlılarda ve çorbalarda da çokça kullanılır.
Köri tozuna limonu andıran karakteristik kokusunu veren köri bitkisi yaprağı, aromalı rayihası ile yalnızca baharat karışımında değil farklı şekillerde kullanıma da elverişlidir. Köri baharat olarak toz şeklinde kullanıldığı gibi yağ, un ve süt gibi malzemelerle köri sos oluşturularak da kullanılmaktadır.
Bunlara eşlik etmesi için mutlaka marinata yağ da eklenmelidir. Zeytinyağı, ayçiçeği yağı ya da fındık yağı gibi yağlar dana eti terbiyesinde sıkça kullanılır. Bunların dışında etin yumuşaması için yoğurt, bal ya da hardal gibi malzemelerle de oldukça lezzetli ve aromalı marine sosları hazırlanabilir.
3. Eti marine etme
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Bir kasenin içinde zeytinyağı, karabiber ve tuz karıştırılır. Bu karışım da balıkların hem içine hem de derilerine doğru özenle sürülür. Tepsinin içine yerleştirilen balıkların içine bir adet soğan halkası konulur. Bunun üzerine defne yaprağı ve limon da konulur.
Fırında palamut yemeğini hazırlarken buradaki malzemeleri kullanmakla kısıtlı kalmayabilirsiniz. Patatesleri ince dilimler halinde doğrayarak, tepsinin tabanına yerleştirebilirsiniz. Sarımsak, biberiye, taze kekik gibi malzemeleri ekleyerek yemeğinizi çeşnilendirebilirsiniz.
Balığınızı pişirdikten sonra bir tencerenin içerisine su ve defne yaprağı, sirke, çubuk tarçın, karanfil gibi malzemeler koyarak kaynatabilirsiniz. Bu işlemde balık kokusunun yerini güzel bir kokuya bırakmasını sağlayacaktır.
Balık kızgın yağa yavaşça dizilmeli
Fevzi Çimşit, mısır unu kullanımına da değinerek, "Balığımızı mısır ununa bulamadan önce unu mutlaka kontrol etmeliyiz. Mısır unu kalınsa küçük bir elekle elemeliyiz. Unu kullanmamızdaki amaç, balığın hassas olan etinin kızgın yağdan korunmasıdır.
Balık kızarttıktan sonra mutfağa sinen kokuyu gidermek için, 1 çay bardağı su ve 2 çorba kaşığı sirkeyi kaynatabilirsiniz. Kaynayan sirkeli su, evin içine sinen kızartma kokusunu alacaktır. Balığın, hem çabuk pişmesi hem de çatlamasını önlemek için iki tarafına bıçakla çizik atın.
Tereyağı, zeytinyağı ve sarımsak dokunduğu her şeye lezzet katan balık mutfağının vazgeçilmez simgesidir. Deniz ürünleri ve balık yemeklerinde özellikle sos olarak sarımsak ve zeytinyağı kullanılır.
Nane: En yüksek antioksidan gücüne sahip bir baharattır. Hazımsızlığın, mide bulantısının ve midedeki gazın azalmasına yardımcı olur. Aynı zamanda stres giderici özelliği de vardır. Tarçın: Tarçının, yemek yedikten sonra kan akışına giren glikoz seviyesini düşürdüğü, sindirim enzimlerini artırır.
Kajun ya da cajun baharatı salata ve soslarda kullanılan bir çeşnidir. Patates ve tavuğa da çok yakışır. Izgaralarda, balık, et ve tavuk yemeklerinde kullanılır. Kajun baharatı Hint ve Fransız mutfaklarının en sevilen baharatlarından biridir.
Çemen baharatı içerisinde karabiber, toz biber, nane, kişniş, kekik, himalaya tuzu, toz sarımsak,çemen unu, bulunan bir karışımıdır. Hiç bir koruyucu ve katkı malzemesi içermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri