Işın tedavisinin ameliyat sonrası ilk 16 hafta içinde uygulamasının daha etkili olduğu bildiriliyor. Bazen kemoterapi ile ışın tedavisi birlikte uygulanabiliyor. Bu hastayı biraz sarsıyor. Böyle durumlarda ışın tedavisinin kemoterapi bittikten 2 hafta sonra başlaması daha uygun görülüyor.
Radyoterapi (ışın tedavisi) toplumdaki yaygın inanışın aksine sadece hastalığın son aşamalarında, hastanın şikayetlerini gidermek amacıyla kullanılmaz. Radyoterapi, akla gelebilecek hemen tüm organ tümörlerinin en erken evrelerinden en son aşamalarına kadar yeri olan, etkili bir tedavi yöntemidir.
Cerrahi olmadan, kemoterapi ile birlikte direkt olarak tedavi amacıyla, Hastalığı tam olarak iyileştirmenin mümkün olmadığı bazı durumlarda; hastanın ağrı, kanama gibi şikayetlerini azaltma amacıyla radyoterapi uygulanabilir. Bu tür tedaviye "palyatif tedavi" adı verilir.
Örneğin ameliyat öncesi tümörü küçültmek amacıyla veya ameliyattan sonra vücutta kalma ihtimali olan kanserli hücrelerin çoğalıp yayılmasını önlemek için kemoterapi yapılabilir. Aynı uygulamalar radyoterapi öncesinde ve sonrasında geçerlidir, radyoterapi ile aynı anda kemoterapi de uygulanabilir.
Neoadjuvan kemoterapinin tamamlanmasının ardından hastalıkta gerileme yoksa ya da kemoterapiye rağmen ilerleyen kanser türlerinde radyasyon tedavisine (radyoterapi) başvurulabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Radyoterapi sonrasında PET görüntülemesinin minimum 3 ay sonrasında yapılması önerilirken, kemoterapinin tamamlanmasından en az 2 hafta sonra PET görüntülemesi yapılması daha uygun olacaktır.
Kemoterapi kürünün bitmesinin ardından, ortalama 3 hafta sonra kan değerleri normal aralığa gelir, bağışıklık büyük ölçüde toparlanır. Yorgunluk ise birkaç ay daha sürebilir. Kemoterapi ilaçlarının vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de 6 ay ila 1 yılı bulabilir.
Işın tedavisi genellikle kemoterapi ve immünoterapi gibi kanser tedavileri ile beraber uygulanır. Işın tedavisi, tedaviden daha olumlu sonuç almak için diğer tedavilerden önce, tedavilerle aynı dönemde ya da diğer tedavilerden sonra uygulanabilir.
Çoğunlukla 3 ila 9 hafta boyunca haftada 5 kür olarak uygulanan radyoterapi, bazen günde bir defadan fazla da yapılabilir. Hastaya günlük olarak küçük dozlarda verilen radyoterapinin her seansı yaklaşık 15 dakika kadar sürer.
Tedavi saç ve tüylerin dökülmesine sebep olabilir ancak bu durum sadece ışına maruz kalan bölgede görülür. Örnek vermek gerekirse tedaviniz kalça bölgesinde bir alanda yapılıyorsa saçınız dökülmeyecektir. Tedavi baş ve boyun bölgesinde uygulandığında saç kaybı yaşayabilirsiniz.
Radyoterapide kullanılan yüksek enerjili ışınların vücuda girişi, aynı tomografi ya da MR çektirirken olduğu gibi, kesinlikle hissedilmez. Bazı hastalar tedavi esnasında acı çekeceklerinden endişe ederler ama böyle bir şey söz konusu değildir.
Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir. Kirlenen çamaşır ve diğer materyaller konusunda ne yapmanız gerektiğini doktorunuza danışın.
Asitli, baharatlı ve acılı besinlerden uzak durulmalı, sıcak yiyecekler yerine daha ılık ve soğuk gıdalar tüketilmelidir. Karın bölgesine uygulanan radyoterapi de ise yan etki olarak daha çok ishal, bulantı ve kusma olmaktadır. Bulantınız olduğunda yağlı ve kızartılmış besinleri tüketmekten kaçının.
Radyasyon tedavisi bittikten sonra, tedavi gören bölgeye 30 veya daha yüksek SPF (güneşten korunma faktörü) dereceli güneş kremi sürün. · Tedavi sırasında kilonuzu korumanız istenecektir. İstahınızda azalma hissedebilirsiniz. Özellik proteinden zengin beslenmeniz, yan etkilerinde hızla iyileşmesi açısından önemlidir.
Işın diğer bir adıyla radyasyon tedavisi, kanser hücrelerini öldürmek için yoğun enerji ışınları kullanılan bir kanser tedavisi türüdür.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Bu anlamda, Işın Tedavisi (Radyoterapi), 1 ila 10 hafta gibi bir süre boyunca, haftada beş gün olacak şekilde uygulanır. Seanslar o hastaya özel olarak oluşturulan tedavi planına bağlı olarak 10-30 dakika arasında sürebilir.
Radyoterapide uygulanan ışınlar iyonizan radyasyon olup uygulandığı sırada vücudu etkiler, hastanın çevresine zararı yoktur. Sadece vücut içine brakiterapi kaynakları uygulandığında hekim uyarırsa temas bir süre kısıtlanabilir.
Radyoterapi döneminde genellikle proteinden daha zengin beslenilmelidir. Hastalarda hafif halsizlik ve yorgunluk olabilir. Bu durum daha çok tedavi alınan bölgeye ve eş zamanlı kullanılan ilaçlara bağlı olarak değişiyor. En önemli kurallardan biri hastaların bol su tüketmesi ve bunu alışkanlık haline getirmesidir.
Bazı merkezlerde tedavi boyunca tedavi alanı cildine su teması yasaklanır ve dolayısıyla hastadan banyo yapmaması istenir. Bazı merkezlerde ise tedavi bölgesini ılık su ile yıkayıp, ardından yumuşak bir havlu ve yavaş hareketlerle, tam bir kurulama koşuluyla banyoya izin verilir.
Daha sonrasında evreleme filmleri çekilmektedir. Bunlar MR, Tomografi ya da PET Tomografi olabilmektedir. Sonuçta bu evrelemeyle beraber hastanın tedavi gerekliliği ya da gereksizliğine karar verilir. Eğer tedavi alması bu hastada fayda getirecekse ışın tedavisine karar verilir.
Bu maddenin (ç) bendinde kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri) ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetleri içerisinde yer almaktadır.
Kemoterapi Yan Etkileri
Ya kanser hücrelerini yok ederler ya da çoğalmalarını önlerler. Ancak bu süre zarfında vücuttaki sağlıklı hücrelerin bile öldürülme şansı vardır.
Protokole göre tek ilaç verilebileceği gibi 2-4 ilaç bir arada da verilebilir. Toplam tedavi süresi protokole bağlı olarak en az 4 seans (3 ay) veya 1-2 yıla kadar sürebilir.
Tedavi sürecinde hissedilen yorgunluk ise birkaç ay daha sürebilir. İlaçların vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre farklılık gösterse de 6 ay veya 1 seneyi bulabilmektedir. Eğer tedavi radyoterapi ile beraber uygulandıysa bu süre biraz daha uzayabilir. Kemoterapi en fazla kaç kür verilir?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri