Ezberlemenin zor olduğu zarf fiil ekleri: -ken, -madan, -ince, -ip, -arak, -e e, -dıkça, -maz, -casına, -meksizin, -dığında şeklindedir.
Türkçede -Ken Zarf Fiili.
» Zarf-fiil eklerinden “-ken” ad soylu sözcüklere de eklenebilir. O zaman, eklendiği sözcük zarf olur; ama fiilimsi (eylemsi) olmaz.
Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillere -esiye, -ip, ıp, -meden, -ince, -ken, -eli, -dikçe, -erek, -ir … -mez, -diğinde, -e … -e, -meksizin, -cesine eklerinin getirilmesiyle oluşturulur.
Zarf fiiller, birleşik cümlelerde bağlaç işlevi görmektedirler. Zarf fiil yapmak için kullanılan ekler “-ken, -alı, -madan, -ince, -ip, -arak, -dıkça, -e, -r… -maz, -casına, -meksizin, -dığında” olarak sıralanmaktadır. Bu fiilimsiler cümlede zarf olarak kullanılmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Ölçünlü dilde çekimli fiiller ve bazı isimler üzerinde düzenli olarak (i/y)-ken biçimiyle eklenen zarf-fiil ekinin Türkiye Türkçesi ağızlarında başlıca, -ka/-ke/-çe; -kan/-ken; -kana/-kene; - kasına/-kesine gibi değişken şekilleri kullanılmaktadır.
Gelecek zaman ile kullanımda ken zarf-fiil eki, fiile gelecek zaman eki ile birlikte eklenir. Yüklemin, bir başka fiilin gerçekleşmesinden önce ya da gerçekleşmesine yakın bir zamanda gerçekleştiğini söylemek için bu yapıyı kullanıyoruz.
Zarf fiil ekleriyle oluşturulan sözcüklerden sonra virgül kullanılmaz. Zarf fiil ekleri; -ip, -meden, -ince, -ken, -dikçe, -erek, -diğinde, -meksizin … Örn: Ayşe, çiçekleri toplayarak vazoya koydu. Şart kip eki olan "-se / -sa" dan sonra virgül kullanılmaz.
-ken eki, “i-mek” ek-fiilinin zarf biçimidir.
Oldukça kelimesi fiilimsidir.
Fiilimsiler : Eylemler zarf,isim,sıfat fiil eklerini alarak fiilimsi olurlar. Oldukça kelimesi yeterince,epey gibi anlamlara gelir.
Zarf fiil eklerini bulmak için cümledeki yükleme ''nasıl'' ve ''ne zaman'' sorusu sorulur.
Eklendiği kelimenin ünlüleri kalın olsa da -ken zarf-fiil ekinin ünlüsü ince kalır: başlayacak-ken (başlayacak iken), çalışıyor-ken (çalışıyor iken), durgun-ken (durgun iken), okur-ken (okur iken), olgun-ken (olgun iken), uyur-ken (uyur iken), yazar-ken (yazar iken); geliyor-ken (geliyor iken), gülmüş-ken (gülmüş iken) ...
Olduğundan kelimesi zarf fiildir.
-mek eki zarf fiil değildir. Zarf fiilin ekleri ayrı biçimde eklerle ayarlanmıştır. -mek eki isim fiil grubuna girer.
Zarf fiiller bağlama anlamında kullanıldığında -ıp, -ip, -up, -üp eki alırlar. Bağlaca en yakın bu zarf fiil türüne bağlama zarf fiili de denilmektedir. Eyleme -erek, -a, -e, -meden, -meksizin, -asıyam ekleri eklenerek durum zarfı görevi gören bu zarf fiil çeşidine durum zarf fiilleri denmektedir.
"Zarf fiil ekleri nasıl ezberlenir?" sorusunun cevabı bu kodlama yöntemleriyle oldukça basit. İşte zarf fiil eklerini ezberlemeyi kolaylaştıran kodlama yöntemleri: Kenyalı Asiye ince ipi araklamadan gittiğinde oldukça. Ali madan dağında yaramazken ince ip atarak incelmeksizin dikçe durdu.
Cümledeki eylemin nasıl ve hangi zaman diliminde yapıldığını bildiren fiil kökenli sözcüklere zarf fiil denir. ''Ali, gece gündüz demeden sınava çalıştı.'' cümlesinde yer alan ''gece gündüz demeden'' tamlaması zarf fiile örnek olarak gösterilebilir. ''Demek'' fiiline getirilen ''meden'' eki ise zarf fiil ekidir.
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz.
mez), ken, -Dıkça (-dıkça, -dikçe, -dukça, -dükçe, -tıkça, -tikçe, -tukça, -tükçe), -DIğIndA (-dığında, -diğinde, -duğunda, -düğünde, -tığında, -tiğinde, -tuğunda, -tüğünde) ekleri zarf-fiil yapan eklerdir.
Zarf fiilden sonra çoğu noktalama işareti kullanılamıyor olsa da hepsi için istisna olan durumlar mevcuttur. Mesela virgül normal koşullarda zarf fiillerden sonra kullanılamazken eğer art arda zarf fiil barındıran cümlelerde zarf fiilden sonra da kullanılabilmektedir.
13. Metin içinde art arda gelen zarf-fiil eki almış kelimelerden sonra konur: Ancak yemekte bir karara varıp, arkadaşına dikkatli dikkatli bakarak konuştu.
Zarf-fiil ekleri, fiillerin zaman ve durumlarını bildirmek suretiyle kavram adları yapan eklerdir. Zarf-fiiller isim çekim ekleri almazlar.
Bu örneklerde diye, sözcük türü olarak zarf-fiil olup belirgin bir şekilde “ah, bom, cırt, cork, cup, çıt, gaak, hart, hop, hüp, küt, löp, lüp, pat, pır, pıt, şak, şap, şıp, tak, tık, zart, zınk, zırt” gibi ses taklidi sözcüklerle bir araya gelmektedir.
Doyasıya burda doymak fiilimsi olduğunu görürüz. Ve konuşmak da bir fiilimsi o zaman burda isim fiil vardır.
Topluluğumuz tarafından sevilenler
Zarf fiil ekleri(bazıları):''-alı,-eli,-madan,-meden,-dığında,-diğinde,-ınca,-ince,-ıp,-ip,-arar,-erer,-ken,-asiye,-esiye,-arak,-erek,-dıkça,-dikçe...'' ''-yor'' eki şimdiki zaman ekidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri