Kelebekler özellikle çiçek nektarını çok seviyorlar. Kelebeklerin ağzı bulunmuyor, yüz kısmında bulunan hortumlarla sıvı tüketimi gerçekleştiriyor. Kelebekler sıvı tüketimiyle hayatta kalan canlı türleridir. Kelebekler tüketeceği besini ilk olarak ayaklarıyla kontrol eder.
Kelebeklerin büyük bir kısmı çiçek nektarını tercih eder ve genellikle çeşitli sıvılarla beslenirler. Kelebeklerin ağızları yoktur; bunun yerine hortuma benzeyen tüpleri (iki adet) vardır. Ayrıca tat alma duyuları ayaklarındadır. İlk önce ayakları ile besini kontrol edip daha sonra da bu tüpler ile sıvıları emerler.
Kelebeklerin en sevdiği yiyecek çiçek nektarıdır. Çiçek nektarı bulamadıkları zaman sıvılarla beslenerek besin ihtiyacını giderir. Kelebeklerin yemek yiyebileceği bir ağzı bulunmaz.
Genel olarak nektar, polen, çürük meyve suları ve bazı durumlarda ağaç suları ile beslenirler. Ancak tüm yiyecekler kelebekler için uygun değildir.
Tat alma cisimcikleri ayaklarına yerleşmiştir. Ayaklarıyla çiçeğin suyunu kontrol ederler. Beğendikleri takdirde kıvrılı duran hortumlarını uzatarak emerler. Ağız organları, yalnız çiçek tozu (polen) ile geçinen "Micropterygidae" kelebek familyasında çiğneyicidir.
İlgili 28 soru bulundu
Kanatlandıktan sonrada bahçe içerisinde uçup beslenmeye başlıyorlar. Bazı kelebeklerin ana besin kaynağı, çiçeklerin içindeki tatlı su ve nektar. Onun dışında meyve suyu ile beslenmeyi seven kelebekler de var. Bahçe içerisinde yer yer kelebekler için bırakılmış meyve tabakları görebilirsiniz.
Eğer dişi kelebek ilgilenirse erkek kelebeğin dansına katılır. Çiftleşme sürecinde, erkek spermi dişiye geçer. Dişi yumurtlama tüpünden geçerken sperm tarafından döllenir. Erkek kelebekler sıklıkla çiftleştikten sonra çoğunlukla ölürler.
Kelebeklerin uykusu dinlenmek anlamına gelir. Dinlenirken genellikle kendilerini düşmanlarından koruyacakları yerleri seçerler. Bu korunaklı yerler genellikle ağaçların yüksek dalları ve yaprakları, ot kümelerinin araları, taş ve toprakların arasındaki kovuklardır.
Evde çok miktarda kelebek görmeniz güvelenmenin işaretidir. Bakliyat ürünlerini uygun saklama koşullarına muhafaza ettiğinizde sorunun üstesinden gelmeniz mümkündür. Bakliyat çeşitlerinin azı kapalı kaplarda ya da orijinal ambalajında muhafaza edilmesi, sorunun üstesinden gelmenizi sağlayacaktır.
Kelebekleri balkon veya bahçenizde misafir etmek için ekebileceğiniz bitkiler; kasımpatı, civanperçemi, mine çiçeği, aslanağzı, petunya, kadifeçiçeği, havuç, gaura çalısı, kozmos çiçeği, ebegümeci, çörekotu, ekinezya ve hibisküs yani Japon gülü.
Gözlerle temas konjuktivit yapabilir. Calyptra cinsi büyük güve ve kelebeklerin bazıları insanlardan kan emerek deride ısırık reaksiyonlarına neden olabilmektedir.
Kelebeklerin beyni gözcüklerin oluşturduğu görüntünün karanlık veya aydınlık olup olmadığını hemen algılayabilirler.
Kelebekler özellikle çiçek nektarını çok seviyorlar. Kelebeklerin ağzı bulunmuyor, yüz kısmında bulunan hortumlarla sıvı tüketimi gerçekleştiriyor. Kelebekler sıvı tüketimiyle hayatta kalan canlı türleridir. Kelebekler tüketeceği besini ilk olarak ayaklarıyla kontrol eder.
Bir kelebeğin ağzı yoktur. Hortuma benzeyen iki uzvu vardır ve onlarla beslenirler. Tat alma duyusu ayaklarında olan kelebeklerin besin maddesi ise nektardır. Kelebekler arasında kral kelebekleri gibi 5.000 kilometrelik göç yolculuğu yapanlar olduğu gibi hiç uzaklara gitmeyen türler de bulunuyor.
"Kelebeğin sol kanadını içine alan bölüm erkek, sağ kanadı içine alan bölüm ise dişi özellikleri taşıyor. Soldaki siyah karın ve siyah kanat erkeklerde, sağdaki sarı karın ve beyaz kanat dişilerde bulunur. Doğada kelebeklerin sadece 10 binde birinde görülen bu olaya 'jinandromorfizm' adı verilir.
Kelebeklerin ekosistem için önemi nedir? Kelebekler bütün bahar ve yaz boyunca çiçekten çiçeğe uçarak hem beslenirler, hem de çiçeklerin tozlaşmasını sağlayarak bu bitkilerin üremesine yardımcı olurlar. Bu açıdan ekosistem için son derece önemlidirler.
Psikofit Kelebeği; bir çocuğun kalbinki iyiliği yaymak için kanat çırpan, kısa ömrün ölümsüzlüğünde yaşayan, azimli, muhteşem bir zarafeti olan, rengini yaşama duyulan aşktan alan, güçlü kanatları olan, bir kanadı ruh bir kanadı beden olan sihirli bir kelebektir.
Rüyada Beyaz Kelebek Görmek
Saflığın ve masumluğun habercisi olan beyaz kelebeğin rüyada görülmesi, hayırlı işlerin gerçekleştirileceğine işaret etmektedir. Rüya sahibinin sevgi dolu biri olduğunu ve duygusal olduğunu göstermekte olan bir rüyadır.
Mavi kelebekler, mezarlarda açan ölüm çiçekleri ile beslenen, kanatları mavi renkli kelebek türüdür. Bu kelebekler Bosna savaşının ve Boşnak halkının acılarının simgesi haline geldi.
Kelebeklerin en yoğun görüleceği ayların temmuz ve ağustos olduğunu dile getiren Göktürk, "Artvin'de özellikle bu aylarda, bazı biyokaçakçılık olayları görülüyor.
İlkbahar ve yaz mevsiminde uçar. Kuzeydoğu ve güneydoğuda daha yaygındır. Siyah beyaz bezeli bu kelebeğin kanat üstü bazal bölgesi siyahımsıdır. Yaz mevsiminde uçan bu kelebek taşlık çayırlarda yaşar.
Eğer bir kelebeğin kanadı kırılırsa, kanat dokusu zarar görür ve işlevini yitirir. Kırılan bir kelebek kanadının tamir edilmesi veya tedavi edilmesi mümkün değildir. Kanat dokusunun yeniden birleştirilmesi veya onarılması çok zordur ve genellikle başarısız olur.
"Kelebeğin sol kanadını içine alan bölüm erkek, sağ kanadı içine alan bölüm ise dişi özellikleri taşıyor. Soldaki siyah karın ve siyah kanat erkeklerde, sağdaki sarı karın ve beyaz kanat dişilerde bulunur. Doğada kelebeklerin sadece 10 binde birinde görülen bu olaya 'jinandromorfizm' adı verilir.
Tırtıllar, kelebek olma zamanlarında pupa adı verilen bir kozaya girerler. Bu kozada birkaç gün kaldıktan sonra ıslak kanatları olan bir kelebeğe döneşeceklerdir,1-2 saat sonra tamamen kuru kanatları olmasıyla birlikte bir kelebek olurlar. Yapraklarla, özellikle de dut yaprağı ile beslenirler.
Birçok hayvan gibi bir yumurtadan gelişirler. Bu yumurtadan çıktıklarında tırtıl halindedirler. İyice olgunlaşınca kendilerine bir koza örerler. İşte, bu kozadan çıktıklarında kelebek olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri