Bazen yiyeceklerin biçimini değiştirmek onları daha iştah açıcı hale getirebilir. Örneğin taze meyveyi bütün olarak yemek sorun yaratıyorsa, meyveleri komposto, hoşaf, püre olarak deneyebilirsiniz. Sütlü tatlılara dövülmüş ceviz, fındık eklerseniz hacim değişmez, enerji ve protein değeri artar.
Bunlar taze sıkılmış meyve suları, komposto veya hoşaf, bal ilave edilmiş bitki çayları, süt, ayran, çorbalar olabilir. Öğün saatiniz olmasa bile eğer açlık hissediyorsanız hemen bir şeyler tüketin. Yanınızda tuzlu bisküvi, kraker, kek, kuru meyveler, leblebi gibi besinler bulundurun.
Kanser tedavisinde iştahsızlık sorunu nasıl çözümlenebilir? Tedavi sırasında iştahsızlık sorunu yaşayan hastaların öncelikle öğün saatleri düzenlenmelidir. Hasta, öğün saati geldiğinde acıkma hissinin gelmesini beklemeden mutlaka bir miktar besin alımı sağlamalıdır.
Kilo kaybı yoksa karbonhidrat içeren unlu, nişastalı ve şekerli gıdaların kısıtlanması önerilebilir. Kanserli hastalarda beslenme durumunun değerlendirilmesi her ziyarette yapılmalıdır. Beslenme bozukluğu tespit edildikten sonra beslenme desteğine başlanmalıdır.
İçerisinde yapay madde bulunduran besinlerden ve içeceklerden uzak durun. Çorba, yoğurt gibi sıvı besinlerin tüketimine yönelin. Sebze, kurubaklagil, kırmızı et, beyaz et (tavuk, balık) haftanın günlerinde dengeli olarak dağıtın. Kola, gazoz ve portakal suyu gibi gazlı ve asitli içeceklerden uzak durun.
İlgili 19 soru bulundu
Kemoterapi tedavisinde karşılaşılan yan etkileri minimuma indirmeye çalışarak, Ağrı ve depresyonla mücadele ederek, Bol sıvı almaya dikkat ederek, Beslenme düzeyinizi maksimum seviyede iyileştirerek halsizliğin üstesinden gelebilirsiniz gelebilirler.
Atık yönetimini öğrenin. Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir.
Halsizlik ve yorgunluk hissi, tedavi sonuna kadar devam edebilir. Tedavi sona erdikten birkaç ay sonra ise yorgunluk azalarak bitebilir.
Pek çok kanserli birey yetersiz beslenme, kemoterapi ilaçları ve tümör hücreleri faaliyetleri nedeniyle kasıtsız kilo kaybı ile karşılaşır. Bu duruma kanser kaşeksisi denir ve kaşeksinin derecesi tümörün yerleşimi, yaygınlığı ve hastalığın evresine bağlı olarak değişir.
Kemoterapi, iştahı keser ve hastalarda mide bulantısına yol açabilir. Bu nedenle hastalar, yemek yemekten kaçınabilir. Ancak sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenme, kemoterapi sürecinin daha kolay atlatılmasını sağlayabilir.
Radyoterapi ve kemoterapi gibi kanser tedavilerinin bazı yan etkileri görülebilir. İştahsızlık, mide bulantısı, yutmada güçlük gibi bu yan etkiler yetersiz besin alımına neden olabilir. Yetersiz beslenme yani malnütrisyon ise kilo kaybı ve devamında kas kütlesinin erimesi ile sonuçlanabilir.
İştahsızlık kemoterapinin bir diğer önemli yan etkilerinden birisidir. İştah kaybı bir gün, birkaç hafta veya aylarca sürebilmektedir. İştahınız olmadığı zamanlarda bile kaliteli yemek yemek önemli hale gelmektedir.
Antioksidanlar kanser öncüsü hücrelerin oluşumunu engellemek için vücudumuzun yararına çalışıyor. Günlük beslenme planınızda bir avuç içi kadar sert kabuklu kuru yemiş bulundurmanız önemli. Tuz ve tuzlanmış besinler sindirim sistemi kanserlerinin oluşma riskini artırdığından tuzsuz kuru yemişleri tercih edin.
Diğer iştah açıcı şeyler tuz, patates, kırmızı acı biber, nohut, mısır ve havuç olarak sıralanabilir. Karbonhidrat oranı yüksek gıdalar iştah açıcı şeyler içerisindedir. Makarna, patates ve hamur işi ürünleri iştah açmada etkilidir.
Kanser tedavisi süresince tüketilebilecek bitkisel besinler şöyledir; ıhlamur, bal, pekmez, çörek otu zerdeçal, meyan kökü vb. besinler. Çok fazla çay tüketen kişilerde şeker olarak bal ya da pekmez kullanılması önerilmektedir.
Meyve olarak portakal, greyfurt, kayısı gibi meyveler tüketilebilir. Havuç içeren yemeklerin yanı sıra domates ve enginar içeren yemekler de iştah açıcıdır. Kişinin ağız tadına uygun baharatlar yeme isteğini artırır. Sarımsak ve soğan gibi malzemeler içeren gıdalar kokularıyla bireyleri cezbedebilir.
Örneğin halsizlik, bulantı, iştahsızlık, kabızlık gibi şikayetler birinci haftadan sonra düzelirken, dökülen saçların yeniden çıkmaya başlaması için kemoterapi tamamlandıktan sonra 3-4 hafta geçmesi gerekir. Kemoterapiye bağlı kan değerlerindeki (lökosit, trombosit gibi) düşmeler genelde 10-14 içinde normale döner.
İlaçların vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre farklılık gösterse de 6 ay veya 1 seneyi bulabilmektedir. Eğer tedavi radyoterapi ile beraber uygulandıysa bu süre biraz daha uzayabilir.
Şeker düzeyi yüksek tatlılar (şeker, bal, pekmez, reçel, hamurlu- şerbetli tatlılar vb) tüketilmemelidir. Hasta önce katı gıdalar tüketilmeli, yarım saat sonra sıvı almalıdır. İyi çiğnemek, yer yemez yatmamak önemlidir.
İmmünoterapi ilaçları, kemoterapi gibi damardan serum yoluyla verilir. Fakat kemoterapiden daha rahattır. Uygularken önemli bir sorun yaratmaz. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkla vücudun mücadele etmesini sağlayan uzun süreli bir tedavidir.
Kanserli hastalarda yorgunluk nedeni olarak cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ve ke- mik iliği transplantasyonu gibi çeşitli kanser tedavileri sorumlu tutulmaktadır. Kemote- rapinin olguların %75-100'ünde yorgunluğa neden olduğu görülmektedir.
Çoğunlukla meme, kolon ve rektum gibi bölgesel ancak ilerlemiş kanser türlerinde 1 ila 4 kür olarak uygulanır.
Bulantıyı hafifletmek ve ağızda oluşacak acı ve metalik tadı azaltmak için şekersiz, limonlu, naneli şeker ve sakızlar tüketilebilir. Ayrıca metal çatal bıçak yerine plastik malzemeler kullanılabilir. Çok miktarda kusma varsa dehidratasyon (vücuttan elektrolit ve sıvı kaybetme) önemli bir sorun haline gelebilir.
Kemoterapi ilacınızın dozu, tip ve hangi sıklıkla verileceği hastalığınızın evresine bağlıdır. Bununla beraber ileri evre yumurtalık kanseri olan hastaların büyük çoğunluğuna her doz 3 haftada bir olmak üzere toplam 6 doz veya 6 kür kemoterapi verilir.
Kemoterapiye bağlı yan etkiler önlenebilir mi? Kemoterapiye bağlı yan etkiler genellikle 24-48 saat içinde başlar ve çoğunlukla 7-10 gün içinde azalır veya kaybolur. Bazı yan etkiler uzayabilir. Bulantı ve kusma: Beynin bulantı ve kusma merkezini baskılayan ilaçlar kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri