Yaygın görülen ilk belirtisi ise kemiklerin ani ve kolay bir şekilde kırılmasıdır. Bu kırılma en ufak bir kaza veya yaralanma sırasında bile gerçekleşebilir. Kemiklerin kolay kırılmasıyla birlikte boyda kısalma, kamburluk ve şiddetli bel ve sırt ağrısı da kemik erimesi belirtileri arasındadır.
Kemik ağrısı: Kemik erimesi, kemiklerin zayıflamasıyla birlikte stres ve basınç nedeniyle sırt, boyun, bel gibi bölgelerde ağrıya neden olabilir. Özellikle omurga kemiklerindeki kırıklar, bu ağrıların en şiddetli olduğu durumlardan biridir.
Kemik erimesinin kesin olarak teşhis edilebilmesi için kemik yoğunluğu ölçümü yapılmalıdır. Bunun için günümüzde en sık başvurulan ve en güvenilir yöntem DEXA'dır. DEXA yöntemi ile kemik yoğunluğu kolay ve ağrısız bir şekilde ölçülebilirken hastalar yüksek miktarda radyasyona maruz kalmazlar.
Kemik erimesi olanlarda el bileği kemikleri, leğen kemiği ve diğer kemiklerde de kırıklara sık rastlanır.
Kemik erimesi olan hastalara en ektili yöntem hastaların bilgilendirilmesi ve bol istirahat etmesidir. Ağrılı dönemlerinde ağrı kesici kullanabilir. Kemik yıkımının azalması ve kemik yapımının artması için doktor tarafından verilen d vitamini ve kalsiyum içeren ilaçlar yaygın olarak kullanılmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Osteoporoz bilinen adıyla kemik erimesi, kemiğin içeriğindeki mineral yoğunluğunun azalması sonucunda kemiklerin zayıflaması ve kırılgan hale gelmesidir. Kemik erimesinin ilk belirtisi genellikle sırt ağrısıdır.
Bu durum genellikle yaşlı bireylerde görülse de her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Kemik erimesi olarak da adlandırılan osteoporoz kemiklerin zayıflamasına ve kırılmasına neden olur. Kırıklar özellikle kalça, omurga ve bilek bölgelerinde meydana gelir.
Halk arasında “kemik erimesi” olarak da bilinen ve kadınlarda daha sık görülen osteoporoz, önlem alınmaması durumunda kırıklara davetiye çıkarabiliyor. Osteoporoz nedeniyle en sık el bileği, omurga ve kalça kemiğinde kırıklar meydana geliyor.
Kemik Erimesi Ağrı Yapar Mı? Kesinlikle.
Ancak yaşla veya aşırı kullanımla kıkırdak yapı hasarlanabilir, beraberinde kas veya tendon gibi yumuşak dokular da zarar görebilir. Ayrıca özellikle kemik erimesi olanlarda büyük veya küçük yaralanmalara bağlı olarak kalça kemiğinde kırık veya çatlaklar olabilir. Tüm bunlar kalçada ağrıya yol açabilir.
Kemik ölçümü çok az miktarda Röntgen ışını kullanarak Osteoporozun (kemik erimesi) teşhisini sağlar. Osteoporoz kemikleri yavaş yavaş zayıflatan, kemik kırılganlığına yol açan bir hastalıktır. Omurga, el bileği ve kalça kırıklarına neden olur.
Yaklaşık 30 yaşına kadar kemiğin yeniden yapılmasına süreci devam eder. Otuz yaşında kemik yapısının ve kütlesinin en güçlü olduğu noktaya ulaşılır. Kırk yaş civarında, kemik kütlesi yavaş yavaş azalmaya başlar.
Kemik Erimesi (osteoporoz) Nasıl Teşhis Edilir? Çok basit olarak kan ve idrar ölçümü (Yüksek basınçlı Hplc) yapabilen bir takım biokimyasal markerleri ile değerlendirilir.
Bifosfonatlar: Osteoporozu önlemek ve tedavi etmek amacıyla en fazla tercih edilen ve en etkin ilaçlardır. Bu ilaçlar kemik kaybını çok azaltarak, kırık riskini azaltırlar.
Limonlu su, bol limonlu salata ve ev yapımı şekersiz limonata kemik sağlığınız için tercih edilebilir. Balık: Kemik erimesini önlemek için omega 3 açısından zengin olan yiyecekler tüketilmelidir. Omega 3 denildiğinde akıllara önce balık gelir. Balık tüketimi hem kalp sağlığını hem de kemik sağlığını destekler.
Özellikle kemik kırıklarının, genellikle ileri yaşta ortaya çıkan kemik erimesinin önlenmesi ve kemiklerin güçlendirilmesi için kalsiyum, magnezyum, potasyum, Vitamin D, omega-3 bakımından zengin besinler tüketilmesi gereklidir.
Kemik ağrısı neden olur, sorusunun yanıtı yaşla da ilgili olabilir. Özellikle ileri yaşlarda romatizmal hastalıklar kemik ağrısının yaygın sebepleri arasındadır. Aşırı hareket, fazla spor, yaralanmalar, burkulmalar, çatlaklar, kırıklar ve aşırı kilo alımı da ağrı nedenleri arasındadır.
Bu hastalıkta kemik kütlesindeki azalma nedeniyle kemik daha kırılgan bir hale gelmekte ve kırıkların oluşma riski artmaktadır. Kemik erimesi genellikle omurga, kalça ve el bileğinde kırıklara neden olmaktadır. Bununla birlikte diğer kemiklerde de kırıklar görülebilir.
Kemik erimesi günümüzde tedavi edilebilen bir hastalıktır. D vitamini takviyesinin yanı sıra oluşan kırıkların tedavisi, oluşabilecek kırıkların önlenmesi amacı ile birtakım ilaçla tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
- Fazla sodyum (tuz) içeren besinlerden kaçınmak gerekir. Sodyumun fazla alınması idrarla kalsiyum kaybını azaltır. Bu nedenle turşu, konserve gibi aşırı tuz içeren yiyeceklerden kaçınmak gerekir. - Fazla yağlı beslenmemek gerekir.
Kemik Erimesi Tedavisinde Kullanılan İlaçların Yan Etkileri Var Mıdır? Yan etkisi olmayan ilaç yoktur.
Kemik erimesi için Geriatri, Dahiliye, Endokrinoloji ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümlerine başvuru yapılabilir. 65 yaş ve üzeri kişilerin Geriatri bölümünde takip edilmesi daha bütüncül bir yaklaşım açısından faydalı olabilir.
Menopozla beraber hızla artan kemik erimesi sonucu sessiz omurga kırıklarıyla bel ağrıları, boyda kısalma ve kamburluk ortaya çıkar. Menopozdan sonra bir kadında boy 65 yaşına kadar ortalama 4 cm, 75 yaşına kadar 9 cm. kısalır.
Kas, kemik ve eklem sorunlarında, omurga ve diğer iskelet sistemini ilgilendiren ağrıların teşhis edilmesinde röntgen ve manyetik rezonans ( MR ), günümüzde halen en çok kullanılan teşhis yöntemleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri