İnek ve koyun sütlerinden üretilen kelle peyniri sert ve tuzlu olduğundan kahvaltılarda tüketilir.
Zengin Türk mutfağının en leziz yöresel peynirlerinden Mihaliç peynirinin tarihi Osmanlı'ya dayanır ve adı Bursa - Karacabey'den gelir. İsim olarak doğuşu Bursa'dan olsa da, Balıkesir yöresinde ünlenen Mihaliç peyniri eşsiz lezzetini kıvırcık koyun cinsinin sütünden alır.
Halk arasında "Mağlıç", "Mahlıç" veya Manyas, Gönen ve Bandırma yörelerinde olduğu gibi "Kelle" peyniri olarak da bilinmektedir.
KELLE (MIHALIÇ) PEYNİRİ
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
Beş kilo sütten yaklaşık bir kilogram mihaliç peyniri elde edilir. Temizlenip süzülen taze süt, kazana dökülür. Mayalama işleminin ardından elde edilen pıhtılar, tahta sopalarla pirinç tanesi boyutuna ulaşana kadar karıştırılır. Peynire özgü gözenekli yapının oluşması için, kazana kaynamış su dökülür.
İlgili 35 soru bulundu
KG FİYATI: 196₺'dir 650 gr'lık vakumlanmış paketlerde satılmaktadır. Bol keçi, koyun ve inek sütlerinden imal edilmiştir.
Geniş bir tavaya sıvıyağ koyup, kızdırın. Peynir dilimlerini una güzelce bulayıp, yağda altını üstünü kızarttın. Kızarmış olan peynirleri servis tabağına alıp, peynir kızartması (kelle peyniri) sıcak ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Mihaliç peyniri aynen beyaz peynir'de olduğu gibi tuzlu su içerisinde saklanır. Genellikle salata veya sıcak yemeklerde kullanılır.
Düz zeminde baskıya alınır (10 kg süt için 2-3 kg ağırlık konulur). 2–3 saat baskıda bekletilen peynir dilimlenir. Dilimlenen peynirler iri tuzla tuzlanarak bir gece bekletilir.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Susurluk Tostu iki ekmek dilimi arasına peynir ve/veya sucuk konarak tost makinesinde gevretilip kızartılarak ve dışına yağ sürülerek yapılır. Susurluk Tostu kendine özgü lezzetini kullanılan tost makinesinin özelliği ile ekmeğinden, dana sucuğu ve/veya çok az tuzlu kelle peynirinden almaktadır.
Olgunlaştırılmış taze kaşar hamurundan yapılması. Dinlendirme sonucunda peynir altı suyunu peynirden tamamen uzaklaştırılmasından sonra ısı işlemine tutulan hamur biraz daha sert ve kuru bir lezzete sahip olur. Göbek kaşarından ayıran özelliği tadında ve aromasında gizlidir.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
MİHALİÇ KELLE PEYNİRİMİZİN PEYNİR ALTI SUYUNDAN ELDE ETTİĞİMİZ TUZSUZ VE BESLEYİCİ ÖZELLİĞİ YÜKSEK YUMUŞAK BİR PEYNİR TÜRÜDÜR.TENEKE BEYAZ PEYNİR LORU GİBİ YAVAN DEĞİLDİR SULU VE LEZZETLİDİR. KAHVALTILIK VE BÖREKLİK OLARAK KULLANILMAKTADIR YAĞLIDIR.
Kolot peyniri Karadeniz'de sıkça tüketilen ve özellikle kuymak için kullanılan, eriyebilen bir peynirdir. Kolot peynirini tek başına yemek çok yaygın değildir. Sıcaklığa maruz kaldığında eriyen ve uzayan, soğukta ise sert bir yapıya sahip olma özelliği vardır.
Bu peynirimiz az tuzludur. İçerik: İnek sütü, peynir mayası, tuz. Katkı maddesi, koruyucu, herhangi bir kimyasal madde içermez. Kilogram fiyatı 285 TL dir.
Peki 1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar? 14 litre süt kullanılarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.
Sertleşince dilimlenir. Kesilmiş sütten arya kalan peynir altı suyunun içine istenilen miktarda rafine edilmemiş tuz konulup buzdolabında saklanır. Kaynamış sütten peynir yapımı. 5kg süt kaynatılıp 1 çorba kaşığı sirke 1 çorba kaşığı limon suyu ile kestirilir. Üsste biriken lor kevgirle süzme torbasına alınır.
* Süt, sütün mayalama sıcaklığı olan 35 dereceye kadar ağzı kapalı olarak soğutulur. * Soğutulan 10 litre süt için bir silme çay kaşığı kalsiyum klorür. 1/3 bardak temiz ve ılık suda eritilerek süte katılır.(sütün ısıtılması ve kalsiyum klorür katılması peynir randımanını yükseltir.)
bu peynir, normal insan damak tadına göre aşırı tuzlu bir peynirdir. bir çok peynirin aksine buzdolabına konması pek tavsiye edilmez. kuru ve serin bir ortamda bulunması yeterli olacaktır.
Ne miktarda peynirin tuzunu alacaksanız miktarı belirleyip peynirinizin yüzeyini kaplayacak kadar yoğurt suyu ile dolduruyoruz. Yoğurt suyunuz, tuz alma işlemini seve seve yapacaktır. Hem de lezzetten ödün vermeden ve bozulmadan.
Dilediğiniz peynir çeşidini kullanabilirsiniz ama seçeceğiniz peynirin sert bir peynir olmasında yarar var. Mozzarella peyniri, mihaliç peyniri veya kaşar peyniri kullanabilirsiniz. Ayrıca baharatların miktarını dilediğiniz kadar arttırabilir veya azaltabilirsiniz.
Bol protein içeren ricotta peyniri, yumuşak dokulu ve tatlı bir tadı olan peynirdir. Rengi ise kar kadar beyazdır. Sütün kesilmesi ile elde edildiğinden dolayı lor peynirine çok benzer. İlk defa tüketenler bazen süzme peynir ya da yoğurt olduğunu düşünür.
Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder. Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir. Kaşar peyniri vb. peynirleri sülfürlü kâğıda sararak saklayabilirsiniz.
Hellim peyniri, koyun, keçi ya da çiğ inek sütünden yapılan bir peynir türüdür. Kıbrıs'la özdeşleşen hellim peyniri, genellikle kızartılarak tüketilmekte, makarnalarda, çorbalarda ve salatalarda da kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri