Kellenin yanaklarından soyulan etle her türlü yemek yapılabilir. Bu et kıyma çekilip köfte de yapılabilir. Kelle etinden sucuk da yapılır.
Evde sucuk yapımında en güzel et çeşiti, dananın döş etidir. Kasapta, markette üsteki resime benzer etleri görüyorsunuzdur. İşte, gördüğünüz et çeşiti dananın döş etidir. Genelde kasaplar döş etini rulo yapar, üzerini streçle kaplar ve soğutuculu vitrininde sergiler.
Bugün bir kelle etinden 5-6 çeşit yemek yapılabiliyor. Bununla köfte yapılır, paça yapılır, yahni yapılır, haşlamasını yapabiliriz. Dana kellesinde dil vardır, ondan söğüş yapılır. Kelleden beyin çıkar.
Sucuk türleri
Kangal sucuk: Sığır ve koyun etinden, orta dereceli ateşte ısıtılarak hazırlanır. Baton sucuk: Kangal sucuğun aynısıdır, sadece şekli farklıdır. Parmak sucuk: Sığır ve koyun etinden imal edilir.
Baş eti çeşitli yemek yapımında kullanılır. Baş eti makinede çekilerek kıyması ve çekilen kıymadan köftesi yapılır. Baş eti haşlanarak sıcak olarak, ya da soğuk olarak söğüş yapılarak yenir. Ayrıca, haşlanmış baş etin kendi haşlama suyu ile çorbası yapılır.
İlgili 26 soru bulundu
Kelle eti köfte, baş eti köfte, sokak köftesi ve tükürük köftesi gibi; değişik isimlerle anılan köfte, kelle kıymasının ürünüdür.
Kelle etinin normal ete göre çok ucuz olduğunu ve aralarında da belirli bir fark olmadığını dile getiren Şen, “Normal dana kıymasının kilosu ortalama 60 TL'den satılıyor. Kuşbaşı da 6570 TL civarında satılıyor. Kelle etinin kilosu ise 30 TL'den satılıyor.
Hafifçe bastırdığınızda sıvı çıkmaya başlarsa, işkembeyi çok sıkı bağlamaya veya et suyu çıkmasın diye dikmeye hazırsınız demektir. Büyük bir tencereye su doldurun ve kaynama noktasına getirin, o anda kelle kavurmayı tencereye koyun ve en az 30 dakika ila bir saat arası pişirin.
Sakatatlar denince akla işkembe, kelle, paça, taşlık, yürek, beyin gibi hayvanın kaslarının dışında kalan ve yenebilir olan kısımlar gelir. Sakatatlar kasaplık hayvanlardan elde edilir. Sakatatlar, Türk ve dünya mutfağında çok sevilerek tüketilir.
Kelle etinden birçok çeşit yemek yapılabileceğinin altını çizen Başkan Şen, "Vatandaşımız yapay et gibi ne olduğu belli olmayan şeyler yerine kelle eti yiyebilir. Bunların yanı sıra paça, sakatat, ciğer, işkembe gibi ucuz etler yiyebilir. Bugün bir kelle etinden 5-6 çeşit yemek yapılabiliyor.
Baş eti kıyması ile yemek yapan aileler olsada, baş eti kıyması daha çok köfte yapımında kullanılır. Baş eti kıymasıyle yapılan köfte, dana döş eti kıymasıyle yapılan köfteden daha lezzetli, daha sulu ve pamuk gibi yumuşacık olur.
genelde hayvanın baş kısmından (kelle) elde edilir. dediğim gibi sakatat grubuna girer. gövde veya gövdeye bağlı etler dışında kalan ettir. sakatat veya sakatat eti olarak adlandırılır. sanayide kullanıldığında (sucuk, salam ve sosis gibi) üretici etiketinde beyan etmek zorundadır.
Kelle yıkandıktan sonra tencere veya düdüklü tencere içine konur. Üzerini kapatacak miktarda su, bir tatlı kaşığı dolusu tuz konur ve kelle haşlanır. Haşlanmış kelle istenirse kızartmak için fırına sürülür veya doğrudan yenir. Ya da, istenirse çorbası yapılır.
Bir batında kuzu verimi: 1.4 - 1.5.
1.2 kilogram etten 1 kilograma yakın sucuk elde edilebilir. 30 TL'lik bir ürüne işletme giderlerini de eklediğinizde maliyetiniz 37 TL olur. Hiç kâr etmeden ürünün markete satıldığını varsayalım.
Endüstriyel olarak piliç etinden de olmak üzere sucuklar imal ediliyor. Tavsiye ettiğimiz ise yüzde 100 dana eti olan sucuktur. Maalesef tavuk ve piliç eti normal tüketimin haricinde fabrikalarda yapılıyor. Tavuk etinden imal edilen sucuk 15 TL ile 30 TL arasında değişkenlik gösteriyor.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Türkiye'de en kaliteli sucuk hangisi? 1 Cumhuriyet Sucukları Türkiye'nin en iyi sucukları listesinin bir numarası, Cumhuriyet sucukları. Cumhuriyet Sucukları Kasap Kara Mahmut tarafından, 1920'li yıllarda Afyonkarahisar ilinde kuruldu.
Dana Kellesi (Pişmiş) % 74,19 protein, % 25,13 yağdan oluşur.
Kelleyi iyice temizlemek için bir gece boyunca aralıklarla suyunu değiştirerek suda bekletin. Ardından süzün ve bir düdüklü tencereye alıp, üstünü geçecek kadar su doldurun. Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 30 dakika boyunca pişmeye bırakın.
Kasap sucuk ürünü ısıl işlem görerek üretilen fabrikasyon sucukları gibi değildir. Tam kıvamında yağ oranı ile midenizi rahatsız etmez. Et oranı daha yoğundur. %50 dana eti ve %50 kuzu eti tercih edilerek üretilen kasap sucuk içerisinde sadece kuzu yağı kullanılmaktadır.
Evde sucuk yapımı malzemeler eksiksiz olursa ve kurutma işlemi de iyi bir şekilde yapılabilirse iyi sonuç alınacak bir yöntemdir. Ortalama 1 haftada evde kurutma tamamlanır. Fabrikasyon sürecinde ise bu işlem 1 aya kadar uzatılabilmektedir.
İçeriğindeki vitaminler, amino asitler, kalsiyum ve magnezyum ile vücut için şifa deposu olan bu çorba kemik ve kas sağlığı için altın değerindedir. Bunun yanı sıra saç ve tırnak bakımından cilt hücrelerinin yenilenmesine kadar farklı alanlarda da faydası vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri