Kemoterapiye bağlı yan etkiler genellikle 24-48 saat içinde başlar ve çoğunlukla 7-10 gün içinde azalır veya kaybolur. Bazı yan etkiler uzayabilir.
Bazen kemoterapiden sonra hastalarda kas ve eklemlerde ağrılar olur. Kemoterapinin kas - iskelet sistemi üzerine yan etkileri olabilir. Tedaviden sonra kaslarda güçsüzlük, kol ve bacaklarda uyuşma şeklinde yan etkiler de görülebilir. Bu durumda hekiminizin önerdiği ağrı kesicileri kullanabilir, ılık duş alabilirsiniz.
Radyoterapi ve kemoterapi gibi tedaviler bazı tümörlerde küçülme yaparken ağrıyı da azaltabilir. İlaç kullanımı içermeyen diğer bazı basit tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Bunlar, müzik dinlemek, sırt masajı yaptırmak, sıcak banyo yapmak veya televizyon izlemek gibi keyifli aktiviteler olabilir.
Kanserde ağrı vücudun yakınındaki bölgelere baskı yapan veya sızan bir tümörden ; tedavilerden ve teşhis yöntemlerinden; veya bir hormon dengesizliği veya bağışıklık tepkisinin neden olduğu deri, sinir ve diğer değişikliklerden kaynaklanabilir.
Kemoterapi ilaçlarının vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de 6 ay ila 1 yılı bulabilir. 2 Tedavi sırasında beslenmede nelere dikkat edilmeli? Kemoterapi sırasında proteinden ve vitaminden zengin, hazmı kolay gıdalarla beslenilmelidir.
İlgili 22 soru bulundu
Kemoterapiye bağlı yan etkiler genellikle 24-48 saat içinde başlar ve çoğunlukla 7-10 gün içinde azalır veya kaybolur. Bazı yan etkiler uzayabilir. Bulantı ve kusma: Beynin bulantı ve kusma merkezini baskılayan ilaçlar kullanılmaktadır.
Halsizlik ve yorgunluk hissi, tedavi sonuna kadar devam edebilir. Tedavi sona erdikten birkaç ay sonra ise yorgunluk azalarak bitebilir.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Genel kural olarak kemoterapi başka sebeplerle (şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, ağrı kesiciler) ilaç kullanmaya engel değildir. Ancak bu ilaçlar konusunda doktorunuzla görüşmeniz şarttır. Tedavi sırasında aspirin ve aspirin içeren ağrı kesici ateş düşürücüler almayın.
Kanserli hastaların % 20-50'sinde ilk başvuruda, % 30-40'ında tedavi sırasında, %75-90'ında ileri evrede ve son dönemde ağrı vardır; hasta ve yakınları için ağrı, ölümün kendisinden bile daha büyük bir korku kaynağıdır.
Zorunlu olmadıkça aspirin (asetilsalisilik asit) ve aspirin içeren ağrı kesici/ateş düşürücü ilaçları almayın. Ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak parasetamol içeren ilaçlar (Parol, Panadol, Vermidon, Minoset vb.) tercih edilmelidir.
Kemoterapi ilaçları da dahil olmak üzere kanser hastalığı tedavileri ağrılı yan etkilere sebep olabilir. Ağızda yara, baş ağrısı, kas ve mide ağrıları, yanma hissizlik ve kramplara neden olan sinir zedelenmeleri karşılaşabileceğiniz yan etkilerden bazılarıdır.
İçerisinde yapay madde bulunduran besinlerden ve içeceklerden uzak durun. Çorba, yoğurt gibi sıvı besinlerin tüketimine yönelin. Sebze, kurubaklagil, kırmızı et, beyaz et (tavuk, balık) haftanın günlerinde dengeli olarak dağıtın. Kola, gazoz ve portakal suyu gibi gazlı ve asitli içeceklerden uzak durun.
Kemoterapinin bulantı, kan düşüklüğü, enfeksiyona yatkınlık, bağırsak problemleri, ağız yaraları, saç dökülmesi, el ve ayaklarda uyuşukluk gibi yan etkileri olabilir. Kemoterapi sonrası bulantı ve kusma görülebilir, bunun için hastaların mutlaka doktoruyla veya bir diyetisyenle ne zaman ne yiyeceğini konuşması gerekir.
Prof. Dr. Alıcı, kanser hastalarının ağrılarında medikal tedavi, girişimsel ve ablatif yöntemler kullandıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:"Medikal tedavide analjezik ilaçları yani ağrı kesicileri kullanıyoruz. Ağrı kesiciler kanser ağrılarının yaklaşık yüzde 70-85'inde etkilidir.
Ortalama 5 veya 6 kür toplamda 6 aylık bir süreci kapsayabilmektedir. Diğer bir ifade ile 5 ila 10 hafta arasında değişkenlik gösteren farklı kemoterapi kürleri ön plana çıkar. Rahatsızlığın derecesine ve yoğunluğuna bağlı olarak, uzman bir doktor kontrolü altında bu kürler değişkenlik gösterir.
Ağrı kesici ve sakinleştirici ilaçların kanser tedavisisırasında kullanılmaması gerekir.
Radyoterapi sonrasında PET görüntülemesinin minimum 3 ay sonrasında yapılması önerilirken, kemoterapinin tamamlanmasından en az 2 hafta sonra PET görüntülemesi yapılması daha uygun olacaktır.
Yağlı besinler, kızartmalar, çiğ sebze, salata, fındık, fıstık, ceviz, kabuklu yemişler, çekirdek, brokoli, kuru baklagiller, bezelye, kabak, mısır, karnabahar gibi liften zengin sebzeler ve kayısı, armut, erik gibi meyvelerden uzak durunuz.
Yapılan tetkikler tümörlü bölge üzerinde olduğu gibi hastalığın genel kontrolünde önem arz eden bölgelerde de olabilmektedir. Tetkiklerden olumlu sonuçların alınması kemoterapi tedavisinin etkili olduğunun açık bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ceviz, Balık, badem ve fındık gibi Omega 3 içeren gıdalar düzenli tüketilmelidir. Kuru baklagiller protein, çinko, selenyum ve E vitamini kaynağıdır. Haftada 1-2 kez öğünlerle birlikte alınmasında fayda var. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve yemek enerjiyi arttıracaktır.
Yüksek protein ve kalori içeren yiyecekler enerji düzeyinizi arttırmaya yardımcı olur. Üç öğün yerine daha az ama daha sık öğünlerle beslenme sizi daha enerjik hissettirebilir. Bol sıvı tüketin. Alkol ve kafeinden kaçının.
Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir.
Hasta grubumuzda tedaviye yanıt ile uyku kalitesi arasında istatistiki anlamlı fark saptanmadı. Sonuç olarak kanser hastalarında beslenme durumu ve uyku kalitesi bozulmustur. Kemoterapiye yanıt veren hastalarda beslenme durumu yükselmekte fakat uyku kalitesinde bir değisiklik olusmamaktadır.
Bu yan etkiler kemoterapi ilaçlarına bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle iştahsızlık, bulantı-kusma, halsizlik, ağrı, yorgunluk, ağızda tat değişiklikleri, saç dökülmesi ve anemi şeklindedir.Tüm bunların yanında anksiyete, depresyon ve cinsel problemler de görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri