Kemikler kanını iyice saldıktan sonra geniş bir tencereye koyun. En kısık ateşte 3-4 saat kaynatın.
En az 4 saat, tercihen 8-12 saat arasında en kısık ateşte ve en küçük ocak gözünde pişmeye bırakın. Ne kadar uzun süre pişirirseniz, o kadar besleyici olacak ve kolajen daha çok çözülebilir hale gelecektir.
İlikli kemiği 4-5 saat kaynatmamız en doğrusudur, ilave edeceğimiz baharat ve sebzeleri ise kaynatma aşamasının son 1 saatinde ekleyebiliriz.
Düdüklü tencere yerine normal tencere kullanacaksanız, etlerin yarısına kadar su koymanız gerekmektedir. Pişirme sürenizde 60-70 dakika kadar olacaktır. Düdüklü tencerede kemikli et yemeğini servis tabaklarına alıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz.
Geniş bir kap içerisine, kemiklerinizin üzerini geçecek şekilde su doldurun, bekleme suyuna bir çay bardağı sirkenizi de ekleyip 1 saat kadar suda kalmalarını sağlayın. Kemikleri süzerek düdüklü ya da geniş bir tencerenize alarak kaynatmaya başlayın. Geniş olmasına özellikle dikkat edin hafif köpürmeler olacaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Kemiklerin üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve 1 kaşık sirke ekleyerek ocağa alalım. Kaynamaya yakın ocağı kısarak kısık ateşte mümkün olduğunca yavaş bir şekilde kaynamasını sağlayalım. Püf noktası: kemikler fokur fokur kaynamayacak sadece hafif bir hava kabarcığı çıkacak. Videoda görebilirsiniz.
Kemik suyu bozulduğunda, ekşi ve ağır bir koku yayar. Eğer ağır ve kötü bir koku alıyorsanız, kemik suyunu kesinlikle tüketmeyin. Kemik suyunun bozulma işaretlerinden biri de rengidir. Olduğundan farklı bir renkte görünüyorsa, kemik suyunu tüketmeyin.
Eğer kemikli ya da büyükçe bir etiniz varsa suyu ekleyip ocağın üzerine aldıktan sonra ara ara kontrol ederek 1 - 1,5 saat arasında pişirin. Pişirirken üzerinde oluşan tortuları kaşık yardımıyla alın.
Düdüklü tencere içindeki kemikli et 30 dakika piştiğinde lokum kıvamını elde edebilirsiniz.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Kırıkların kaynama süresi hastanın yaşı, kırık tipi ve kırılan kemiğin yerine göre değişiklik gösterir. Kırıkların kaynaması erişkinlerde ortalama 6-16 hafta, çocuklarda ise 3-6 haftadır.
Kemik suyunun uzun süre ve düşük ısılarda pişirilmesi gerekmektedir. Kemik suyu yaklaşık 15 saat kadar kaynatılır. Bu kadar uzun süre pişirilmesi sonucunda kemikteki vitamin ve minarelerin tümü suya geçer ve kolajen, prolin, glutamin gibi vücut için oldukça değerli amino asitler ortaya çıkmış olur.
Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir. Bazı durumlarda ise kırık kemik kaynama gerçekleşmediği için iyileşemez.
Genellikle bu yeşilliğin ana sebebi kemiğin içerdiği bakırdır. Yeşil renk alan kemik suyunu tüketmek tamamen güvenlidir.
Kemiklerin üstünü örtecek ve birkaç parmak üstüne çıkacak kadar su koyabilirsiniz. Pişirme esnasında tencereye soğuk veya sıcak su eklememelisiniz. Ama pişirmeye başlamadan, tat vermesi için suya bir aze baharat demeti veya karabiber ekleyebilirsiniz.
Kemik suyu kilo aldırır mı, sorusunun cevabı ise oldukça iç açıcı. Doyurucu bir gıda olduğu için ve kalori miktarının çoğu proteinlerden oluştuğu için zayıflamanıza bile yardımcı olabilir.
Tencereyi ocağa koyun, hafifçe ısınınca içerisine kemikli etleri alın. 2. Karıştırmadan kıpırdatmadan bir süre ancak çok fazla kızarmaya başladığında diğer taraflarını çevirerek mühürleyin. 3. Tuz ve karabiberi ekleyin.
Eğer etleri sebzeyle pişirmek için, kemikli etleri pişirmeye başladıktan yirmi dakika kadar sonra sebzeler içerisine atılır ve tuz atılır. Et haşlanırken başta atılan tuz eti sertleştirir, et piştikten sonra sunulmadan evvel atılan tuz da işlemez ve tadını iyileştirmez.
Tencereye sıvı yağı koyalım üzerine parça etlerimizi koyup arkalı önlü 3'er dk. Kızartalım. Bu işleme mühürleme diyoruz. Amaç etin içindeki lezzeti hapsetmek etleri mühürledikten sonra üzerini 1 parmak geçecek kadar kaynar su koyalım ve pişmeye bırakalım.
Üstüne tuz, karabiber, kırmızı toz biber ve bir limon suyunu ilave ediyoruz ve son olarak malzememizin üzerini iki parmak aşacak kadar kaynamış suyumuzu koyup kapağını kapatıyoruz.
Haşlama (Düdüklüde) Tarifi Nasıl Yapılır? Eti az bir yağla ile bir iki çevirelim, hafif kızarık olsun. Düdüklüyü kapatıp 25 dakika kadar pişirelim.
Ön haşlama yöntemidir. Etleri soğuk suya koyup, kaynayana kadar ısıtma ve daha sonra soğuk sudan geçirip suyunu süzme tekniğidir. Ağır ateşte kaynamaya bırakılan etin üzerinde biriken köpükler temizlenir. Kaynadıktan hemen sonra tencereden çıkarılır.
Kaliteli bir kemik suyu jel kıvamında olandır. Bunu sağlamak için tencereye konulan kemik miktarının su oranından fazla olması ve 24 saat kısık ateşte kaynaması gerekir. Bu şekilde yapılmayan kemik suları jelleşmez, jelleşmemenin başlıca sebebi, kemiğe kaynatılırken suyun fazla eklenmesidir.
İkinci yöntemse kemikleri doğrudan bir tencereye alıp üzerini 2 parmak kadar geçecek suyla kaynatmak ve kaynatılan bu ilk suyu dökmek.
Yemeklere katılması haricinde tek başına direkt içilerek tüketilebilmektedir. Tek başına içilirken karabiber gibi baharatlarla tatlandırılarak da tüketilebilmektedir. Güçlü bağışıklık sistemi ve sağlıklı bir cilt için mutlaka düzenli olarak ilikli kemik suyu tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri