Kemik suyu tüketirken içerisine zencefil, zerdeçal, taze nane, limon olmak üzere taze baharatlar ekleyebilir, damak tadınıza göre çeşnilendirebilirsiniz.
Kemiklerin üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ve 1 kaşık sirke ekleyerek ocağa alalım. Kaynamaya yakın ocağı kısarak kısık ateşte mümkün olduğunca yavaş bir şekilde kaynamasını sağlayalım. Püf noktası: kemikler fokur fokur kaynamayacak sadece hafif bir hava kabarcığı çıkacak. Videoda görebilirsiniz.
Sürekli buharlaşan su geride çeşitli kimyasalları bırakır. Kesinlikle saf su veya filtre su kullanın. Elma sirkesi burada çok önemli. Elma sirkesindeki asitler kemikteki mineralleri çözüyor. 8 litrelik tencereye tavuk kemiği ise 1-2 çorba kaşığı, dana kemiği ise 1 çay bardağı sirke koymak şart.
Kemik suyu bozulduğunda, ekşi ve ağır bir koku yayar. Eğer ağır ve kötü bir koku alıyorsanız, kemik suyunu kesinlikle tüketmeyin. Kemik suyunun bozulma işaretlerinden biri de rengidir. Olduğundan farklı bir renkte görünüyorsa, kemik suyunu tüketmeyin.
İlgili 17 soru bulundu
Ocaktan alınca uzun uzun süzün. Dolapta 12 saat bekletip üstündeki yağ tabakasını alıp atın (çünkü toksinler orada birikiyor). Hayvanın sağlıklı koşullarda beslendiğinden eminseniz yağın bir miktarını da tutabilirsiniz.
Kaliteli bir kemik suyu jel kıvamında olandır. Bunu sağlamak için tencereye konulan kemik miktarının su oranından fazla olması ve 24 saat kısık ateşte kaynaması gerekir. Bu şekilde yapılmayan kemik suları jelleşmez, jelleşmemenin başlıca sebebi, kemiğe kaynatılırken suyun fazla eklenmesidir.
Kemiklerin kan ve tortusunu suya bırakması için 2 saat kadar tuzlu su içinde bekletin. Daha sonra kemiklerin suyunu süzüp, derin bir tencere içine koyun. Kemiklerin üzerine 3 litre soğuk su dökün.
Kemikler kanını iyice saldıktan sonra geniş bir tencereye koyun. En kısık ateşte 3-4 saat kaynatın. Kemikleri suda dinlendirerek temizlediğiniz için, kaynarken üst tabakada biriken köpükleri almanıza gerek yok. En az 3-4 saat kaynatmaya devam edin.
Kemik suyunda; protein, A vitamini, B12 vitamini, E vitamini, demir ve fosfor bulunur.
İkinci yöntemse kemikleri doğrudan bir tencereye alıp üzerini 2 parmak kadar geçecek suyla kaynatmak ve kaynatılan bu ilk suyu dökmek.
6 saatin ardından etleri ve ilikleri kemiklerden ayırıyoruz. Suyun içine tekrar kemikleri koyup, bir bardak sirke ekliyoruz. Kaynamaya başladığında mum alevinde bu kez 18 saat kaynatıyoruz. 18 saatin sonunda kemik suyumuz hazır.
Sağlıklı kemik suyu yapımında hayvanın incik ve kaval kemiklerini kullanmalıyız. Bu kemik ayağın dizden ayak bileklerine kadar uzanan kısmıdır. Hayvanın tüm ağırlığını çeken bu kemikler en yoğun iliğin olduğu kemiklerdir. Bu da önemli kollajen kaynağıdır.
Kemik suyu çok fazla tüketilmediği sürece zararı yoktur. Fakat aşırı şekilde kemik suyu içmek, kalp damarlarının sağlığını ciddi bir derecede etkiler. Erken yaşta kolesterol hastalıklarına yol açar. Bu yüzden her gün kemik suyu içmek size yarardan çok zarar verecektir.
Kemik suyu bol miktarda kolesterol içeren bir besindir. Bu yüzden kolesterolü yüksek kişilerin tüketmesi tavsiye edilmez. Aşırı tüketildiğinde, içerisindeki yağ oranı sebebiyle kalp ve damar tıkanıklarına sebep olabilir. Kalp ve damar hastalıkları riski taşıyorsanız kontrollü tüketmeniz gerekir.
-Toplam 1 aylık kürünüzde her gün içtiğiniz ilikli kemik suyunun 17. günde bedeninizde değişimi ve faydasını göreceksiniz. -Yemeklerinize su katmak yerine kemik suyu ilave etmeniz çok daha sağlık ve lezzet katacaktır. - Çocuklarınız için haftada bir gün yarım çay bardağı içirebilirsiniz.
-İlikleri ve etleri alınmış kemiklerin olduğu tencereyi temiz su ile doldurarak içine tuz, tane karabiber, defne yaprağı ve sirke ekleyip tekrar altını açıp kaynamaya bırakın. -Bu aşamada içine isteğe bağlı olarak farklı baharatlar ve sarımsak, soğan ekleyebilirsiniz.
İlikli kemiği 4-5 saat kaynatmamız en doğrusudur, ilave edeceğimiz baharat ve sebzeleri ise kaynatma aşamasının son 1 saatinde ekleyebiliriz.
Bebeklere verilen kemik suyu kaç saat kaynamalı sorusunun cevabı ise en az 12 saattir. 12 saat içerisinde pişirme sıcaklığı hep aynı seviyede olmalı, azaltılıp artırılmamalıdır.
Kemik suyunu ocakta, yavaş pişiricilerde ya da (kokudan kaçınmak için) balkonda elektrikli ısıtıcılarda yapabilirsiniz. Bu arada çok kısık ateşte piştiği için buharlaşması çok az oluyor. Bu da su kaybının minimumda kalmasını sağlıyor. Yani kaynadıkça suyunun bitme ihtimali yok.
Kemik suyunu porsiyonluk kaplara alıp dondurucuda saklamak ve ihtiyacınız olduğu zaman kullanmanız mümkün. Dana kemiğini önce yıkayın, sonra su dolu bir kase içinde bekletin. Suda bekletme işlemini kemik üzerindeki kan ve pıhtıların bu suya geçmesi ve hazırlayacağımız kemik suyunun berrak olması için yapıyoruz.
Kaliteli bir kemik suyu jel kıvamında olandır. ateşte kaynaması gerekir. suyun fazla eklenmesidir.
Kemik suyunu hazırlarken içerisine soğan, sarımsak, zerdeçal, karabiber, tuz ve defne yaprağı gibi malzemeler ekleyerek çeşitlendirebilirsiniz. Böylece hem lezzet açısından daha kolay tüketebilir hem de besleyici değerini artırmış olursunuz.
Gıdanın saldığı bu gaz kavanoz kapağına bir basınç uygular ve kapağın dışarı doğru şişmesine neden olur. Kavanoz kapağının şişmesi durumunda sana ilikli kemik suyunun bozulduğunu anlayabilirsiniz. Bu durumlarda gıdayı tüketmemeniz gerekmektedir.
- İlikli kemikleri önce 1-1.5 saat kadar fırınlayarak içindeki iliklerin kendini bırakarak ortaya çıkmasını sağlayın. - Ardından soğuk suya koyup ev yapımı organik elma sirkesi de ekleyerek pişirme işlemine başlayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri