Kek harçlarında genellikle sıvı yağ, kimi zamanda tereyağı veya zeytinyağı kullanılıyor. Bazı durumlarda tereyağı- sıvı yağ, zeytinyağı - tereyağı gibi kambinasyonlar yapılabiliyor.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kek yaparken ayçiçek yağı mı zeytinyağı mı? Zeytinyağı keke daha tok bir kıvam verir ve kekin hafif nemli kalmasını da sağlar. Kendine has kokusunu da hissedebilirsiniz. Özellikle tatlı keklerde kokusu ve lezzeti zeytinyağı sebebiyle değişimler gösterebiliyor.
Evde sıvı yağ olmadığında ve tatlı bir kek harcı yapımında zeytinyağı kullanmak istiyorsanız, kekinizin dokusunun bir miktar değişeceğinden bahsedelim öncelikle. Zeytinyağlı kekler puf puf kabarmıyor, daha tok bir kıvamları oluyor. Zeytinyağı keke daha tok bir kıvam verir ve kekin hafif nemli kalmasını da sağlar.
Mutfağınızda tereyağı eksikse kullanabileceğiniz en kolay alternatif sıvı yağ olur. Ancak ölçüyü birebir aynı yapmak yerine biraz değiştirmelisiniz. 1 su bardağı tereyağının karşılığı 7/8 su bardağı sıvı yağdır. Hindistan cevizi yağı ise tereyağı ile birebir ölçüde kullanılabilir.
- Ayrıca yapacağınız bazı tatlı tariflerinde hamur ve tatlıların güzel kabarması ve tadının hafif olması için ayçiçek yağını kullanmanız daha doğru olur. - Tereyağı mutfakta en çok tercih edilen yağlar arasında yerini alıyor.
İlgili 29 soru bulundu
Kanola yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Aynı zamanda E vitaminince zengin olması nedeniyle bilinen en iyi bitki yağlarından biridir ve K vitamini içinde önemli bir kaynaktır.
Sade Yağ ile Tereyağı Arasındaki Fark
Tereyağındaki yağ oranı ise yüzde 80'in üzerindedir. Yani sade yağ ile tereyağı arasındaki fark yağ oranından kaynaklanır. Bu nedenle tereyağı ile yapılan yemeklere göre de sade yağ ile yapılan yemekler çok daha lezzetli olur. Çünkü sade yağdaki yağ oranı %99'dur.
Tereyağı kullanarak hazırladığınız keklerin iç dokuları tıpkı kurabiye hamuru gibi dağılabilen bir yapıya sahip olur. Diğer yandan margarin kullanılarak yapılan keklerin daha ağır bir kokusu olur ancak kıyır kıyır bir dokuları da olur. Tereyağına kıyasla daha hafif bir tadı da oluyor.
Yağı az gelen bir kek normalden daha kuru ve sert olur. Ancak yağ dokusu kazanmış kek ağızda dağılarak yumuşak bir his bırakır. Bunun yanı sıra fırını ısıtmadan keki koymak da kekin kurumasının önünü açar.
Sade bir kek hamurunu yaparken temel malzemeler 4 yumurta, arzu edildiği kadar şeker, 1 su bardağı sıvı yağ, 3 su bardağı un ve bir paket hamur kabartma tozudur.
Margarin özellikle hamur işlerinde ve tereyağının kullanıldığı tüm alanlarda kullanılabilir. Ancak özellikle et yemeklerinde kullanılması önerilmez, çok kolay yanabilen bir yağ türüdür. Hamur işlerinde kullanıldığında o tarifin daha geç bayatlamasını sağlar, daha kıyır kıyır ve daha dayanıklı hamurlar yapmanızı sağlar.
Mis gibi tereyağ kokan lezzetli mi lezzetli enfes bir kek ile sizlerleyim. Öncelikle tereyağı küçük bir tencerede eritin. Eriyen tereyağı başka bir kaba alın ve üzerine şeker ve sütü ekleyip çırpın. Daha sonra yumurtaları ekleyip şeker iyice eriyene kadar karıştırın.
Bu yolculukta kıvam için ona sıvı yağ ya da tereyağı mutlaka eşlik eder. O yemelere doyum olmaz dokunun sırrı tam da bu malzemede gizlidir. Ancak yağ olmadan da kek olur, hem de şahane olur!
Kek harçlarında genellikle sıvı yağ, kimi zamanda tereyağı veya zeytinyağı kullanılıyor. Bazı durumlarda tereyağı- sıvı yağ, zeytinyağı - tereyağı gibi kambinasyonlar yapılabiliyor.
Bunun dengelemek adına keklerinizin içerisinde kullanacağınız süt, yoğurt gibi malzemelerin tam yağlı malzemeler olmasına özen gösterin. Süt-yoğurt, süt-krema gibi kombinasyonlar yaparak da keklerinizi yağsız bir şekilde hazırlayabilir ve kıvamında herhangi bir farklılık yaşamadan afiyetle tüketebilirsiniz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Keke neden sıvı yağ konur? Zeytinyağı keke daha tok bir kıvam verir ve kekin hafif nemli kalmasını da sağlar. Kendine has kokusunu da hissedebilirsiniz. Özellikle tatlı keklerde kokusu ve lezzeti zeytinyağı sebebiyle değişimler gösterebiliyor.
Yoğurt aslında birçoğumuzun da hakim olduğu üzere kek daha tok ve nemli bir kıvam verir. İçi hafif ıslak, daha yoğun kıvamlı keklerin harcında mutlaka yoğurt kullanılır. Yoğurt, kekin içindeki yağ ile buluştuğunda keke o ıslak dokusunu kazandırır. Daha az yağlı bir tat hissedilmesini de sağlar.
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Yumurtaları ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpıyoruz. İçine süt, limon suyu ve tereyağını da ekleyip çırpmaya devam ediyoruz. Un, kabartma tozu vanilyayı da ilave edip gelene kadar çırpıyoruz.
Kek yapımında sıvı yağ veya margarin de kullanılabilir. Margarin kullanılacaksa yumuşak olmalıdır. Margarin yumuşak değilse tava içinde tam eritmeden kullanılabilir. Kekin şekeri önemlidir.
Tereyağı hayvansal yağdan üretilirken margarin bitkisel yağ ile yapılır.
Ghee yağının inek sütünden üretileni de vardır ama en lezzetlisi ve değerlisi koyun sütü ile yapılanıdır. En meşhur sade yağ ise Urfa'da üretilen sade yağdır.
En sağlıklı yağlardan biri de zeytinyağıdır ancak kalori yönünden zengin olduğundan ölçülü tüketilmelidir. Yemeklerde soğuk sıkım zeytinyağı, organik tereyağı, kanola ve fındık yağı, salatalarda ise yine soğuk sıkım zeytinyağı ve keten yağı tercih edilebilir.
Tamamen doğal yöntemler kullanılarak Türk Gıda Kodeksine uygun olarak üretilen Vita sade yağ, herhangi bir koruyucu ve katkı maddesi içermeyen özel bir yapıya sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri