Fırına vermeden önce marine ederek üzerine derin çizikler attığınız kuzu butu iki saat folyoya sarılı şekilde pişirmeniz gerekecek. Folyosundan sıyırdığınız etler yarım saat kadar da patates, domates, biber gibi sebzelerle piştiğinde servise hazır! Bu tarif görünümü ile de harika bir davet yemeği olacaktır.
Önceden 160 derecede ısıtılmış fırına hazırladığınız kabı koyun, 2,5-3 saat pişirin. Süre sonunda eğer kızarmamışsa butun üzerine az bir tereyağı sürüp 15-20 dakika fırında kızartma işlemine devam edin. Kuzu butunuz hazır olacaktır. Afiyet olsun.
Koyunun arka ayaklarında yer alan parçalara but adı verilir. Yağsız ve yumuşak etli bölümdür. Lezzetli bir kuzu ve koyun eti için but önerilir. Nefis fırın yemekleri ve ızgara için koyun but tercih edebilirsiniz.
Sarımsak, taze kekik yaprakları, adaçayı, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi iyice karıştırıyorum. Eti, hazırladığım sosla marine edip pişirmeden bir gece önce ya da en az 4 saat önce buzdolabına koyuyorum. Böylece marinasyon, kuzu butla bütünleşmiş oluyor.
İlgili 26 soru bulundu
Kuzu but yanına pilav seçenekleri dışında patates püresi, fırında sebze kızartması sunulabilir. Yoğurtlu mezeler, kapya biber turşusu, havuç tarator, kabak tarator ve humus da leziz seçenekler arasında olabilir.
4 adet kemikli etlerin üzerine 1 çay bardağı zeytinyağ ve 1 yemek kaşığı salça ekleyin. Elinizle, etlere zeytinyağlı karışımı güzelce yedirin. Daha sonra üzerine kimyon, tuz, kırmızı biber ve kekik serpiştirin.
Kuzu budu; karkasta kuzu kafesin bitiminden itibaren sırttan başlayarak aşağıda kalan arka bacakların üst kısmıdır. But eti yağsız ve yumuşak olur. Aynı zamanda kuzunun en lezzetli bölümlerinden biri de burasıdır.
Çitil, bir süre sonra Romanov koyunlarının etinin bilindik koyun etleri gibi kokmadığını fark etti. Girişimci genç, daha lezzetli olan ve kokmayan Romanov koyunlarına talebin her geçen gün artığını söyledi. Romanov koyunları ürettiklerini ifade eden Çitil,"Bu ırk daha çok üretim amaçlı, damızlık üretilen bir ırk.
Kuzu etinin but kısmı, arka ayaklarında bulunan etlere ve etlerle beraber kemiklere verilen isimdir. Bu et bölümü, kuzu etinin en lezzetli ve en iyi yerlerinden biri olarak görülüyor. Yağsız ve yumuşak bir et yapısına sahip olan kuzu budu, kızartma, fırın yemekleri ve şiş yemekleri için ideal bir et yapısına sahiptir.
150 derece yarı ısınmış fırında, 2,5 saat pişiriyoruz.
Öncelikle kuzu bacağını sıvı yağ, kekik, kimyon, tuz ve karabiberle harmanlıyoruz. Bu şekilde 1 gece buzdolabında bekletiyoruz. Daha sonra kuzu budunu fırın tepsimize alıp üzerine tereyağını ve sarımsağı parça parça koyuyoruz. Biraz su ekleyip folyo ile kapatıp 200 derecede 1 buçuk saat pişiriyoruz.
Kuzu budu yıkanır bıçakla delikler açılır ve bir su bardağı su ile ocağa alınır. Yaklaşık bir saat suyunu çekene kadar kısık ateşse pişirilir. Sıvıyağ dökülüp arkalı önlü kızartılır. Yarım su bardağı su daha eklenerek suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirmeye devam edilir.
Kuzu eti yağlı olduğundan içine yağ eklemenize gerek yok. Düdüklü tencerenin kapağını kapatıp, orta ateş üzerine koyun. Hava çıkmaya başlayınca düğmesini kitleyip, havayı kesin. Kısık ateş üzerinde yaklaşık 40-45 dakika kadar pişirin.
Bütün Kuzu But (2,4-2,7 kg.) Bütün Kuzu (15-20 kg.) Kuzu Kuyruk Yağı (500 gr.) Kuzu Etli Kemik (500-600 gr.)
Rendelenmiş soğan, dövülmüş sarımsak ve sıvıyağı ekleyip çırpmaya devam edin. Tuz, karabiber, kekik ve tarçın serpip limon suyu ya da sirkeyi de ekledikten sonra karışımı iyice çırpın. Hazırladığınız sosu kuzu budunun her tarafına sürün. Üzerini kapatıp buzdolabında en az 4-5 saat bekletin.
Öncelikle pişirme esnasında etin içine defne yaprağı veya kereviz yaprağı koymak kokuyu giderebilir. Yemeğe göre içerisine havuç, soğan, sarımsak gibi sebzeler eklemek de kokuyu hafifletecektir. Bazı baharatlar koyun etinin kokusunu hafifletir. Nane, kimyon ve kekik en çok tercih edilenlerdir.
Etli yemeklerinizin daha çabuk pişmesini sağlayacak püf nokta tencerenin içine biraz sirke katmaktır. Böylece yemeğiniz hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Ayrıca etlerinizin ve et yemekleriniz pişerken tencereye bir parça ekmek atmanız da etin daha hızlı pişmesini sağlayacaktır.
Kuzunun sırt kısmından çıkan filetonun dilimlenmiş halidir.
Dana etinin gerdan, but ve karın kısımları daha çok hareket ettikleri için daha kaslı ve serttir.
1. Kuzu Etini Koyun Etinden Ayıran Özellikler. Koyunun bir yaşına kadar olan yavrusuna kuzu denir. Kuzu etinin en makbul olduğu zamanlar ise, ocak ve mayıs ayları arasındadır.
Etin yumuşamasını sağlamak için hazırlayacağınız sosa mutlaka limon suyu, sirke ya da yoğurt suyu gibi asidik bir malzeme ilave etmelisiniz. Bu sayede etin protein yapısında değişiklik olacak ve yumuşayacaktır.
Tarifine göre ete hem farklı tatlar katmak hem de sert eti yumuşacık yapmak için marinasyona güvenebilirsin. Limon suyu, sirke ve yoğurt gibi asidik malzemeler etin proteinlerini kırarak yumuşamasını sağlar. Vaktin çoksa, etini bir gece soğan ve elma dilimleri ile beklet ve sonucu gör.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri