Deniz yolu aracı olarak genellikle vapur, gemi, yat, bot, kano, taka, tekne, şilep, denizaltı, feribot, yelkenli kullanılmaktadır. Toplu taşıma araçları günümüzde çok fazla kullanılmaktadır. Bu araçlar arasında otobüs, vapur, uçak, minibüs, metrobüs ve feribot da kullanılmaktadır.
Kara yolu taşımacılığında toplu taşıma araçları sıklıkla kullanılmaktadır. Minibüs, otobüs, metrobüs bu taşıtlar arasında yer almaktadır. Toplu taşıma araçlarının şehir içinde yolcu indirip bindirdiği bölgeler durak olarak isimlendirilir.
Tramvay: Şehiriçi yolcu taşımacılığında genellikle karayolu araçlarının yolları üzerine döşenen raylarda giden en eski demiryolu toplu taşıma sistemidir.
Kömür, demir gibi yer altı kaynakları ile tarım ve orman ürünlerinin alıcı merkezlerine aktarımı genellikle demiryolu taşımacılığıyla yapılmaktadır. Demir yolu taşımacılığı hem çevre dostudur, hem de uzun mesafeli taşıma hizmeti ihtiyaçlarında ciddi maliyet avantajı sağlamaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Bir yerden bir yere madeni bir yol üzerinde, mekanik bir güçle hareket ettirilen araçlar içinde, insan ve eşya taşımasını temin eden tesislerin hepsine birden demiryolu denir.
Demiryolu hattı İstanbul'un Anadolu Yakası'nda Kadıköy ilçesinde deniz kenarında bulunan Haydarpaşa Garı'ndan başlar ve ağırlıklı olarak Marmara Denizi kıyısını takip ederek İzmit Garı'na ve ardından da Sapanca Gölü'nün yanından geçerek Arifiye Tren İstasyonu'na ulaşır. Burada demiryolu hattı ikiye ayrılır.
a) Şehirlerarası: Şehirlerarasında ulaşım sağlayan demiryollarıdır. b) Şehir içi: Şehir içinde ulaşım sağlayan Metro, Hafif Raylı Sistem, Tramvay gibi demiryollarıdır.
Metro, genellikle kentsel alanlarda bulunan yüksek kapasiteli toplu taşıma türüdür. Otobüslerden veya tramvaylardan farklı olarak, genellikle metro sistemleri özel bir geçiş hakkı üzerinde çalışan, yayalar veya diğer araçlar tarafından erişilemeyen ve tünellerde bulunan demiryollarıdır.
Demir yolu taşıtlarından biri de metrodur. Metro kullanan kişiler ise vatman olarak adlandırılmaktadır. Tramvay da demir yolu taşıtları arasında yer almaktadır.
Türkiye'de demir yolu ile ulaşım sağlanamayan iller Antalya, Artvin, Ağrı, Bolu, Giresun, Çorum, Çanakkale, Muğla, Hakkari, Kastamonu, Ordu, Aksaray, Trabzon, Rize, Sinop, Bayburt, Bartın, Şırnak, Yalova, Düzce, Iğdır, Nevşehir, Bursa, Ardahan ve Muğla'dır.
Ancak halk arasında tren kullanan kişiye tren sürücüsü veya tren şoförü denildiği de bilinmektedir. Banliyö trenleri, ülkeler arasında yolcu veya yük taşımacılığı yapan trenle ve şehir içi trenleri kullanan kişiler makinist olarak adlandırılırlar.
Metrobüs, metro ile otobüsün birleşimi ile ortaya çıkmış bir toplu taşıma aracıdır.
Türkiye'nin İstanbul şehrinde hizmet veren 52 kilometre (32 mi) uzunluğunda ve 44 istasyona sahip olan Metrobüs sisteminde; doğu-batı aksında Söğütlüçeşme, Zincirlikuyu, Cevizlibağ, Avcılar Merkez - Üniversite Kampüsü ve Beylikdüzü Son durak kalkış/varışlı olarak günün 24 saati sefer yapan 6 hat bulunmaktadır.
Demir yolu taşıtlarına örnek olarak ilk akla tren gelmektedir. Treni kullanan kişilere makinist denir. Metro kullananlara ise vatman ismi verilmektedir. Demir yolu taşıtlarından biri de tramvay olarak isimlendirilmektedir.
Toplu taşımacılık, genel olarak tren, otobüs, tramvay, troleybüs, metro için kullanılsa da, havayolları, feribotlar ve dolmuşları da kapsamakta, halkın bir yerden başka bir yere ulaşımını sağlamayı amaçlamaktadır.
Kara taşıtları, hava taşıtları, deniz taşıtları , demiryolu taşıtları vb. ulaşım araçlarını öğreniyoruz.
Makinistler ise banliyö trenleri ve benzeri şehir içi ya da şehirler / ülkeler arası yolcu ya da yük taşımacılığı yapan trenlerin şoförlerine verilen isimdir. Ancak halk arasında tümüne tren sürücüsü / tren şoförü de denilebilir.
Dolayısıyla, İngilizlerin demiryolu yapımı teklifini memnuniyetle kabul etmişlerdir. Türkiye'de ilk demiryolu yapımına İzmir- Aydın hattında 1856 yılında başlanmıştır.
Bilindiği gibi Türkiye'de ilk demiryolu 1856 yılında İngilizlere verilen imtiyazla İzmir-Aydın arasında yapılmış ve sonradan 608 km'ye çıkarılan bu hattın, 130 km'lik ilk bölümü, 1866'da işletmeye açılmıştır.
(5) TCDD'nin sermayesi 49.600.000.000,00-TL. olup, tamamı Devlete aittir. TCDD'nin sermayesi Bakanlığın teklifi üzerine YPK Kararı ile değiştirilebilir. (6) TCDD'nin ilgili olduğu Bakanlık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri