Kemer Patlıcanı kelimesi Türkçe'de "Bir tür ince uzun patlıcan." anlamına gelir.
patlıcanın tarlada yetişen cinsine denir. türk kızlarının çoğunun kolu bu sınıftandır. bostan patlıcanı, tombik patlıcanlara denir.
Kemer patlıcanı: Orta erkenci bir çeşit olan kemer patlıcanı, ülkemizde en çok Akdeniz'de yetiştirilir.
İlgili 29 soru bulundu
Arapça bādincān بادنجان “patlıcan” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Farsça aynı anlama gelen bādingān بادنگان sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Sanskritçe yazılı örneği bulunmayan *vaṭingana sözcüğünden alıntıdır. Hindistan kökenli bitki Yakın Doğu'da 10. yy'dan itibaren tanınmıştır.
patlıcan'ın ingiliz ingilizcesindeki adı. amerikancası eggplant.
“🍆” Patlıcan olan bu emoji genellikle cinsel anlamda kullanılmakla birlikte “Penis” anlamına .
Patlıcanın anavatanı Hindistan, Çin olarak anılsa bile Afrika'da da yabani türlerine rastlanmaktadır. Patlıcan Mısır üzerinden Kuzey Afrika'ya oradan Araplar tarafında İspanya'ya Türkler tarafından da Balkanlar üzerinden Avrupa'ya taşınmıştır.
En çok üretiminin yapıldığı yer ise Çin olarak bilinmektedir. Çin, Hindistan ve Mısır'ın ardından Türkiye bu listede 4. sırada yer alır. En fazla Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilir. Antalya, Şanlıurfa, Aydın, Hatay, Bursa, Adana, Samsun ve Mersin (İçel) en fazla yetiştirildiği illerdir.
Patlıcanın tazeliğini kontrol etmek için elinize alın ve hafifçe sıkın, bıraktığınızda eski halini alıyorsa tazedir. Patlıcana acı tadını veren çekirdeklerdir. Patlıcan ne kadar büyük olursa çekirdeklerde o kadar büyük ve tadı acı olur. Patlıcan seçerken küçük ve olgunlaşmamış olanları tercih edin.
Türkiye'nin yemek kültürüyle öne çıkan kentlerinden Şanlıurfa'da, 35 çeşit yemeğe malzeme olan ve lezzeti coğrafi işaret belgesiyle tescillenen "Birecik patlıcanı", festivalle geniş kitlelere tanıtılacak.
Ülkemizde en çok yetiştirilen ve tüketilen patlıcan çeşitleri şunlardır: Kemer patlıcanı, Halkapınar patlıcanı, Bostan patlıcanı, Kirmastı patlıcanı, Yalova- 49 patlıcanı, Gönen patlıcanı. Ayrıca son yıllarda yabancı çeşitler de yaygınlaşmaktadır. Bunlar ise ;Long purple, Viserba, Black Beauty'dir.
Patlıcan da diğer meyve - sebze arkadaşlarının yanında oldukça normal gözükse de, zaman zaman cinsel organı temsil etmek amacı ile kullanılabiliyor. Bu normalin dışındaki kullanımı sebebiyle Instagram'ın patlıcan emojisini yasakladığı da BuzzFeed tarafından doğrulanmış durumda.
Patlıcanın epey tombul ve iri olan cinsine bostan patlıcanı denir ve iri yapısıyla kemer patlıcanla yapılamayan farklı tariflerin daha güzel yapılmasını sağlar.
Orta Doğu mutfağının ülkemize tanıttığı tatlardan biri de mütebbel! Közlenmiş, patlıcan, yoğurt, tahin ve zeytinyağı ile yapılır. Dillere destan lezzeti ve her menüye eşlik edecek tadı ile mütebbel yapımının detaylarını burada paylaşıyoruz.
İşte yine midenize bayram yaptıracak, damağınızda havai fişekler patlatacak bir tarif geliyor: Patlıcan söğürme. Közlenmiş patlıcanların mis kokusunun, közlenmiş kapya biberleri ile buluşması, işin içine domates ve biberlerin de girmesiyle adeta bir lezzet şölenine dönüşüyor.
Orta erkenci bir çeşittir. Açık tarla yetiştiriciliğine uygundur. Meyveler silindirik yapıda, az çekirdekli, beyaz etli, ince kabuklu, sivri uçlu, parlak siyahımsı özelliklere sahiptir.
Patlıcanın kabuğu sert olanların yerine hafif elastik olanları seçmeye özen gösterin. Üzerinde hafif çatlaklar ve beyaz lekeler olan patlıcanları seçmekten kaçınmanız gerekir. Ayrıca patlıcanın sapı kahverengi değil muhakkak yeşil olmalıdır.
Kimler Patlıcan Tüketmemeli? Patlıcanın aşırı miktarda ve çiğ tüketilmesi, zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca mide bulantısı ve sindirim sorunlarına sebep olabilir. İçeriğinde bulunan oksalat nedeniyle, böbrek sorunu olan kişilerin, patlıcanı sınırlı miktarda tüketmesi önerilir.
Patlıcanın ilk yetiştiriciliği MÖ 5. yüzyılda Hindistan'da gerçekleştirilmiştir. Bu tarihten sonra Afrika'ya, sonra Doğu Akdeniz'e ve Avrupa'ya getirilmiştir. Avrupa'ya getirilmesi 16. yüzyılda İspanyollar tarafından gerçekleştirilmiştir.
1. Patlıcan kelimesi etimolojik olarak Türkçeye Arapça ve Farsçadan geçmiştir.
Patlıcan içeriğindeki vitamin, mineral ve besin değerinden dolayı sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Yağ içermeyen ve su açısından yüksek değeri olan patlıcanda C, K vitamini, magnezyum, fosfor, bakır, folik asit, potasyum, manganez bulunur.
Yaygın bir söylentiye göre, çok patlıcan yiyen melankolik oluyormuş. Hatta Anadolu'nun bazı yörelerinde, garip davranışlarda bulunanlara 'Patlıcan delisi' deniyormuş.
Pıtık, kuku, pamuk, cici gibi isimler verdiğimiz vajinaya bakın daha başka neler deniyormuş...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri