Yağda yakılan kırmızı biber ve hazırlanan sarımsaklı sirke ile servis edilir.
Paça Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
Sosu için; Elma sirkesi.
Su kaynamadan önce tencereye kelle, işkembe ile paçalar eklenir. Kaynama sonrasında ise sarımsak, sirke, pul biber ve tuz ilave edilerek karıştırılır.
Sarımsak ve limon, kelle paçanın daha sağlıklı olmasını sağlıyor. Ancak kaseye 1 tatlı kaşığı kadarda elma sirkesi eklemek gerekiyormuş. Elma sirkesi sayesinde bu çorba çok daha lezzetli ve çok daha şifalı hale geliyormuş.
Bir kasenin içinde yumurta sarısı, limon suyu ve yoğurdu çırpıyoruz. Kaynayan sudan da bir kepçe ilave edip tencereye azar azar ve çırparak döküyoruz. Haşlanıp ayıklanmış kelle etini ve ezilmiş sarımsağı ilave edip bir iki taşım kaynatıyoruz, son olarak tuzunu ilave ediyoruz.
İlgili 43 soru bulundu
Kelle ve paçayı iyice tuz ile ovup 2 saat tuzlu suda bekletin bu işlem çorbanızın kötü kokmasını engeller.
1 kg işkembe. 3 diş sarımsak. 3 kaşık un. 2 kaşık elma sirkesi.
1 yemek kaşığı kırmızı biber. 1 yemek kaşığı tuz. 4 diş sarımsak. 1 tatlı kaşığı karabiber.
Kelle paça çorbasının içeriğinde kemiğin yapısındaki kolajen proteini, magnezyum ve kalsiyum bulunur bu durum kemik kırılmalarının iyileşme sürecini hızlandırır ve eklem ağrılarını azaltır. Çocukların kemik gelişimini destekler, kemiklerin büyümesine ve onarılmasına yardımcı olur ve kemik erimesiyle savaşır.
Sirke ve sarımsağı bol seviyorsanız minik minik doğradığınız sarımsakları sirkeyle karıştırarak hazırlayacağınız sosu servis sırasında ekstra olarak ekleyebilirsiniz çorbanıza. Kelle paça çorbasında genellikle üzüm sirkesi tercih edilir, ben de öyle yapıyorum.
Terbiyesi için:
Bir kabın içinde limon suyu ve yumurta sarılarını iyice çırpın. Terbiyenin içine azar azar ilave edip, kesilmemesine özen gösterin. Kıvam aldıktan sonra ocaktan alın. Hazırladığınız terbiyeyi kesilmemesine dikkat ederek kaynayan paça suyunun içine yavaş yavaş ilave ederek bağlayın.
Çorbanın ağır ateşte pişmesi önemli, çorba fokur fokur kaynamamalı, yoksa yoğurt kesilir. Çorba göz göz olduğunda pişmiş demektir. En son altını kapatmadan tuzu da eklenerek ocak kapatılır. İki kaşık sirke eklenir ve karıştırılır.
Yağda sarımsak salça iyice ezilerek pişilir. 1 limon sıkılır. İyice karıştırdıktan sonra temizlenmiş olan et parçalarıyla biraz daha pişirilir. Daha sonra kaynamış su (4-5 bardak et suyu daha iyi) eklenir. 10-15 dakika kadar pişirdikten sonra kelle çorbası hazırdır.
Pişirmek için de düdüklü tencere kullanırsanız pişme süresi daha kısalır. Sirkeli suda bekletmek ise içindeki bakterilerin temizlenmesi için önemli bir ayrıntı. Eğer yine de içiniz rahat etmezse işkembeyi sirkeli suda beklettikten sonra yıkayın ve tencere alın.
Tencere yemeklerine ekleyeceğiniz zaman da sarımsağı ilk malzeme olarak kullanmayın ve mümkünse sıvılardan hemen önce tencereye alın.
Beyaz sirke genel olarak içilebilen bir sirke değildir. Fakat salatalar üzerinde sos olarak kullanılabilir. Bunun yanı sıra yemeklerde de tercih edilmemektedir. Daha çok et ürünlerinde sos şeklinde tüketilebilir.
Karbonat haricinde elinizdeki ya da evdeki işkembe kokusunu gidermek için süt veya sirkeyi de aynı şekilde kullanabilirsiniz. Sütün yağlı olması kokuyu daha çabuk giderir. Sirke kokusunu sevmeyenler ise en az kokan elma sirkesini tercih edebilir.
Bu nedenle çorbalara eklenen limon, sirke ve pul biber hem metabolizmayı hızlandırıp, bağırsakların çalışmasına katkı sağlayarak kilo kaybını destekler hem de özellikle koronavirüs ile mücadele ettiğimiz bu günlerde bağışıklığımızı güçlendirmeye dolayısıyla vücut direncini artırmaya yardımcıdır.”
Aslında malzeme olarak sadece paça, su ve tuz yeterli ama soğan sarımsak limon ve defne yaprağı evdeki kokuyu biraz azaltıyor. Bu yüzden bu malzemeleri koymak size kalmış.
İşkembe, karbonat ile nasıl kolay temizlenebiliyorsa, elinizdeki ya da evdeki kokuyu da kolayca giderebilir. Bir kaba 4 yemek kaşığı karbonat ve 4 yemek kaşığı su koyup ortamdaki işkembe kokusunu rahatlıkla giderebilirsiniz. Elinizdeki kokuyu gidermek için de elinizi koku gidene kadar kabın içinde bekletebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri