Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Gülcan Bulut, hasta kemoterapi alırken, hastanın saçlı derisine yerleştirilen soğutucu berenin, bölgedeki kılcal damarların kasılmasına neden olarak, kemoterapi sırasında ilaçların saçlı deriye ulaşımını engellediğini böylelikle saç dökülmesinin en aza indirildiğini ifade etti.
SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Tıbbi Onkoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Yıldırım, “Saç derisi soğutularak, kanser tedavisinden kaynaklanan saç dökülmesi önlenebilir” dedi. Saç dökülmesinin “kemoterapi” adı verilen kanser tedavisinin yan etkisi olabileceğini belirten Prof.
Kemoterapi ile dökülen saçlar tedavinin tamamlanmasından 1 ay sonra sonra yeniden çıkmaya başlayabilir. İlk başlarda saçlar tüy şeklinde olacaktır. 6 ay sonra saçlarınız taranabilir hale gelecektir. Yaklaşık 8-12 ay içinde ise eski haline alır.
Genellikle kemoterapi tedavisinin ikinci haftasında dökülmeler başlar ve geçen her sürede saç dökülme oranı artış göstermektedir. Bazı hastaların saçları tamamen dökülürken, bazılarının ise kısmet dökülmektedir.
Kemoterapiye bağlı saç dökülmesi, çoğu zaman karşılaştığımız bir yan etkidir. Kemoterapi türüne (her kemoterapi ilacı aynı şekilde etki yapmaz) ve verilen ilaç dozuna göre kısmi veya tam saç dökülmesi genellikle kemoterapiden 15-20 gün sonra başlamaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir. Kirlenen çamaşır ve diğer materyaller konusunda ne yapmanız gerektiğini doktorunuza danışın.
Radyoterapi sonrasında PET görüntülemesinin minimum 3 ay sonrasında yapılması önerilirken, kemoterapinin tamamlanmasından en az 2 hafta sonra PET görüntülemesi yapılması daha uygun olacaktır.
Kemoterapi tedavisi başladıktan 2 hafta sonra kaş ve kirpiklerde dökülmeler başlayacaktır. Bu sürecin kötü geçirilmemesi adına, tedaviye başlamadan önce, kaş ve kirpik dibi gölgelendirme işlemi uygulanabilir. Uygulanan bu çalışma 8 ay bölgeyi kamufle edecektir.
Kemoterapi kürünün bitmesinin ardından, ortalama 3 hafta sonra kan değerleri normal aralığa gelir, bağışıklık büyük ölçüde toparlanır. Yorgunluk ise birkaç ay daha sürebilir. Kemoterapi ilaçlarının vücuttan tam olarak atılması kişiden kişiye göre değişkenlik gösterse de 6 ay ila 1 yılı bulabilir.
Birçok kişi kemoterapinin bitiminden itibaren birkaç hafta ile aylar arasında saçlarının tekrar uzadığını fark eder. Çoğu zaman farklı bir renk ya da yapıdadır, fakat bu değişim genelde geçicidir.
Ayrıca beyin ışınlaması gereken durumlarda radyoterapi nedeniyle görülebilmektedir. Ancak son yıllarda kanser tedavisinde giderek daha fazla kullanılan akıllı ilaçlar ile artık saç kaybı oluşmamaktadır.
Saç dökülmesi kemoterapinin en sık yan etkilerinden birisidir. Ancak bazı kemoterapi ilaçları saçları dökerken bazıları ise hiç saç dökmez veya fark edilmeyecek kadar az miktarda saç döker. Bazı ilaçlar tamamen saç dökülmesine yol açarken bazısı bölgesel dökülmeye neden olur.
Saç dökülmesi genelde kemoterapi uygulaması başladıktan 1-4 hafta sonra görülmektedir. Saç kılları dışında kiprik, kaş, sakal kılları da dökülebilir.
Kemoterapiden sonraki 6 ay hem saçlar hem de saçlı deri hassas olduğu için saç boyama ve ısılı işlemler önerilmez.
Neoadjuvan kemoterapinin tamamlanmasının ardından hastalıkta gerileme yoksa ya da kemoterapiye rağmen ilerleyen kanser türlerinde radyasyon tedavisine (radyoterapi) başvurulabilir.
Kemoterapi Yan Etkileri
Ya kanser hücrelerini yok ederler ya da çoğalmalarını önlerler. Ancak bu süre zarfında vücuttaki sağlıklı hücrelerin bile öldürülme şansı vardır.
Bazı kemoterapi ilaçları kalp, böbrekler, mesane, akciğerler ve sinir sistemine de zarar verebilir. Bazen vücudunuzun normal hücrelerini korumaya yardımcı olmak için kemoterapi ile birlikte başka ilaçlar önerilebilir.
Yağlı besinler, kızartmalar, çiğ sebze, salata, fındık, fıstık, ceviz, kabuklu yemişler, çekirdek, brokoli, kuru baklagiller, bezelye, kabak, mısır, karnabahar gibi liften zengin sebzeler ve kayısı, armut, erik gibi meyvelerden uzak durunuz.
Özellikle, kıl köklerini besleyen yağ asitleri ve vitaminler içeren yağlar kirpiklerin sağlıklı büyümesini destekler. Jojoba yağı kirpiklerin uzaması için gerekli bileşenleri sağlar ve kirpikleri güçlendirir. Tatlı badem yağı yüksek miktarda vitamin ile kirpikleri besler ve hızlı uzamasını destekler.
Ceviz, Balık, badem ve fındık gibi Omega 3 içeren gıdalar düzenli tüketilmelidir. Kuru baklagiller protein, çinko, selenyum ve E vitamini kaynağıdır. Haftada 1-2 kez öğünlerle birlikte alınmasında fayda var. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve yemek enerjiyi arttıracaktır.
Ortalama 5 veya 6 kür toplamda 6 aylık bir süreci kapsayabilmektedir. Diğer bir ifade ile 5 ila 10 hafta arasında değişkenlik gösteren farklı kemoterapi kürleri ön plana çıkar. Rahatsızlığın derecesine ve yoğunluğuna bağlı olarak, uzman bir doktor kontrolü altında bu kürler değişkenlik gösterir.
İmmünoterapi ilaçları, kemoterapi gibi damardan serum yoluyla verilir. Fakat kemoterapiden daha rahattır. Uygularken önemli bir sorun yaratmaz. Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıkla vücudun mücadele etmesini sağlayan uzun süreli bir tedavidir.
Yapılan tetkikler tümörlü bölge üzerinde olduğu gibi hastalığın genel kontrolünde önem arz eden bölgelerde de olabilmektedir. Tetkiklerden olumlu sonuçların alınması kemoterapi tedavisinin etkili olduğunun açık bir göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri