Dana ciğerini iyi pişirmek için pişme öncesinde ciğerin biraz sirke ve tuzla bekletilmesi tavsiye edilir. Bu iki malzeme ciğerin daha yumuşak pişmesini sağlar.
Arnavut ciğeri gibi ciğer sote tariflerinde pişirilme süresi 20-25 dakikayı kesinlikle aşmamalıdır. Ciğer kavurmada ise pişirme süresi daha da azdır, 12-15 dakika arası yeterli olacaktır. Her iki teknikte de daha yumuşak olması için ciğeri tavaya attıktan sonraki ilk 5 dakika kapağını hiç açmadan pişirmelisiniz.
Ciğerin temizliği de lezzeti için çok önemlidir. Geleneksel yöntemde ciğer uzun süre suda bekletilerek temizlenir ancak bu yanlış bir işlemdir. Bu ciğerinizin lezzetini kaybetmesine ve pişince sertleşmesine neden olur. Bunun yerine ciğerinizi akan suda yıkayarak temizlemelisiniz.
Ciğeri kesinlikle yıkamayın. Sertleşmesine neden olur. Derin bir kapa alıp, soda ve sütü dökelim. 30 dakika kadar, ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletelim.
Süzülen ciğerleri orta boy yayvan bir kaba koyun. Ciğerlerin üzerine 6 yemek kaşığı zeytinyağ, damak tadınıza göre tuz ve kimyon koyun. Ardından damak tadınıza göre kekik, kırmızı pul biber ve isteğe bağlı olarak yarım su bardağı kadar süt ekleyin. Tüm malzemeyi eliniz ile güzelce harmanlayın.
İlgili 17 soru bulundu
Dana ciğerini iyi pişirmek için pişme öncesinde ciğerin biraz sirke ve tuzla bekletilmesi tavsiye edilir. Bu iki malzeme ciğerin daha yumuşak pişmesini sağlar.
Zeytinyağını derince bir tavaya alın ve ince doğranmış soğanı pembeleşene dek kavurun. Kavrulmuş soğana doğranmış ciğerleri ekleyin ve kapağını kapatıp, kısık ateşte 20 dakika kadar pişmeye bırakın. Ardından baharatlarını ekleyin ve biraz karıştırdıktan sonra 10 dakika daha kapağı kapalı olarak pişmeye bırakın.
Yapılışı: Ciğerin zarı ve sinirleri, temizlenip kesme şeker büyüklüğünde doğranır.(bu işlemi kasabınızda yapabilir).Soğuk su ile yıkanıp süzülür. Tavaya sıvıyağ ve margarin konur. Ciğer ilave edilir.Sirke,tuz ilave edilip tavanın kapağı kapalı bir şekilde ciğer suyunu salıp çekene kadar kısık ateşte kavrulur.
Ciğeri geniş bir kapta sütü dökerek 1-2 saat bekletelim (2 saat beklemesi daha iyi olacaktır :) ) Ciğerin süt ile terbiyelenmesi kanın ciğerden temizlenmesini ve koku yapmamasını sağlarken, daha çok yumuşaklık, lezzet katıyor.
- Buzdolabı poşetine düzgün bir şekilde koyduğunuz ciğerlerin üzerine biraz bastırın ve poşetin içindeki havayı iyice çıkartınız. - Taze olarak almış olduğunuz ciğerler buzdolabının içerisinde en fazla 2 ila 3 gün boyunca ve derin dondurucunun içerisinde de en fazla 2 ay boyunca sağlıklı bir şekilde saklanabilir.
Bu arada karbonat, dışını kıtır ciğeri de daha lezzetli yapar. Karıştırılacak unun içine hafiften kimyon, karabiber, pul biber katılırsa size yılların ciğercisi gözüyle bakarlar.
Orta ateşte, yapışmaz tavaya ciğerleri koyuyoruz varsa kuyruk yağı + iki yemek kaşığı kadar) küçük küçük doğrayıp, suyunu salıp, çekene kadar güzelce pişiriyoruz,. Sıvı yağını koyup 2-3 dakika soteliyoruz tuz, pulbiber ve kimyon koyup karıştırıyoruz ocağı kapatıyoruz.
Ciğeri kasaptan alırken zarını soydurup alın çünkü lezzeti ve yumuşaklığı için bu çok önemli. Ciğer kuşbaşı doğranır ve yıkanır. Yapışmayan bir tencereye alınır. Suyu az kalana kadar orta ateşte pişirilir.
Ciğerin yumuşacık pişmesi için zarının temizlenmiş olması gerekir. Kasaptan alırken zarının sıyrılıp, küp küp kesilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Ciğer fazla pişerse sertleşir, bu sebeple çok uzun pişirmemek gerekir.
Bol yağda pişirmek şart, aksi halde tavaya yapışacaktır. Aynı zamanda yağın kızgın olması gerekir. Ciğerin lezzetini artırmak için ciğeri kızarttığınız yağdan bir miktar alın ve içinde isteğiniz miktarda pul biber kavurun ve kızarttığınız ciğerlerin üstünde gezdirin.
Lezzetli bir ciğer sote için ciğeri iyi temizlemeye özen gösterin. Ciğeri temizlerken, uzun süre suda bekletmek size iyi temizlenmiş hissettiriyor olabilir ama bu ciğerin lezzeti için tamamen yanlış. Uzun süre suda bekleyen ciğer hem lezzetini kaybeder hem de piştikten sonra sertleşebilir.
Semirtme adı verilen, hayvanların yağ depolamasını dış etkenlerle çoğaltma yöntemi, birkaç ülkede yasal olmayan koşullarda gerçekleşmekteydi. Bu sebeple kaz ciğeri üretimi birçok ülkede yasaklanmıştır.
derince bir kaba sütü yağı 1 limonun suyunu karbonatı biberi tuzu koyup iyice karıştıracağız. bu ciğerimizin terbiyesini oluşturacak. çiğerleri tane tane bu karışımın içine atıp elimizle bir iki seferde karıştıracağız ki sos ciğerlerin her kısmına iyice dağılsın.
Püf noktaları:
Enine kesilen ve kalın olarak kesilip pişirilen ciğer, Arnavut ciğeri olmayacaktır. -Kızgın yağın içerisine atılması gerekir. -Kızgın yağın içerisinde en fazla 3 dk beklemesi gerekir. 3 dakikanın sonunda muhakkak yağın içinden alınması gerekir. Aksi takdirde sertleşecektir.
Ben kuzu ciğeri kullandığım için suyunu çektiğinde ciğerim pişmeye yaklaştı. Eğer dana ciğeri kullanırsanız suyunu çektikten sonra üzerine yarım su bardağı kadar daha kaynar su dökebilirsiniz.
Ciğer sotenize kavurma sürecinde damak tadınıza uygun olarak domates, yeşil biber, kırmızı biber ve sarımsak gibi malzemelerde ekleyebilirsiniz.
Doğranmış ciğerler unlanmak üzere bir kaba boşaltılır. Un, tuz ve bir çay kaşığı karbonat karıştırılıp ciğerin üzerine serpilir. Arnavut ciğere neden karbonat konur? Karbonat ciğer yapımı püf noktalarındandır, lezzetini arttırırken dışının kıtır, içinin yumuşak olmasına katkıda bulunur.
Kekik, Kimyon, Nane, Beyaz Karabiber, Tatlı Toz Biber, Tuz.
Ciğer sote yanına ne gider? sorusunun en lezzetli yanıtı çoğunluğa göre pirinç pilavıdır. Ciğer sote ortasına kapatılan bir kase pilav görünümü ise mideleri kazandıracak kadar güzel.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri