Hastalılardan ve çeşitli zararlılardan kaynaklı olarak Muz ağaçlarınız meyve vermiyor olabilir. Bütün bu sorunların tek bir ortak tarafı vardır ki o da topraktır. topraklarımızın kötü olması, verdiğiniz gübreleri alamayacak kadar yorgun olması durumunda, bütün bu sorunlar ile karşılaşmak son derece normaldir.
Muzu ekeceğiniz toprağın yüksek besin değerleri olmasının yanında 6-7 arasında bir pH değerine sahip olması da gerekir. Toprağın 3 cm altına dikilen muz tohumları, her akşam sulanarak toprağın nemli kalarak ve ağacın hızlı bir şekilde yetiştirilmesi sağlanmalıdır. Çok sıcak günlerde 2 kere sulama yapabilirsiniz.
Muz, lif yapısı yüksek ve sağlıklı bir besin maddesidir. Sıcaklık ve yüksek nem oranına sahip olan bölgelerde yetiştirilmesi uygundur. Bu yüzden muz her iklimde yetiştirilemez. Türkiye'de ise muz yetiştiriciliği için ihtiyaç duyulan hava ve toprak koşulları bulunur.
Tüm bakımları yapılan muz ağacı dikiminden 6 ay sonrasında ilk meyvelerini vererek, sahiplerini mutlu edecektir.
Muz yetiştiriciliğinde sadece organik gübre uygulaması yeterli değildir. Ek olarak mineral gübre uygulaması da yapılmalıdır. Mineral gübre olarak özellikle Azot, Fosfor, Potasyum, Kalsiyum ve Magnezyum gübrelemesinin yapılması gereklidir.
İlgili 43 soru bulundu
Nemi seven bu bitki düzenli verilen suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle özellikle saksıda yetiştirilen muz ağaçlarının akşam saatlerinde sulanması ve toprağın sürekli nemli kalması sağlanmalıdır. Çok sıcak havalarda günde iki kere bile sulama gerekebilir. Kış aylarında ise sulamanın oldukça azaltılması gerekir.
Muzu ekeceğiniz toprak yüksek besin değerlerinin yanında 6-7 arasında bir pH değerine sahip olmalıdır. Toprağın 3 cm altına ekilen muz tohumları, her akşam sulanmalı ve toprağın nemli kalması sağlanmalıdır. Çok sıcak günlerde sulamayı 2'ye çıkarabilir, kış günlerinde ise kimi zaman sulama yapmayabilirsiniz.
Muz Kaç Derece Soğuğa Dayanıklıdır? Güneşi ve nemi çok fazla seven muz ağacı soğuklara ve donlara dayanıklı Japon muzu (Musa basjoo) -20C kadar olan kış soğuklarına dayanıklıdır fakat sadece toprak altı bölümü dayanabilir. Diğer türlerinin ise -2C derecede yaprakları ölmeye başlar.
Muz ağacı aylık 120-150 mm yağış miktarına ihtiyaç duyar. Nemden dolayı çok fazla terlediği içinde toprak kurudukça sulanmalı özellikle yaz aylarında düzenli damlama yöntemi ile yarım saat arayla sulanmalıdır.
Muz Tohumu Nedir? Muz tohumu muz bitkisinin dişi organlarında bulunan ve yeni bir muz bitkisinin meydana gelmesini sağlayan tanelere verilen isimdir. Muz Tohumu Nasıl Olur? Muz tohumu muzun içerisinde bulunan çekirdek gibi gözüken yapılardır.
"Muz ağacının ömrü 10 yıl. İlk dikimden 13 ay sonra ilk hasat yapılabiliyor. Bu ilk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılabiliyor.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Düzenli olarak haftada 2 veya 3 kez sulanması gerekir. Muz Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir? İklim şartlarına uygun şekilde özel olarak muz ağaçlarının bakımının yapılması gerekir. Bu kriterler yerine getirildiği takdirde muz ağaçları yaklaşık 5 yıl sonra muz vermeye başlar.
Gençleştirmede Muz ağacının budamaya karşı dayanma derecesi de göz önünde bulundurulur.Gençleştirme budamasında, ilk olarak kurumuş, sıklaşmış ve birbirine binmiş dallar kesilir. Geri kalan dallarda, kısaltma budaması yapılarak, ağacın tacı küçültülmüş ve yeniden kuvvetli sürgünlerin teşekkülü temin edilmiş olur.
Meyveleri olgunlaşmadan hasadı yapılan muz ağacı da birçok meyve ağacı gibi çiçek açar. Fakat muz ağacında 3 çeşit çiçek vardır. Meyve vereceği zaman yalancı gövdeden salkım şeklinde çiçek sapı ve tomurcuk çıkar. Meyveyi oluşturacak çiçekler brakte yapraklarının altındadır.
Muz ağacı diğer meyve ağaçlarından farklıdır. Muz tropik meyve iklimine ait bir meyvedir. Ömrü 10 yıl olup ilk dikilen fidandan yaklaşık 13 ay sonra hasat alınıp ilk dikilen ağacın yanından yeni bir ağaç çıkar ve eski ağaç kesilerek yeni ağaçtan her 8 ayda bir hasat yapılır.
Potasyum noksanlığında, uçlardan başlayarak yapraklar sararır, meyveleri şekilsiz olur, bir salkımda az sayıda parmak oluşumu olur. Verime ve kaliteye etki eder. Ca noksanlığında muz bitkisi önemli verim kaybına uğrar.
Yıl boyunca ortalama 26-27 derece sıcaklık ister. Ülkemizde muzlar ortalama 125-150 gün arasında hasada hazır hale geliyor.
Muz tropikal bir ortam hissi vermesi, oldukça hızlı büyümesi ve birçok çeşidinin bakıma fazla ihtiyacı olmaması sebebi ile mükemmel ev bitkileri haline gelmeye başlamıştır. Özellikle cüce çeşitleri 4 metreye kadar büyüyebilir.
Muz, sıcak, nemli ve ılıman iklimi seven bir meyvedir. Ayrıca tropikal iklimlerde de yetiştirilebilir. Muz yetiştiriciliğinde hava sıcaklığının 25-27 arası olması gerekir. Ayrıca nem miktarının da %60'ın altına inmemesi gerekir.
Muz ağacının ömrü 10 yıl olup ilk dikiminden 8-13 ay sonra ilk hasat yapılmaktadır. İlk hasattan sonra 8 ayda bir ürün hasadı yapılmaktadır. İlk diktiğimiz muz ağacının yanından yeni bir muz ağacı daha çıkar ve eski ağaç kesilir. Yeni çıkan muz ağacımızdan da 6 aylık bir dönem sonrasında hasat yapılır.
Hem meyve olarak hem de birçok tatlıda kullanılabildiği için market ve Pazar tezgahlarında her ay bulunabilir. Ancak doğal ve lezzetli muzları rahatlıkla kış aylarında tüketebilirsiniz. Ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart ayları en iyi kalitede muzları tüketebileceğiniz zamanlardır.
Plastik torbalar nemli olduğu için muzun daha çabuk çürümesine yol açar. Muzlar hemen tüketilmeyecekse kağıt poşete veya normal bir şekilde buzdolabının kapaklı bölmelerine konulabilir. Böylece saklama süresi artacaktır. Eğer muzların içinde çürüyenler varsa, bunu diğerlerinden ayırmanız gerekir.
Ülkemizde en önemli ve yaygın olan zararlılar nematotlardır. Nematotlar bitki özsuyunu emerek onun zayıflamasına sebep olurlar. Nematodlar genellikle yapraklarda sararma, gövdede yumuşama, bodurlaşma ve gelişme geriliği meydana getirirler.
Muz ağacı, özellikle kış aylarında, soğuk ya da çok rüzgarlı havalarda yaprak dökebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri