Sunucular, istemciler arasında veri veya kaynak paylaşımı, bir istemci için hesaplama yapma gibi çeşitli işlevleri yerine getirebilirler. Bu işlevlere genellikle "servis" veya "hizmet" denir. Tek bir sunucu çok sayıda istemciye hizmet verebilir, tek bir istemci de çok sayıda sunucudan hizmet alabilir.
SUNUCU, bir etkinlik, program, tören veya organizasyonun yüzü ve yönlendiricisi olarak çalışan kişidir. Televizyon programları, radyo şovları, canlı etkinlikler, ödül törenleri, konferanslar, seminerler ve diğer birçok etkinlikte sunucu görevi yapılabilir.
Sunucu adı, bilgisayar ağında bağlı cihazlara atanan bir etikettir ve bu cihazı dünya çapında ağ gibi çeşitli elektronik iletişim formlarında tanımlamak için kullanılır. Sunucu adları, tek bir sözcük veya deyimden oluşan basit adlardan oluşturulabilir.
IT Altyapısında Server Rolü Ağ terminolojisinde sunucu ya da server, bir kullanıcıya veya istemci makineye birçok türde bilgi sunan bir bilgisayardır. Genellikle, bir sunucu birkaç istemci için yalnızca birkaç şey yapar.
İlgili 17 soru bulundu
Sunucu (İngilizce: server), bilişim alanında "istemci" denilen diğer program ve cihazlara çeşitli işlevler sunan bilgisayar donanımları veya yazılımlarıdır. Bu mimariye istemci-sunucu modeli denir.
Server; bir bağlantı ağını yönetmek, veritabanı barındırmak, dosya paylaşmak, uygulama paylaşmak, web sayfaları ile e-posta barındırmak için kullanılan güçlü bilgisayar olarak ifade edilebilir. Cihazlar aracılığı ile web erişimi sağlanmasına olanak tanıyan sunucu, kesintisiz bir şekilde çalışır.
Sunucular, bir ağı yönetmek dosya veya uygulama paylaşımı yapmak, veritabanı barındırmak, web sayfalarıyla e-posta barındırmak gibi amaçlarla kullanılabilirler.
VPS Türkçede özel sunucu anlamına gelir. Virtual Private Server kısaltması olan VPS, İnternet siteleri için popüler hizmetler arasında öne çıkar. Sanal sunucu veya VPS, birden fazla bağımsız sanal makineye bölünen fiziksel bir sunucudan oluşur. Tek bir sunucu üzerinde birden fazla web sitesini barındırabilir.
Bilişim sektöründe önemli bir yere sahip olan sunucular bugün internet teknolojilerinde önemli bir yere sahiptir. İletişim çağında bilgisayarların ve dolayısıyla kullanıcıların ortak noktada buluşmasını sağlayan bu ağlar, kesintisiz bir erişim sağlamak için kurulmaktadır.
Sunucu yönetimi, internet sitelerinin ya da internete bağlı veya lokalde çalışan diğer tüm uygulamaların bağlı olduğu sunucu bilgisayarların, düzgün ve stabil çalışmasını sağlayabilmek adına bu sunucuların takip ve kontrollerinin yapılmasıdır.
Spiker veya sunucu, radyoda, televizyonda, bir eğlence yerinde programı sunmak, açıklamak, takdimcilik ve anonsörlük yapan görevlidir. Spikere (bu kelimenin aslı<<speaker>>olup İngilizcedir) yerine göre anonsör, yorumcu ve takdimci de denir.
Server olarak bilinen sağlayıcı teknolojik donanımlar, günlük kullanım tipine sahip diğer bilgisayarlardan pek çok yönden ayrışır. Sunucu olarak da adlandırılan bu bilgisayarlar, daha hızlı ve karmaşık donanımlara sahiptirler.
Sunuculara Neden İhtiyaç Duyulur? Sunucuların işlevlerinebakıldığında; veri toplama, iletme, web siteleri ve online oyunlar gibi farklı uygulamaları barındırma, bir ağ üzerinde birden çok bilgisayarın veri paylaşmasına olanak sağlamak gibi kullanımları vardır.
Sanal ve fiziksel sunucu arasındaki farklar şu şekilde sıralanabilir: Dedicated, CPU kaynağı paylaşmaz ve sadece tek bir kullanıcıya aittir. ;sanal sunucuda ise birden fazla kullanıcı yer alır. Sanal sunucuda kaynaklar birçok kişiye paylaşılır. Dedicated sunucuda ise bütün kaynaklar bir kullanıcıya tanımlanır.
Sanal sunucular genellikle küçük ve orta ölçekli firmalar tarafından, web sitesi barındırma ve yedekleme, radyo yayını sağlama ve tüm web yazılımlarını tutma amacı ile kullanılmaktadır.
Server /sunucu işletim sistemleri, ağ üzerindeki istemcilerin ve diğer donanımların birbirleri arasında data alıp göndermelerini sağlayan ve kaynakların paylaşımını yöneten işletim sistemleridir.
Spikerlik veya sunuculuk için üniversitelerde ayrı bir bölüm bulunmuyor. Ancak Radyo-Televizyon, Gazetecilik, Basın-Yayın, Medya-İletişim gibi bölümleri okuyarak medya sektörüne adım atabilirsiniz. Günümüzde sunuculuk ve spikerlik için eğitim veren birçok kurs bulunmaktadır.
Başlangıç seviyesinde bir sunucunun aylık maaşı ortalama 30.000 TL ile 50.000 TL arasında olabilir. Daha deneyimli bir sunucunun maaşı ise 50.000 TL ila 150.000 TL arasında değişebilir. Bu rakamlar kesin olmamakla birlikte, farklı kurumlar ve sektörler için değişiklik gösterebilir.
Haber spikeri olmak için, üniversitelerin, Medya ve İletişim, Radyo, Televizyon ve Sinema ve ilgili bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır. Aynı zamanda çeşitli eğitim akademileri tarafından Spikerlik ve Sunuculuk sertifika programları verilmektedir.
Mail Server, Elektronik iletileri yani epostaları bir ağ üzerinde tutan merkezi sunuculardır. Günümüzde tek bir mouse tıklaması ile dünyanın başka ucundaki birine saniyeler içerisinde mail göndermek mümkün olmaktadır.
Gelen Posta Sunucuları alıcı tarafına ait Mail Server'dır ve gönderilen E-postayı almakla görevli olduğu için bu şekilde adlandırılır. SMTP protokolü sayesinde iletilerek internet ortamında taşınan E-postayı belirli kontrollerden sonra, SSL, TLS benzeri bir şifreleme varsa çözerek saklayan sunuculardır.
Gelen posta sunucusu:alanadi.com şeklinde yazılmalıdır. Örneğin alan adınız “ornek.net” ise mail.ornek.net şeklinde yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri