Avrupa mutfağında ana yemekten önce servis edilen küçük yemek porsiyonlarını ifade eden ordörv terimi, beraberinde ordörv kaşığı başta olmak üzere farklı çatal kaşık bıçak kullanımlarını ve servis stillerini de beraberinde getirmiştir.
Ordövr takımı olarak isimlendirilmektedir. 17-19 cm büyüklüğünde ana yemek çatalının bir boy küçüğüdür.
Küçük çatal da denir. Sofrada en çok kullanılan çatal cinsidir. Ordövr çeşitleri, tatlı çeşitleri, salata bu çatalla yenir.
Çatal, bıçak ve kaşık imalatında kullanılan malzemeler Ferritik paslanmaz çelikler grubuna girmektedirler. Ferritik paslanmaz çelikleri % 17 Krom ve % 0.05 Karbon içerir. Bu çeliklerin en önemli özellikleri manyetik olmasıdır.
Kaşık hemen hemen her ağaçtan olur fakat en uygun ağaç kayın ağacıdır. Şimşir ve zeytin ağacından ise yemek yeme kaşığı yapılır.
İlgili 23 soru bulundu
Vurmalı sazlar grubundadır. Vurmalı sazlar gurubundadır. Kaşık aslında şimşir, gürgen ve kızılağaçtan imal edilmektedir.
Tahta kaşık satın alırken boyasız ve cilasız tahta kaşık almak daha sağlıklıdır. Kullanılan tahta kaşıkların çatladığı veya kırıldığı görüldüğü an yenisi ile değiştirmek gerekir. Bununla beraber metal kaşıkların da renk değişimi, matlaşma ya da çizilme olduğu zaman vücutta zehirlenmeye yol açacağı unutulmamalıdır.
Tahta kaşıklar ısıyı iletmez. Metal ürünlerde olduğu gibi yemek karıştırırken elinizi yakmaz. Yüksek ısı toleransı sayesinde, tencerenin kenarına yaslandığında erimez. Tahta kaşık kullanımı, mutfağınız için olduğu kadar çevreniz için de sağlıklıdır.
Kaşığın Yapılışı ve Kullanılan Âletler: Kaşık, şimşir, karaağaç, armut, fedil ağacı (dağan ağacı), meşe, ardıç, gürgen, hatta çamdan olmak üzere hemen her tür ağaçtan yapılmaktadır.
Bireysel ölçü kaşıkları
Kısmi dişsizlik vakalarında fonksiyonel ölçü almak için kullanılır. Tam dişsizlik vakalarında esas (daimi) ölçü almak için kullanılır.
Aşçının düş gücüne bağlı olarak sonsuz çeşitlilik gösterebilirse de klasik bir ordövr tabağında havyar, kabuklu deniz ürünleri, pâté, marinalı ya da soslu sebzeler, küçük börek ve kanepeler bulunur. çorbadan sonra servis edilir.
Aşçının düş gücüne bağlı olarak sonsuz çeşitlilik gösterebilirse de, klasik bir ordövr tabağında havyar, kabuklu deniz ürünleri, pâté, marinatlı ya da soslu sebzeler, küçük börek ve kanepeler bulunur. Ordövr yemek öncesinde olduğu gibi, içki ile de sunulabilir.
Fransızca kökenli bir kelime olan ordövr, 'esas yemeğin dışında' anlamına gelir. Ordövr tabağında sunulan yiyecekler ülkeden ülkeye değişse de, genel olarak aperatif tariflere ve mezelere yer verilir. Sıcak ve soğuk olarak ikiye ayrılan ordövr, ülkemizde 'meze tabağı' olarak da bilinir.
Çatallar. Sofrada ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı, tatlı ve ordövr çatalı olmak üzere 4 adet çatal olmalıdır. Çatallar tabağın sol tarafında içten dışa doğru ilk olarak ana yemek çatalı, ara sıcak çatalı ve ordövr yani soğuk çatalı şeklinde dizilmelidir. Tatlı çatalı ise servis tabağının en üst kısmına konulur.
Konsome kaşık ya da konsome kaşığı, aslında temel olarak çorba kaşığı ile benzer işlevleri gören bir kaşık türüdür. Şeffaf ve tortusuz özellikleriyle ön plana çıkan, Fransız mutfağına has konsome isimli çorba, beraberinde onu tüketmek için kullanılan konsome kaşığı ihtiyacını da doğurmuştur.
Çatal çeşitleri; yemek çatalı, ordövr çatalı, balık çatalı, pasta çatalı ve meyve çatalıdır. Son olarak kaşık çeşitleri ise; çorba kaşığı, et suyu kaşığı ve tatlı kaşığıdır.
Örneğin, meyve ağacı ve kayından yapılan ahşap kaşık daha fazla tatlılık katarken, zeytin ağacı, ceviz ve meşe, içindeki yüksek miktarda tanen nedeniyle acı bir tat verir ve bu da baharatlı, çok baharatlı yiyecekleri lezzetli hale getirebilir.
Kolay işlenmesi açısından Huş Ağacı tercih edilir. Özellikle Huş ağaçlarının üzerinde oluşan tümörlü bölge bardak yapmak için gayet uygundur. Bunun sebebi o bölgenin hem dayanıklı hem de üzerinde oluşan desenler açısından görsel olarak güzel gözükmesidir.
Şimşir ağacı Karadeniz bölgesinde yetişir. Yüksek ve kayalık bölgelerde yetişen bu ağaç sert koşullara karşı dayanıklılık gösterir. Bu ağaçtan elde edilen materyal kullanarak şimşir kaşık üretilir.
Balın pH değeri 3,5 - 5,5 arasında, yani asidik olduğundan, metal bir cisimle temas etmesi metal cisimde korozyona neden olabiliyor. Bu da balın hızla bozulmasına sebebiyet veriyor. Fakat günümüzde kullanılan kaliteli çelik kaşıklarda bu risk oldukça düşük.
Tam kıvamında mayaladığınız yoğurt zaman içerisinde çok sulanıyorsa, reçelleriniz şekerlenip sulanıyorsa ya da hamurunuz dilediğiniz gibi kabarmıyorsa bunun sebebi metal kaşık kullanıyor olmanız olabilir. Bu nedenle yapım ve tüketim aşamalarında mutlaka ama mutlaka tahta kaşık kullanmanızı öneririz.
Bir iki kaşık aldığınız pekmezle demir olmaz. Süt ve süt ürünleri demir emilimini azaltabilir. Mide ilaçları mesela emilen ilaçlar demir emilimini azaltabilir. Çay ve kahve demir emilimini azaltabilir.
Doğal şimşir kaşık, sıkı lif yapısıyla şişme yapmaması, kolay çatlamaması, ısı ileterek elinizi yakmaması, bakteri barındırmaz özelliği ve kolay temizlenebilir olmasıyla mutfağınızda ve sofranızda güvenle kullanabileceğiniz bir üründür.
Kaşık oyunu Konya ve Antalya yörelerinde oynanan bir halk oyunudur. Kaşık oyununda oyuncuların elinde ritim aracı olarak tahta kaşık olur. Kaşık oyunu oynarken giyilen kıyafetler de oyuna özeldir.
Delikli kaşık ; Genel olarak sulu ve taneli bir yemeğin tanelerini suyundan ayırmaya yarar. Örneğin misafiriniz pilavın üzerine nohut taneleri istedi, delikli kaşıkla bunu kolaylıkla yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri