Kız ya da erkek çocukta 8 yaşından önce tüylenme olmaması gerekir, bu duruma erken tüylenme diyoruz. Bu çocukların böbreküstü bezlerinin hastalıkları açısından tetkik edilmesi gerekmektedir. Erken tüylenme ayrıca yaşına göre kilo fazlası olan ya da şişman çocuklarda insülin direncine bağlı olarak da gelişebilir.
Her erken gelişim erken ergenlik anlamına gelmez
Kızlarda 8 yaşından önce meme büyümesi ve kıllanma olması, yine erkeklerde 9 yaşından önce testis büyümesi ve kıllanma başlaması erkendir. Ancak her erken gelişim gerçek erken ergenlik olduğu anlamına gelmez.
Türk toplumu ele alındığında ortalama olarak ergenlik kız çocukları için 10-11 yaşlarında başlamaktadır. Erkek çocuklarında ise kız çocuklardan 1-2 yıl daha geç ergenlik belirtileri ortaya çıkmaktadır.
Erken ergenliğe giren erkek çocuklarında testis ve penis büyür, hızlı boy artışı olur, ses kalınlaşır ve saldırgan, gergin davranışlar ortaya çıkar. Erken ergenliğe giren hem kız hem de erkek çocuklar, önce akranlarından uzun olurlar. Ancak daha sonra boyları kısa kalır.
Ergenlik başlama yaşı konusunda günümüzde de kullanılan yaş sınırları (kızlarda en erken 8, ortalama 10.5, en geç 13; erkeklerde en erken 9, ortalama 11.5, en geç 14) olup bu veriler çocukların % 95'inin bu yaş aralıklarında ergenliğe gireceği anlamına gelmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Her çocuğun gelişimi farklı olduğundan, kesin bir yaş sınırı vermek zor olsa da genel olarak 13-15 yaşları arasında tüy alma konusu gündeme gelir. Bu dönemde vücut tüylenmesi artar ve kız çocukları daha fazla farkındalık kazanır.
Erken ergenlik nedir? Eğer ergenliğe ait belirtiler kızlarda 8, erkeklerde ise 9 yaşından önce görülüyorsa çocuk erken ergenliğe girmiş olabilir. Erken ergenlik kızlarda erkeklerden daha sıktır ve çoğu zaman nedeni ortaya konulamaz.
Kız ya da erkek çocukta 8 yaşından önce tüylenme olmaması gerekir, bu duruma erken tüylenme diyoruz. Bu çocukların böbreküstü bezlerinin hastalıkları açısından tetkik edilmesi gerekmektedir. Erken tüylenme ayrıca yaşına göre kilo fazlası olan ya da şişman çocuklarda insülin direncine bağlı olarak da gelişebilir.
Sağlıklı bir çocuğun boy ve ağırlık ölçümlerinin, erişkin boyutuna gelene dek yaşına ve cinsine uygun gerçekleşmesi gerekiyor. Artışların düzenli devam etmemesi sorun olduğu anlamına geliyor. Büyüme (boy anlamında) kızlarda 18, erkeklerde 19 kemik yaşına ulaşıldığında tamamlanıyor.
İçerisinde soya lesitini adı verilen katkı maddesinin bulunduğu çikolatalar bunların başındadır. Yine içeriğinde soyalı katkı maddesi bulunan bisküvi, sucuk, salam, sosis, mayonez, ketçap, cips gibi endüstriyel ürünlerin aşırı tüketiminin erken ergenliğe neden olduğu belirtilmektedir.
Genellikle 11-12 yaşlarında başlaması beklenen, fakat son yıllarda beslenme ve çevresel faktörlerin bozulmasıyla daha küçük yaşlarda görülen ergenlik dönemindeki cilt değişikliklerine değinen Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr.
İslam âlimlerine göre büluğa erme; erkekler için rüyalanma (rüyada meninin gelmesi), kızlar için ise aybaşı kanının gelmesi ile başlar. Eğer bu alametler görülmezse çocuk hicri seneye göre onbeş yaşına girdiği zaman büluğa ermiş kabul edilir ve kendisine yetişkin hükümleri uygulanır.
Ergenlik dönemi 11-12 yaşlarında başlayıp neredeyse yirmi yaşa kadar süren, bedensel, ruhsal ve sosyal değişiklikleri içe- ren dönemin genel adıdır. Bu dönemin başlangıcına ön ergenlik diyoruz.
Özellikle ergenlik dönemi yaklaşan çocukları olan ebeveynlerin son yıllarda en çok endişe duyduğu konuların başında “erken ergenlik” geliyor. Ortaya çıkan psikolojik değişimlerin yanı sıra, çocuğunun büyümesinin etkilenerek boyunun kısa kalacağından korkan ebeveynler çocuk endokrinoloji polikliniklerine başvuruyor.
Ancak keçi boynuzu, arı sütü, propolis, meyan kökü ve aktar ürünlerinde bu miktar daha fazla. Dolayısıyla bu ürünlerin aşırı tüketimi kanda östrojen seviyesini artırarak erken ergenliğe yol açabiliyor” ifadelerini kullandı.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez.
Kız çocukları için anne ile babanın boyu toplanıp 13 çıkarılıyor, erkek çocuklarda ise 13 ekleniyor ve ikiye bölünüyor. Uzmanların “Yüzde 90 tutuyor” dediği bu büyüme hedefinde, oranlar tutmadığı takdirde bazı önlemlerin alınması gerekiyor.
Hayatın ilk yılındaki ortalama büyüme hızı 25 cm iken, ikinci yılda 12 cm, üçüncü yılda 8 cm, altı yaştan ergenliğe kadar olan dönemde ise yıllık 5-6 cm kadardır.
6 – 12 ay içinde pubik kıllanma ve peniste büyüme başlar. Penis erişkin boyu olan 10 – 12 cm'e ulaşır. Koltuk altı kıllanma 13.2 yaşında, yüz kıllanması 14.9 yaşında, larinks, krikotiroid kıkırdak ve laringeal kasların gelişmesi ile ses kalınlaşması 14.0 yaşında başlar.
Sonuç olarak, erken ergenlik önemli bir durumdur. Erken ergenliğe ne kadar erken müdahale edilirse hem tedavi hem de başarı ihtimali o derece yüksektir. Bu nedenle erken ergenlik şüphesi olan çocuklarınızı en kısa sürede saptamak ve en başarılı şekilde tedavi etmek için hastanemiz Çocuk Polikliniğimize bekliyoruz.
Beslenme bozuklukları etkin oluyor. 2.yaşın sonundan itibaren büyüme hormonu ve diğer hormonlar devreye giriyor ve hormonlarda büyümeyi etkilemeye başlıyor. Burada çocuklarda hormonal bozukluk varsa hipotroidi gibi büyüme hormonu eksikliği ile büyüme kesintiye uğruyor.
İlk adet yani menarşın ortalama yaşı 12,5'dur ancak 10–14 yaşları arasında da ilk adet görülebilir. İlk adet yaşı sosyoekonomik durumun iyileşmesi, beslenme durumunun düzelmesi gibi nedenlerle daha erkene çekilmiştir. Türkiye'de artık, ortalama 11,5 yaş civarında ilk adet görülmektedir.
Erkeklerde gecikmiş ergenlik belirtileri şunlardır: Penis ve testislerin 14 yaşına kadar büyümeye başlamaması, 5 yıldan uzun süren genital büyüme, Akranlara kıyasla daha kısa boy.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri