Kemerli burun, Afganistan, Dardistan, Pakistan ve Keşmir bölgelerinde yaşayan bazı etnik gruplarda en yaygın görülen burun tipidir ve Gandhara'daki (Üst Indus ve Kabil Nehri Vadilerini kapsayan bölge, günümüzde Kuzey Pakistan ve Keşmir bölgesi) Greko-Budist heykellerde bu burun tipine sıkça rastlanmaktadır.
Bu kısım kemik ve kıkırdak yapısından oluşmaktadır. Burundaki kemerin büyüklüğü kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Burundaki kemer oluşumundan dolayı burun uç kısmı da aşağıya doğru devam eder. Kemerli burun yapısını estetik açıdan sorunlu burun şekli olarak tanımlamak en doğrusudur.
Kemerli burun şekli doğuştan olabileceği gibi sonradan oluşan bir travma (kaza, darbe vb.) sonrası da gelişebilir. Ama ülkemiz geneline bakıldığında kemerli ve karakteristik burun yapılarına sık rastlandığını düşünürsek daha çok genetik kökenli olduğunu söyleyebiliriz.
Kemerli burunun nedenleri çeşitli olabilir ve genellikle genetik, anatomik veya travmatik faktörlere bağlıdır. Ailesel yatkınlık sonucu ortaya çıkabilir. Eğer ailenizde kemerli buruna sahip bireyler varsa, bu durum sizde de görülebilir.
Kemerli burun yapısı fiziki olarak dış görünüş bazında kişiyi olumsuz etkiler ve ciddi nefes alma problemlerine sebebiyet verebilir. Bu yapı ile meydana gelen hava yolundaki tıkanıklık hali kişinin rahat ve doğru nefes almasına engel olur.
İlgili 16 soru bulundu
Siyahi ırkta görülen bu burun, Kafkas ırkında görülen düz ve dışbükey burunlardan farklıdır. 1930'larda, Tswana ve Xhosa halklarında kemerli burun kızlar için bir güzellik göstergesi olarak kabul edilirdi.
Şekli bozuk olan burunlar için, kemerli burun denilir. Kemerli burunları olanlar, bundan dolayı çok fazla sıkıntı duyabilirler. Fakat bu duruma müdahale edilerek düzeltilebilmesi mümkündür. Kemerli burunun düzelebilmesi için, dışardan uygulama yapmak gerekir.
Burun şekli büyük oranda anne-babanın burun şekline, yani onlardan alınan genlere bağlı.
Her iki cinste de nasal büyüme ergenlik döneminde başlar. Kızlarda yine daha erken erkeklerde daha geç dönemde burunun büyümesi durur. Erkekler de burun büyümesi bazı kişilerde 25 yaşına kadar da devam edebilmektedir. Kadınlarda genellikle 16-18 yaşları arasında tamamlanır.
Burun yapısının gelişme yaşı kızlarda 16-17, erkeklerde ise 17-18 yaşları olabilir. Estetik için bu yaştan sonraki dönemler tercih edilmelidir.
Genelde çocukluktan itibaren gözlük kullananların burun yapısının değiştiğine dair bir inanış vardır. Her ne kadar gözlük burun yapısında geçici çöküklüklere neden olsa da bu kalıcı değildir.
Burnunda kemer bulunan veya fındık burunlu olarak nitelendirilen burna sahip kişilerin aynı gözlük yerine daha farklı güneş gözlüklerinden yana olması gerekiyor. Burun yapısına göre güneş gözlüğü özellikle kemeri bulunan kişilerde kalın çerçeveli ve kemeri ön plana çıkartmayacak modellere yönelmek mümkündür.
Burun yapısına masaj ile şekil verilmemektedir. Bazı durumlarda eğri burun yapısı için faydalı olabilmektedir.
Kemerli burun yapısına sahip olan kişiler burun görünümlerinden pek hoşnut olmadıkları için psikolojik yönden etkilenmeleri kaçınılmazdır. Ayrıca sağlık açısından da bir tehdit oluşturabilecek güce sahiptir ve kişinin nefes alıp vermesini zorlaştırmaktadır.
Erkeklerde burun sırtının düz, burnun dudakla yaptığı açının yaklaşık 90 derece olması doğal bir görünüm sağlarken, bayanlarda burun sırtının hafif kavisli burun ucunun hafif kalkık olması arzulanır.
Kemerli burna dolgu yapılırken burun ucu ya da burun kenarı dolgusu da yapılabilir. Birden fazla işlem aynı anda yapılarak burna daha estetik bir görünüm kazandırmak mümkündür. Kemerli görünümden kurtulmak için de burun dolgusu, ağrısız ve acısız bir yöntem olarak tercih edilebilir.
Kemerli burun ameliyatı olmak için kaç yaşında olmak gerekir? Kişinin 18 yaşına kadar gelişimi devam ettiği için burun yapısal olarak tamamlanmamış haldedir. Bu sebeple burun 18 yaşına kadar büyümeye devam edebilir. Bu sebeple kemerli burun estetiğinin 18 yaşından sonra yapılması uygun görülür.
Memelilerde burundan giren hava filtreden geçer, ısıtılır ve nemlendirilir. Alınan havanın süzülmesi, burun kılları ve mukus sayesinde gerçekleşir. Hava, kılcal damarlar yardımıyla ısıtılır. Havanın nemlendirilmesi ise mukus bezlerinin salgıları sayesinde olur.
Uluslararası Uzun Burun Yarışmasında 8,8 santimetrelik burnuyla "dünya burun şampiyonu" olarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Artvinli Mehmet Özyürek'e, Güney Kore'ye yayın yapan özel bir televizyon kanalı belgesel çekmeye başladı.
8. Boy. Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır. Uzun erkeklerin çocukları da genellikle uzun olur.
Asya burunlarının özelliklerinden biri nispeten düşük, düz ve geniş burun köprüsüdür, bu da burnunuzun kısa görünmesine neden olabilir.
Kalıtım, fiziksel ve psikolojik gen karakterlerinin ebeveynlerden çocuklara aktarılmasıdır. Kalıtım birimi olan genler aracılığıyla içgüdüsel davranışlar dahi kalıtsal yolla nesilden nesile nakledilir. Halk arasında “aynı annesi, babasına çekmiş” gibi tabirler aslında kalıtıma işaret eder.
Ameliyatsız burun kemeri görünümünü düzeltmek için hyarülonik asit ihtiva eden geçici dolgu işlemi ya da kök hücre enjeksiyonu içeren kalıcı dolgu uygulaması yapılabilir. Üstelik bu işlem acısız ve ağrısız olarak gerçekleştiriliyor.
Egzersizle veya aparatla büyük burunlar küçültülemez. Eğri burunlar düzeltilemez.
Masajlar burun kemiğini inceltemez, burun etini inceltemez, burun kemiğini şekillendiremez, burun etini şekillendiremez. Bu tür içeriklere itibar göstermeyiniz. Bir uzvu – organı küçültebilecek tek seçenek cerrahi girişimlerdir. Tıp biliminde etkisi kanıtlanmış herhangi bir burun küçültücü masaj yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri