Retorik soru, soruyu soran kişinin karşı taraftan doğrudan bir cevap beklemediği sorudur. Çoğu durumda, bir konuşma başlatmak ya da konuşmacının veya yazarın bir konu hakkındaki görüşünü açıklamak veya vurgulamak amacıyla kullanılır.
İstifham, aynı zamanda, hem Tekke hem de divan şairleri tarafından kullanılan bir söz sanatıdır. Edebiyatta istifham sanatı özelliklerini örnek beyitlerle birlikte derledik. İstifham ile tecahül-i arif söz sanatları benzer özellikler taşısa da farklıdır. Tecahül-i arif, şairin cevabını bildiği soruları sormasıdır.
SORU - CEVAP TEKNİĞİ
Öğrencilere sorulan sorular öğrenciyi rahatsız etmeli, verilen cevaplar klasik ve kalıplaşmış cevaplar olmamalıdır. Sorulan sorular düşündürücü ve amacına uygun olmalıdır. Öğrencilere yeterli zaman ve eşit fırsatlar verilmelidir. Bu teknik her dersin belirli bölümlerinde uygulanabilir.
Açık uçlu anket soruları yaptığınız görüşmede kullanıcının kendisini en rahat anlatacağı soru çeşididir. Yanıtlayan, sorulan soruya kendi kelimelerini ve ifadelerini kullanarak cevap verir. Yanıtlar kendine özgüdür ve kullanıcıya dair daha derin bilgiler alınmasını sağlar.
İlgili 22 soru bulundu
İstifham (Soru) Sanatına Örnek
Bu nâz-u istiğnâ.
Bir ifadenin doğru olup, olmadığının sorulması için sorulan sorulara evet-hayır soruları (veya kutup soruları) adı verilir ve prensipte bu sorulara "evet" ya da "hayır" (veya diğer dillerde benzer sözcükler) şeklinde yanıt verilir.
Güçlü sorular, genellikle “Ne”, “Neden”, “Nasıl” gibi ifadelerle başlayan açık uçlu sorulardır. “Ne” soruları, karşıdakinin hayal gücüne yöneliktir. “Nasıl” soruları ise analiz odaklıdır.
Bunlar; açık uçlu sorular ve kapalı uçlu sorulardır. Bunlardan açık uçlu sorular; belirli bir konuda detaylı bilgi almak için sorulan sorulardır. Ne, niçin, neden, nasıl, nerede, hangi vb. sözcükleri içeren sorular bu türdendir. Görüşmelerde genellikle bu tür sorular sorulur.
Yönlendirici sorular, sorulan soruya verilebilecek doğru bir cevabın bulunduğunu ya da verilecek bir cevabın diğerlerine oranla daha doğru olduğunu ima eden sorulardır.
Bu soru, katılımcıları cevap vermeye yönlendirmek için bir ifade içerir ve çoğunlukla “Değil mi” veya “Değil mi” gibi olumsuz unsurlar içerir. Bir başka Etiket Sorusu örneği de Web sitesi değerlendirme anket sorusudur, örneğin: “Web sitemiz kullanıcı dostu ve duyarlıydı, değil mi?”
Bilgilenmek için soru sormak konuşarak keşfetmenin eş anlamlısıdır. Bunun için açıklayıcı bilgileri içeren sorulara ağırlık vermek öğrencilerin bilgi düzeyini geliştirici olmaktadır.
Teşhis bir edebi sanat türüdür. İnsan dışındaki varlıkları insan özelliğiyle donatma, kişileştirme sanatıdır. Edebiyat dışında hitabet sanatında (retorik), görsel sanatlarda, dini metinlerde vs. de kullanılır.
Fehime fiilinden istif‛âl babında türetilen istifhâm kelimesi ise; “sormak”6, bir şeyin bilgisini, idrakini talep etmek, kişinin önceden bilmediği bir şeyi sorarak anlamak ve öğrenmek istemesidir7.
Sondalama Sorular: Herhangi bir kafa karışıklığında konuya açıklık getirmeye yarayan ve sonucunda ise gerçek cevaplara ulaşmanızı sağlayan bir soru türüdür. Örneğin; “Tam olarak” ifadesini içeren sorular sorulur: “… demekle tam olarak ne demek istiyorsun?” gibi sorular sondalama sorulara örnektir.
Olgusal sorgular: Katılımcıların davranış ve deneyimleri ile ilgili sorulardır. Katılımcılara bu tür ve geçmişe yönelik sorular sorulduğunda cevap almak zor olacağından, anketin önemi, hangi amaçla yapıldığı hatırlatılarak bilgi isteme süresi kısa tutulmalıdır.
Huni Sorular: Daha fazla ayrıntı almanıza yarayan sorulardır. Verilen Cevaplara göre yönlendirilir. Sondalama Sorular: 5N tekniği de diyebileceğimiz yöntem ile konuya açıklık getirir ve elde etmek istediğiniz tüm verileri elde edersiniz.
Klasik soru, şıkları olmayan sorular olmakadır. Kağıtta sorular bulunmakla birlikte cevaplar ayrıntılı bir şekilde yazılmaktadır. Sayısal dersler için sorulan klasik sorularda, formül yazılmakta olup işlemler atlamadan yapılmaktadır.
Etkili (güçlü) soru, danışanın düşüncelerini, hislerini, değerlerini ve hedeflerini derinlemesine anlamasına ve farkındalık kazanmasına yardımcı olan bir sorudur. Etkili sorular, açık uçlu, keşfetmeye teşvik edici, yargısız, kişisel ve derin düşünmeyi gerektiren sorulardır.
Kısa cevaplı testler, yazılı yoklamalara alternatif olan sınav türlerinden biridir. Kısa cevaplı testlerde sorulan bir sorunun cevabı yazılı yoklamalarda olduğu gibi uzun olmayıp kısadır. Kısa cevaplı testlerin cevabı; bir kelime, rakam veya en çok bir cümle ile verilebilecek türdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri