Kızgınlık dönemi üç şekilde sonlanır; erkek kedi ile çiftleşme, Ovarioshistorektomi (kısırlaştırma operasyonu), anöstrus'un (kızgınlık sezonu dışı dönem)gelmesi. Eğer kediniz kızgınlık dönemi sırasında bir erkek kedi ile çiftleşir ve gebe kalırsa östrus dönemi bittikten sonra tekrar kızgınlık dönemine girmeyecektir.
Kedi kızgınlık dönemi ortalama olarak 6 gün sürer. Elbette bu süre kediden kediye göre değişiklik gösterebilir. Kediler bu dönemde çiftleştikleri takdirde ortalama kızgınlık süresi 9 güne kadar artar.
Kedilerin çiftleşmesi nasıl anlaşılır gibi sorulara cevap olarak en net cevap aslında erkek kedinin dişi kedinin ensesini ısırmasıdır. Çiftleşme sona erdiğinde ise erkek kediler genellikle dişi kedileri hemen bırakmazlar. Bunun nedeni ise dişi kedilerin onlara karşı bir hamle yapmasından korkmalarıdır.
Erkek kediler çiftleştikten sonra bulunduğu ortamı terk ederken dişi kedilerde çiftleşme belirtileri fark edilebilir. Dişi kediler çiftleştikten sonra yerde yuvarlanır, kendilerini temizlemeye çalışır ve bulunduğu yerden başka bir yere giderek yatabilir. Bu erkek kedinin kokusunu yok etmek içindir.
İsteniyorsa, çiftleşme mevsiminin bitiminde kedi kısırlaştırılabilir. Kızgınlığı hormon tedavileri ile de önlemek mümkündür. Bir başka çare olarak hayvana doğum kontrol hapı verilebilir. Hormon ilaçları ile kızgınlık dönemi tümüyle önlenebildiği gibi ertelenebilir de örneğin, kedi bir yarışmaya katılacak ise.
İlgili 16 soru bulundu
Dişi kediler östrus döneminin herhangi bir gününde çiftleşebilir ve çiftleşme sonunda gebelik meydana gelecektir. Kedilerde gebelik süresi 58-62 gündür. Kedilerde bir doğumda yavru sayısı genellikle 1-5 arasında değişir.
Tüm memeli canlılarda olduğu gibi kedilerin de hamile olduğunun en net işareti kedinin karnının büyümesidir. İlk iki hafta kedinizin karnının büyüdüğünü görmeniz ise çok zordur. Ama iki haftadan sonra dikkatli bir kedi sahibi kedisinin karın bölgesinde kilo alımına benzer bir genişleme olduğunu görür.
Kedi çiftleşmesi konusunda dişi kedilere yöneldiğimizde hareketliliğin artması, eşyalara sürtünmeler, kuyruk kaldırma ve acı çekiyor gibi miyavlamalar görülebilir. Çiftleşme istediklerinde erkek kediler idrar kokusu ile etkileme yaparken dişi kedilerde bizim fark etmediğimiz kokular yayar etrafa.
Kızgınlık dönemi üç şekilde sonlanır; erkek kedi ile çiftleşme, Ovarioshistorektomi (kısırlaştırma operasyonu), anöstrus'un (kızgınlık sezonu dışı dönem)gelmesi. Eğer kediniz kızgınlık dönemi sırasında bir erkek kedi ile çiftleşir ve gebe kalırsa östrus dönemi bittikten sonra tekrar kızgınlık dönemine girmeyecektir.
Kedi Çiftleşmesi Ne Kadar Sürer? Az önce de belirtildiği gibi kedilerin çiftleşmesi saniyeler içerisinde sona ermekte ancak birden çok defa tekrarlanabilmektedir. Dişi, yaşam koşullarına bağlı olarak, birden fazla erkekle de çiftleşebilir.
Dişi kedilerde kızgınlık döneminin ortalama 7 gün sürdüğünü, yine bu zaman aralığının kediden kediye göre değişmekte olduğunu ve genellikle 1 – 21 gün arasında sürdüğünü söyleyebiliriz.
Dişi Kediler Çiftleştikten Sonra Neden Yuvarlanır? Çiftleşme bittikten sonra dişi kediniz yuvarlanmaya başlar ve pozisyon değiştirerek sırt, genital bölgesini yalamaya başlarlar. Tam olarak sebebi bilinmeyen bu davranışların, yumurtalama nedeni ile hormonal bir tepki verildiği tahmin edilmektedir.
Kediler, çiftleşme sonrası ilk 24 saat içinde gebe kalırlar. Gebeliğin ikinci haftasında her şeyin yolunda olup olmadığı kontrol etmek için kedinizin veteriner hekim muayenesini mutlaka yaptırmanız gerekir.
Kızgınlık dönemine giren dişi kediler bu süreçte huzursuz ve gergin olabilirler. Dişi kedinizi sakinleştirmek adına oyuncak ve aktivitelerle dikkatini dağıtabilirsiniz. Bu dönemde ekstra sevgi ve ilgi göstererek rahatlamasını sağlayabilir, onunla daha fazla zaman geçirerek sevginizi hissetmesini sağlayabilirsiniz.
İlk gösterge, kızgınlık döngüsünün sona ermesi olabilir. Bir diğer erken belirti, kedinizin meme uçlarının şişerek daha koyu, kırmızı bir renk alması olacaktır. Gebe bir kedi aynı zamanda daha fazla yiyecek ve muhtemelen 'sabah rahatsızlığı' belirtileri gösterecektir.
Kızgınlık döneminde kediler daha sevecen olabilir. Mobilyalar, duvarlar, sevdiğiniz insanlar onların sürtünme yerleri olabilir. Özellikle bu dönemde arka ayaklarıyla sürünürler, arka ayakları ile kuyruğunu kaldırarak sık sık çiftleşme durumu sergileyebilir.
Her 2-3 kızgınlıkta bir çiftleşmesi en doğrusu olsa da maalesef ömrü boyunca da bu mümkün değildir. Bu sebeple bu hastalıkların çoğuna sebep olan rahim ve yumurtalık daha hiç kızgınlığa girmeden kısırlaştırma operasyonu ile alınır. Bu sayede ileri yaşlarda böyle problemleri yaşama ihtimali %5 altına düşmüş olur.
Yılda ortalama 3-4 defa kızgınlığa girerler. Bu dönem çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülür. Kızgınlık süresi birkaç gün ile birkaç hafta kadar sürebilir. Kızgınlık dönemi üreme ve çiftleşme isteğinin olduğu dönemdir.
Hemen cevap verelim. Hayır!.. Kediler kızgınlık dönmelerinde acı çekmezler. Kedilerin kızgınlık dönemine girmeleri onların normal döngüsüdür ve kızgınlıktayken bağırır gibi değişik sesler çıkartmaları, aşırı hareketli olmaları, dışarı çıkma istekleri de çok normaldir.
Kızgınlık döneminde kediniz daha sevecen olabilir; mobilyalara, duvarlara ve sevdiği insanlara sürünebilir. Muhtemelen özellikle arka ayaklarıyla sürünecektir ve arka ayakları ile kuyruğunu kaldırarak sık sık çiftleşme durumu sergileyebilir.
Kedilerin hamilelik süresi, ortalama 63 – 67 gün arasıdır; yani yaklaşık 2 ay bir hafta kadar. Bu süre bazen 72 güne kadar uzayabilir. Ancak bir kedinin hangi gün hamile kaldığını tam olarak bilmek güçtür. Bunun cevabını kısmen veteriner hekiminiz verebileceği gibi onun söyleyeceği rakamlar da tahmini olacaktır.
2 ay yani yaklaşık 60-70 gün arasında doğum yaparlar. Kedilerin doğum yapabilmesi için 6 ile 9 ay boyunca beklenmesi gerekir. Çünkü kedilerin vücut gelişimi bu aylarda tamamlanıyor. Kedilerin kızgınlık dönemleri vardır.
Bu durum genellikle kızgınlık döneminin başlangıcında hamile kalan kedilerde sürecin 20-25 gün kadar devam ettiği durumlarda yaşanır. Ancak kedigillerde hamilelik döneminde kızgınlığa girme ve tekrar çiftleşme gerçekleşebilir.
Çiftleşme gün boyu birden fazla kere gerçekleşebilir. Çiftleşme ve döllenme arasında geçen zaman 24 saati bulabilir. Çiftleşmenin ardından dişi kediden uzaklaşan erkek kediler, yavruların bakımında eşinin yanında olmayacaklarının mesajını bu davranışla net bir şekilde anlatırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri