Özel iğneler kullanılarak kemik içine girilerek ilik enjektörlere çekilir. Belirli miktarda alınan ana-kök hücreler özel torbalarda, filtre edilerek bekletilmeden lösemi hastasına damar yoluyla verilir. Ana-kök hücrelerin çok çok az bir kısmı alındığından verici-donör için yapılan işlemin hiçbir sakıncası yoktur.
Bu nedenlerle hastaya bağışıklık sistemini destekleyici ilaçlar verilmektedir. Kemik iliği naklinin ortalama olarak 10. gününde vericinin hücreleri çoğalmaya başlamakta ve yatış süresi kemoterapi dahil olmak üzere yaklaşık 25-30 gün arasında olmaktadır.
Nakilden sonra tam iyileşmenin ne zaman olacağı hastadan hastaya değişmekle birlikte hastaların çoğu nakilden sonraki bir yılda iş ve okul hayatına dönebilecek duruma gelirler. Bazı hastalarda (özellikle de graft versus host hastalığı olanlarda) iyileşme süreci ve normal yaşama dönüş 2 veya daha fazla yıl sürebilir.
Ülkemizde TÜRKÖK 18 ile 50 yaş arasında, en az 50 kg ağırlığındaki her sağlıklı kişiyi kök hücre vericisi olarak kabul etmektedir. Gönüllü kemik iliği/kök hücre verici adaylarının bulaşıcı hastalık, bağışıklık sistemi hastalıklarına ve enfeksiyon hastalıklarına sahip olmaması gerekmektedir.
Ayrıştırılan kök hücreler dışında kalan kan kişiye geri verilir. Bu işlem 4-6 saat kadar sürer. Hastaya gereken kök hücrenin miktarına göre işlemin üst üste birkaç gün tekrar edilmesi gerekebilir. Otolog nakil olarak adlandırılan durumda periferik kök hücre vericisi hastanın kendisidir.
İlgili 38 soru bulundu
Taburcu: Nakil işleminden sonra tüm süreçler sorunsuz bir şekilde tamamlandığında, hasta taburcu olmaya hazır demektir. Bu süreç genelde 2-3 hafta sürmektedir. Taburcu işleminden sonra, hastanın durumunun bir süre daha takip edilmesi gerekmektedir.
Kemik iliği nakli hakkında, vericinin yapılan işlemden zarar göreceği gibi pek çok yanlış inanış bulunur. Karaciğer veya böbrek naklinden kaçınanlar olduğu gibi, bu yanlış bilgiler nedeniyle kemik iliğini vermek istemeyenlerde olur. Oysa işlemin vericiye bir zararı olmaz.
Kemik iliği Nakli SGK kapsamındaki hastalara ücretsiz yapılmaktadır. Kemik iliği, vücudumuzdaki uzun kemiklerin içinde, merkezde yer alan, yumuşak, süngerimsi dokudur.
Kemik iliğinden kök hücre toplama işlemi, genel anestezi altında ve ameliyathane koşullarında yapılıyor. Bu yöntemi çok fazla kullanmıyoruz. Sanırım insanların da en çok çekindiği ya da acı çekeceğini düşündüğü işlem bu oluyor. Ama bu işlem anestezi altında yapıldığı için hasta hiçbir ağrı, acı hissetmiyor.
Hasta bu esnada 1-2 saniye süreniç çekilmesi tarzında hafif bir acı veya ağrı hissedebilir. Uyuşturma işlemi yapıldığından hasta bu basamaklarda ağrı hissetmez ancak iğnenin ilerletilmesi esnasındaki bastırmaya bağlı bir basınç hissedebilir. İlik örneğinin alınmasının ardından aspirasyon iğnesi çıkarılır.
Örneğin, infeksiyonlar önemli engeldir. Ayrıca, kök hücre naklinden sonra az da olsa hastalık tekrar edebilmektedir (nüks).
Kuru baklagiller, yağlı tohumlar, rafine edilmemiş tahıl taneleri ve koyu yeşil yapraklı sebzeler önemli magnezyum kaynağıdır. Çinko: Sağlıklı kemik gelişimi için gereklidir. Çinko içeren besinler deniz ürünleri, kırmızı et, mantar, ceviz, badem, fındık, fasulye, bulgur ve bezelye olarak sıralanabilir.
Kök hücreler donörün kanından veya kemik iliğinden gelebilir. Nakil ekibi hastanın durumuna göre hangisinin daha iyi olduğuna karar verir. Başka bir tür allojenik nakil, göbek kordonlarındaki kök hücreleri kullanır (kordon kanı nakli).
Verici, genellikle ertesi gün kan tetkikleri yapıldıktan sonra taburcu edilir.
Kemik iliği biyopsisinin patoloji sonuçları genellikle 1 hafta – 10 gün içinde belli olmaktadır.
Hastalık kemik ağrıları, tekrarlayan enfeksiyonlar, böbrek sorunları, halsizlik, kilo kaybı gibi belirti ve bulgularla seyreder. Belirtileri kontrol altına almaya yönelik çeşitli ilaçlar kullanılsa da tam iyileşme sağlayan bir tedavisi yoktur.
Kemik iliği biyopsisi
Örneğin bir lösemi hastalığında lösemili hücreler sonradan biribirinden ayrılıp muayene edilemeyecek şekilde biribirine yapışabilirler. Böyle durumlarda daha emin bir tanıya varabilmek için kemik iliği biyopsisi metodu uygulanır.
Kemik iliği kanseri tek bir kanseri işaret etmemektedir. Akut lösemiler ve kronik lösemiler olmak iki ana başlık altında kemik iliği kanserleri değerlendirilebilir. Lösemilerin dışında Multipl Myelom da bir kemik iliği kanseridir.
NASIL KEMİK İLİĞİ ALINIR? Toplama işlemi ameliyathane koşullarında genel anestezi altında uyutularak yapılır. Özel iğneler kullanılarak kemik içine girilerek ilik enjektörlere çekilir. Belirli miktarda alınan ana-kök hücreler özel torbalarda, filtre edilerek bekletilmeden lösemi hastasına damar yoluyla verilir.
Kişiden alınan küçük bir parça dokunun laboratuvarda 3 seanslık çoğaltımı ile her seans ortalama 30 milyonluk, toplamda 90-100 milyonluk hücre çoğaltımıyla uygulanır. 3 seanslık kök hücre tedavisi için fiyatımız 65.000 tl yerine kampanyada 61.000 TL'dir.
Kemik iliğinde bulunan kök hücreler (stem cell) kan yapımında aktif görev alır. Bunlar vücudun ihtiyacına göre kırmızı kan hücrelerini (alyuvarlar), beyaz kan hücrelerini (akyuvarlar) ve kan pulcuklarını üretir. Kök hücrelerin kendini çoğaltma ve kopyalama özelliği vardır.
Kısaca; 1800 prim günü ve 10 yıl sigortalılık süresine sahip olmanız emeklilik için yeterli olacaktır. Eğer bir başkasının bakımına muhtaç olacak durumda bir malullük var ise 10 yıl şartı gerekmemektedir. - Kemik iliği nakli hariç tüm organ nakilli hastaları, tüm kanser hastalarına koşulsuz maluliyet hakkı veriliyor.
Kemik İliği/Kök Hücre Nakli Çeşitleri Nelerdir? Nakil hastanın kendisinden alınan kemik iliği/kök hücrelerin kendisine verilmesi şeklinde yapılır ise otolog, başkasının kemik iliği/kök hücreleri alınarak hastaya verilir ise allojeneik nakil olarak isimlendirilir.
Kan hücrelerinin büyük kısmı bazı kemiklerin içindeki boşluklarda bulunan ve süngerimsi bir yapıya sahip olan kemik iliği tarafından üretilir. Kemik iliği nakli bazı kan ve kemik hastalıkları ile bazı kanser türlerinin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bir insanın kan grubu kemik iliği nakli sonrası değişebilir.
Kemik iliğinin yeni kan hücreleri üretme süresinin anormalleşmesi sonucunda, kemik iliğinde bulunan hücrelerin olgun hale gelmesi güçleşir. Genellikle ileri yaşlarda görülen bu hastalık lökosit azlığı ve trombosit azlığına yol açarak kansızlık meydana getirir. Hastalık lösemiye dönüşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri